Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Περιορισμός διαδηλώσεων και κινητές κάμερες!


Νομοσχέδιο για κινητοποιήσεις και νέα μέτρα καταστολής του εργατικού κινήματος ανακοίνωσαν χτες στη ΒουλήΤην εκτίμηση ότι οι αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης θα συνοδευθούν με ενίσχυση της καταστολής του μαζικού λαϊκού κινήματος επιβεβαίωσαν χτες στη Βουλή οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα της βίας, ανακοίνωσαν την προώθηση νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και την παράλληλη επέκταση της χρήσης των καμερών ακόμη και στα οχήματα της Αστυνομίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει ώριμο σχέδιο νόμου το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση το αμέσως επόμενο διάστημα» και όπως ανέφερε στόχος του θα είναι «να μην επιτρέπει σε διάφορες μικροομάδες να νεκρώνουν το κέντρο της πόλης». Εμφανώς παραπλανητικά υποστήριξε επίσης πως «θα εξασφαλίζει κάθε δυνατή διευκόλυνση για την άσκηση του δικαιώματος του λαού να διαμαρτύρεται». Για το ίδιο θέμα ο Χρήστος Παπουτσής σημείωσε ότι «κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο του "συνέρχεσθαι" όχι με την έννοια του περιορισμού του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματός του, αλλά με τρόπο ώστε η άσκηση του δικαιώματος αυτού να μην παραλύει κάθε φορά το κέντρο της Αθήνας».

Και κινητοί «καμεροχαφιέδες» θα υπάρχουν πλέον στους δρόμους της Αθήνας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέροντας ότι θα εγκατασταθούν τόσο στα περιπολικά της Αστυνομίας όσο και στις μηχανές της ΕΛ.ΑΣ. Ο υπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει το μέτρο ως ενισχυτικό της αστυνόμευσης, αλλά ταυτόχρονα και ως μέσο προστασίας του πολίτη από την ...αστυνομική βία. Σε παρόμοια λογική κινήθηκε και η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος ανήγγειλε επέκταση ουσιαστικά της χρήσης των καμερών, λέγοντας ότι «θα αξιοποιηθούν οι κάμερες για τον εντοπισμό εγκλημάτων κυρίως εκεί που υπάρχουν αποδεικτικές δυσχέρειες», αναφέροντας ότι στην κατεύθυνση αυτή εργάζεται ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Ο Χρήστος Παπουτσής ανακοίνωσε αλλαγές που δρομολογούνται στους κανόνες εμπλοκής της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και τη διατήρηση του καθεστώτος των προληπτικών προσαγωγών ομαδικών ή ατομικών βάσει ενδείξεων (δηλαδή στην ουσία όποτε κρίνουν οι δυνάμεις καταστολής). Επίσης ανέφερε ότι το αρχηγείο της Αστυνομίας εξετάζει - «εξαιτίας της διεθνούς εμπειρίας» - τη χρήση νερού και πλαστικών σφαιριδίων εναντίον διαδηλωτών.
Τα σχέδια αυτά καταστολής του λαϊκού κινήματος, με την αξιοποίηση και το πρόσχημα πάντα της δράσης προβοκατόρικων στοιχείων, είναι διαχρονική επιδίωξη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και άλλων πρόθυμων αστικών δυνάμεων. Και βέβαια δεν είναι ζήτημα μόνο παραβίασης ακόμα και του αστικού συντάγματος για την «ελευθερία του συνέρχεσθαι», αλλά πρωτίστως καθαρά πολιτικό και ταξικό ζήτημα και επομένως μόνο ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία και έτσι πρέπει να απαντηθεί και η όποια νομοθετική πρωτοβουλία έρθει από την κυβέρνηση. Το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας τις πραγματικές προθέσεις και επιδιώξεις της κυβέρνησης στην εν λόγω Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, δε μετέχει στη σχετική συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου