Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ: Το Κοινωνικό Στάλινγκραντ της Εποχής μας



Κάθε Ναπολέωντας έχει το Βατερλώ του...

Κάθε Χίτλερ βρίσκει το Στάλινγκραντ του...

Κάθε Χούντα έχει το Πολυτεχνείο της...

Ο Σαμαράς θα βρει την ΕΡΤ του; 

Κυριαρκή 16/6/2013, η καρδιά του λαού χτυπά στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Στον παλμό της συγκέντρωσης, στο συναίσθημα της συναυλίας, στην πυγμή των ομιλητών, στην "πειρατική" αλλά δικαιωματικά νόμιμη αναμετάδοση. Όλα εδώ κρίνονται. Στον αγώνα του λαού, στον πολιτικό αγώνα ττης αριστεράς και των άλλων αγωνιζόμενων δυνάμεων. Ο Σαμαράς θα το βρει από την ΕΡΤ; 

Γιατί μαύρο; 

Γιατί επιτέθηκε με αυτό τον τρόπο η ΝΔ; Γιατί μαύρο; Είναι απλά ένας πολύ λάθος υπολογισμός των Κεδίκογλου - Φαήλου - Σαμαρά και άλλων τέτοιων; Είναι και λάθος εκτίμηση αλλά δεν είναι
μόνο αυτό. Πρώτα και κύρια η ΝΔ κατανοεί ότι τα πολιτικά της καύσιμα τελειώνουν και μετά και την παταγώδη αποτυχία του Success Story θα πρέπει να βάλουν χέρι στα πιο καλά και ήδη "έτοιμα φιλέτα" του τόπου. Τι περιλαμβάνει αυτή η λίστα των "έτοιμων φιλέτων"; ΕΡΤ, ΔΕΗ, Νοσοκομεία και άλλα αντίστοιχου επιπέδου. Όλες οι μάχες αυτές είναι δύσκολες. Η ΝΔ ήξερε ότι στα πλαίσια  της έντασης της ύφεσης και μπροστά στην παταγώδη αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής, θα έπρεπε να προχωρήσει σε νέες πιο σκληρές λύσεις για να θρέψει το αδηφάγο βαμπίρ που λέγεται καπιταλισμός σε κρίση. Να θρέψει τους Μπόμπολες και τα κοράκια του γερμανικού και ευρύτερου ευρωπαικού και διεθνή καπιταλισμού. Αυτή ήταν η επόμενη πράξη του έργου. Η γραμμή λοιπόν ήταν και πάλι "Σοκ και Δέος" και μάλιστα πιο έντονα. Με μία απόφαση θα έπρεπε ή να κλείσουν νοσοκομεία, ή να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ ή να κλείσουν την ΕΡΤ ή κάτι άλλο αντίστοιχο. Αυτό θα σήμαινε οικονομικά αποτελέσματα και μια καθοριστική πολιτική μάχη απέναντι στο λαό και την αριστερά. Το γιατί επέλεξαν την ΕΡΤ είναι θέμα δικό τους. Εκτιμούμε ότι μάλλον δεν υπολογίσανε ακριβώς το τι θα συνέβαινε. Τα γεγονότα όμως είναι γεγονότα και εν τέλει το επιτελείο Σαμαρά επέλεξε να ρίξει μαύρο στην ΕΡΤ. Και εδώ το πράγμα αποκτά ενδιαφέρον...

Ένας πόλεμος έχει πολλές μάχες αλλά κάποιες μάχες μένουν στην Ιστορία...

Το πως έχει εκτυλιχθεί ο αγώνας και η αντιπαράθεση λαού - κυβερνήσεων και τρόικας διαμόρφωσε την προηγούμενη μέρα του αγώνα για την ΕΡΤ. Τα χρόνια της αντιπαράθεσης, με τις σαρωτικές ήττες σε επίπεδο κυβερνητικών αποφάσεων αλλά και οι μεγαλειώδεις αγώνες ακόμα και αν δεν κέρδισαν μέχρι ώρας διαμόρφωσαν τους όρους για να δοθεί η μάχη της ΕΡΤ. Γιατί όμως αυτή η μάχη απέκτησε από το πρώτο λεπτό τόσο μαζικά χαρακτηριστικά; 


 Πρώτα και κύρια διότι ο λαός μας μπορεί να έχει αναγκαστεί να ανεχθεί χαράτσια αλλά τα ζητήματα της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας τα έχει για ιερά. Είναι τόσο το αίμα που χύθηκε για την Δημοκρατία και την Ελευθερία που δεν ξεχνιέται. Στο σκοπευτήριο της Καισαριανής το χώμα ακόμα δεν φυτρώνει. Η Γη θυμάται - ο Λαός δεν ξεχνά! Η μάχη της ΕΡΤ έγινε φανερό από την αρχή ότι είναι μια μάχη για τη δημοκρατία και την ελευθερία των ανθρώπων και του τύπου. Για το λόγο αυτό η μάχη αυτή είχε όλα τα χαρακτηριστικά για να γίνει μαζική! 

Σε αυτή τη βάση συνέδραμαν τρία στοιχεία: α) το ότι οι εργαζόμενοι είχαν το αντανακλαστικό να προχωρήσουν σε  κατάληψη και συνέχεια της αναμετάδοσης ως όφειλαν ως δημοσιογράφοι του λαού! Μιλάμε για την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση και β) το ότι οι δυνάμεις της αριστεράς ανταποκρίθηκαν παραχωρώντας τις συχνότητες τους (902, και Κόκκινο) ενώ παράλληλα όλοι οι αγωνιζόμενοι κοινωνικοί φορείςανταποκρίθηκαν συντονιζόμενοι στον κοινό αγώνα με όλα τα μέσα (συγκεντρώσεις σε κάθε κτήριο της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα, αναμετάδοση της ΕΡΤ μέσω γνωστών και αγνώστων δικτυακών τόπων κ.ο.κ.) και γ) το ότι ο αγώνας της ΕΡΤ βρήκε πρωτοφανή διεθνή στήριξηπρώτα και κύρια ως δημοκρατικό ζήτημα και ακολούθως διότι πολλοί καταλαβαίνουν ότι αν ο ελληνικός λαός χάσει την ΕΡΤ τότε ανοίγει η πόρτα και για άλλα κρατικά κανάλια με δημοκρατικά κεκτημένα όπως το BBC. 

Σε αυτά τα πλαίσια η μάχη της ΕΡΤ έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να γίνει μια μάχη διαφορετική από τις άλλες. Είναι η νέα τομή στον αγώνα του λαού μετά τους αγανακτισμένους. Και μάλιστα είναι ένας αγώνας πιο πολιτικός, πιο ώριμος, πιο συγκροτημένος.

Το Μέγαρο της ΕΡΤ, το προαύλιο, οι συχνότητες της, οι υπό κατάληψη εκπομές είναι - τηρουμένων όλων των ιστορικών αναλογιών - το κοινωνικό Στάλινγρκαντ της εποχής μας! 

Ποιοι υπερασπίζονται και ποιοι πολεμούν την ΕΡΤ...

Την ΕΡΤ υπερασπίζεται ο απλός λαός στην μεγάλη του πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι της που αυτές τις μέρες δίνουν μαθήματα μαχόμενης δημοσιογραφίας, οι άνθρωποι των γραμμάτων και οι καλλιτέχνες του τόπου μας, οι αριστεροί και όλοι οι αγωνιζόμενοι άνθρωποι, οι δημοκράτες στον τόπο μας και διεθνώς. Ποιοι την χτυπούν; Η ΝΔ και η Χρυσή ΑυγήΗ Μέρκελ που σήμερα δήλωσε στήριξη. Το αμερικάνικο κογκρέσσο. Η Κυβέρνηση του Ισραήλ που επιτέθηκε ηλεκτρονικά στον δορυφόρο της EBUεπειδή αυτή αναμετάδιδε το σήμα της ΕΡΤ. Οι χειρότερες δυνάμεις της συντήρησης και της οπισθοδρόμης χτυπούν την ΕΡΤ, χτυπούν τη δημοκρατία: ο αγώνας της ΕΡΤ είναι σήμερα ένας από τους προμαχώνες του αγώνα των λαών ενάντια στη συντήρηση και τη λήθη, ένας από τους προμαχώνες του αγώνα για τη δημοκρατία! 

ΕΡΤ και Λαϊκό Κίνημα

Η μάχη της ΕΡΤ βρήκε μια πρωτοφανή στήριξη ακριβώς διότι συμπυκνώνει μια ευρύτερη μάχη. Το μέγεθος των συγκεντρώσεων καθημερινά είναι ανεπανάληπτο. Η επιμονή της κατάληψης και της απεργίας των ΜΜΕ είναι μια καθοριστική ένδειξη αποφασιστικότητας. Η ύπαρξη του προγράμματος της ΕΡΤ σε εκατοντάδες site, η αναμετάδοση του ακόμα και από διεθνή μέσα είναι παράγοντας που διαμορφώνει μια συνθήκη πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων και πολύπλευρου χτυπήματος της κυβέρνησης. Η στήριξη της ΕΡΤ από δεκάδες καλλιτέχνες και άλλους ανθρώπους των γραμμάτων διαμορφώνει μια άλλη ποιότητα στον αγώνα. Στο προαύλιο και το μέγαρο της ΕΡΤ παρευρίσκονται και δρουν τραγουδώντας ή αρθρώνοντας λόγο καθημερινά σημαντικά πρόσωπα της κοινωνίας μας. Οι συναυλίες της ΕΡΤ είναι από μόνες τους ένα πολιτιστικό γεγονός για την χώρα. Είναι σαφές ότι εδώ μιλάμε για έναν αγώνα μιας άλλης ποιότητας. Μιλάμε για την κατάκτηση μιας λαϊκής ενότητας ενός άλλου επιπέδου.Τηρουμένων όλων των ιστορικών αναλογιών μιλάμε για "Μέρες Πολυτεχνείου"!

ΕΡΤ και Αριστερά

Η μάχη κόντρα στην υποταγή στις ιστορικά οπισθοδρομικές πολιτικές του μνημονίου, η μάχη για την Δημοκρατία και την Ελευθερία που είναι το βαθύτερο νόημα της μάχης για την ΕΡΤ δεν μπορεί να δοθεί νικηφόρα χωρίς τον καθοριστικό ρόλο των δυνάμεων της αριστεράς. Στην ΕΡΤ η αριστερά είναι παρούσα από την πρώτη στιγμή και αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο. Άνθρωποι με σημαίες ΠΑΜΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ φωνάζουν τα ίδια συνθήματα και αυτό είναι καθοριστικό. Το ΚΚΕ έδωσε τη συχνότητα του 902 και αυτό υπήρξε μια πράξη με καίριο ρόλο ενώ το ίδιο έπραξε και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον 105,5. Όλες οι δυνάμεις της αριστεράς βάζουν πλάτη στον αγώνα και αυτό είναι σημαντικό.


Αυτά όμως τα σημαντικά δεν φτάνουν, δεν είναι αρκετά. Δεν είναι λίγα - αλλά δεν είναι το τέλος της διαδρομής. Τα πράγματα θα κριθούν εν τέλει στην σαφήνεια και σταθερότητα της πολιτικής γραμμής της αριστεράς. 

Σήμερα απαιτείται αταλάντευτη κατεύθυνση για ανένδοτο αγώνα μέχρι την δημοκρατική διέξοδο με ξεκάθαρη γραμμή για διάσωση της ΕΡΤ και αναγέννηση της στα πλαίσια ενός νέου οράματος για την ενημέρωση και τον πολιτισμό σε συνδυασμό με την προβολή ενός ευρύτερου προγράμματος άμεσης ριζοσπαστικής διεξόδου που θα απαντά τα ζητήματα του μνημονίου, του χρέους και του Ευρώ και θα βάζει κατεύθυνση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Απαιτείται δηλαδή ο συνδυασμός της κατεύθυνσης για άμεσο αγώνα διαρκείας με ένα ευρύτερο συλλογικό όραμα που να εντάσσει την πλειοψηφία των κοινωνικών στρωμάτων της χώρας μας και να τους απαντά πως θα βγούμε από τον βούρκο των μνημονιακών πολιτικών, τι αυτό θα απαιτήσει και τι Ελλάδα θα έχουμε αύριο ώστε ο λαός μας να εργάζεται, να παράγει, να ζει με αξιοπρέπεια από τον κόπο του, να έχει κατοχυρωμένη ανεξαρτησία και ελευθερία και εν τέλει να είναι αφέντης στον τόπο του. Ένα πρόγραμμα - όραμα για ένα άμεσο μέλλον που δεν μπορεί να περιλαμβάνει το μαύρο στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συχνότητες μα πάνω από όλα δεν μπορεί να περιλαμβάνει το μαύρο της ανεργίας, των ανυπεράσπιστων γερατειών και όλων των άλλων πληττόμενων και ευαίσθητων κοινωνικών μερίδων. Ενός τόπου που στηρίζεται πρώτα και κύρια στις δικές του δυνάμεις και δεν αγωνιά για το πως θα ξεπουληθεί στις διεθνείς αγορές. Ενός τόπου που ορίζει το προιόν, τον τρόπο και τη μεθοδολογία διάθεσης της παραγωγής του με βάση τις άμεσες και μακροπρόθεσμες κοινωνικές ανάγκες κόντρα σε διεθνείς συμβάσεις και δομές οικονομικού ελέγχου των λαών. Μιλάμε κύρια για την ΕΕ και την ΟΝΕ που οδήγησαν ακόμα και στην καταστροφή της αγροτικής παραγωγής αυτού του τόπου και έριξαν την χώρα στον βάλτο της αποβιομηχάνισης ενώ την ίδια στιγμή την έντασαν σε ένα καθεστώς διεθνών ανταγωνισμών που αντικειμενικά εξυπηρετεί όσους έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα με βάση μια ισχυρή βιομηχανική καπιταλιστική παραγωγή και έναν σχετικό τραπεζικό τομέα. 

Σε αυτή την κατέυθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνη αλλά και μια μοναδική ευκαιρία. Όπως ευθύνη έχει και κάθε άλλη δύναμη που επικαλείται τη γραμμή του μετώπου της αριστεράς με προοπτική νίκης του λαού, το ΚΚΕ που κανείς δεν πρέπει να προεξοφλεί τη στάση του έχουν ευθύνη για το προχώρημα αυτής της κατεύθυνσης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που συζητά τα ζητήματα του μετώπου και του προγράμματος. Οι χιλιάδες του λαού, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ που παίζουν τα κορμιά τους, οι καλλιτέχνες του τόπου μας το απαιτούν! Το απαιτεί η Δημοκρατία και η Ελευθερία. Το απαιτεί το χρέος προς την Πατρίδα. Έτσι πρέπει να γίνει...
...έτσι θα γίνει! 

Ούτε Ένα Βήμα Πίσω! 

Αυτό ήταν το παράγγελμα που δόθηκε στους αγωνιστές του Στάλινγκραντ. Αυτό το παράγγελμα και πάνω από όλα ο ηρωϊκός αγώνας του σοβιετικού λαού έκριναν την έκβαση της ιστορικότερης μάχης του κόσμου. Αυτό ήταν το σημείο τομή που έδωσε ξανά ανάσα στον αγώνα όλων των λαών και δημοκρατικών ανθρώπων ενάντια στο ναζισμό και την ιστορική κατάχνια που αυτός εκπροσωπεί. 

Αυτό είναι και το σύνθημα που αντιστοιχεί στην ΕΡΤ. Στο επίπεδο του κοινωνικού και του πολιτικού αγώνα δεν αντιστοιχεί να γίνει "ούτε ένα βήμα πίσω!". Εξάλλου μπροστά έχει τόσο φως - πίσω έχει μόνο μαύρο. Στους δέκτες μας, στη ζωή μας, στις καρδιές μας. 

Η ΕΡΤ θα νικήσει! 
Ο λαός θα νικήσει! 

Ανατροπή της Κυβέρνησης του Νεοφιλελεύθερου Εκφασισμού!
Ανένδοτος Αγώνας μέχρι τη Νίκη! 
Πάλη για Δημοκρατία, Ελευθερία, Ανεξαρτησία! 
Πάλη για Λαϊκή Κυριαρχία, Δικαίωμα στην Εργασία, Οικονομική και Πολιτική Ανεξαρτησία! 

Πολιτισμός σημαίνει αγώνας! Κλείνουμε το "της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ" από το "Άξιον Εστί" όπως αυτό τραγουδήθηκε από χιλιάδες χείλη δημοκρατικών ανθρώπων στο προαύλιο της ΕΡΤ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου