Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Γ. Δελαστίκ: Θέλει κυβέρνηση…. «εμπίστων» ατόμων στην Ελλάδα η Ε.Ε.!



του Γιώργου Δελαστίκ

Σάλος έχει προκληθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη από τα όσα δήλωσε ο Λουξεμβουργιανός πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συζήτηση που έλαβε χώρα στην κρατική τηλεόραση της Αυστρίας. «Εγώ θα προτιμούσα έμπιστα άτομα!» τόνισε ο Γιούνκερ, αναφερόμενος στις πιθανές ελληνικές εκλογές, αν τελικά η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου δεν συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές που απαιτεί το Σύνταγμα για να εκλέξει τον Σταύρο Δήμα ή όποιον άλλον επιλέξει στην τρίτη ψηφοφορία, Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Δεν θα ήθελα να αναμειχθώ σε θέματα εθνικών εκλογών» είχε δηλώσει υποκριτικά στην αρχή της συζήτησης. Αυτή η δήθεν σοβαρή θέση δεν εμπόδισε, βέβαια, τον πρόεδρο της Κομισιόν να ταχθεί εναντίον της πιθανολογούμενης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνουν βουλευτικές εκλογές, εκφραζόμενος αρνητικά για την «πιθανότητα να βρεθούν στην εξουσία εξτρεμιστικές δυνάμεις»!

Ο δεξιός πρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε να απειλήσει και ολόκληρο τον... ελληνικό λαό, με έμμεσο τρόπο, αν τολμήσει να βγάλει πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ! «Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά τι θα σήμαινε για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη ένα εσφαλμένο αποτέλεσμα των εκλογών!» δήλωσε με απίστευτο πολιτικό θράσος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Καθόρισε μάλιστα και τα κριτήρια ο Λουξεμβουργιανός βάσει των οποίων πρέπει να ψηφίσουν οι Έλληνες! «Εγώ θα προτιμούσα να κυβερνάται η Ελλάδα από ανθρώπους που έχουν όραμα και καρδιά για τους κοινωνικά αδύναμους στην Ελλάδα και να αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα των ευρωπαϊκών διαδικασιών» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Το μήνυμα του Γιούνκερ είναι σαφέστατο: η Ελλάδα πρέπει να κυβερνάται από «έμπιστα» πρόσωπα που θεωρούν αναγκαία την τρόικα και τις συναφείς «ευρωπαϊκές διαδικασίες» και όχι από «ακραίες δυνάμεις» σαν τον ΣΥΡΙΖΑ! Όσο για τους Έλληνες, ξέρουν τι θα πάθουν αν βγάλουν «εσφαλμένο αποτέλεσμα» υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές! Ήδη από την Τετάρτη, ο Γιούνκερ είχε βάλει την εκπρόσωπο της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρντ να ταχθεί αναφανδόν υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα! «Αυτή η απόφαση μπορεί να βοηθήσει να παραμεριστούν αβεβαιότητες γύρω από τις αγορές.

Συνιστά ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη ότι ο πρωθυπουργός Σαμαράς προώθησε ως υποψήφιό του τον Σταύρο Δήμα, πρώην επίτροπο και πεισμένο Ευρωπαίο» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν. Το διασκεδαστικό είναι ότι η Κομισιόν διά της εκπροσώπου της προσπάθησε να πείσει τους -προφανώς ηλίθιους, κατά την άποψή της- Έλληνες ότι αυτή η δήλωση δεν συνιστά κατά κανένα τρόπο ανάμειξη στην ελληνική προεδρική εκλογή! «Σε αυτό το σημείο αισθανόμαστε ότι θέλουμε να κάνουμε μια δήλωση γύρω από τις επερχόμενες ελληνικές εκλογές» απάντησε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αγνοώντας ίσως ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που θα θεωρούσε την απάντησή της ως... μη ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές!

Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συζήτησης στην αυστριακή τηλεόραση (η οποία φυσικά έγινε στα γερμανικά αφού τα γερμανικά είναι η γλώσσα της Αυστρίας), ο πρόεδρος της Κομισιόν χρησιμοποίησε δύο λέξεις για να προσδιορίσει την κυβέρνηση που επιθυμεί για την Ελλάδα. Την πρώτη φορά είπε «γνωστά πρόσωπα (bekannte Gesichter)» και όντως αυτή η διατύπωση σημαίνει μονοσήμαντα «γνωστά πρόσωπα» χωρίς κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Το πρόβλημα προκλήθηκε όταν τη δεύτερη φορά είπε ότι προτιμάει «έμπιστα πρόσωπα, άτομα (vertraute Personen)».

Δεν θα κάνουμε εδώ μάθημα γερμανικής γλώσσας, αλλά η διατύπωση αυτή προκάλεσε πολιτική θύελλα στις Βρυξέλλες, γιατί και στο Λουξεμβούργο μητρική γλώσσα του πληθυσμού είναι τα γερμανικά και τα γαλλικά, άρα ο Γιούνκερ ήξερε άριστα τι έλεγε και γιατί χρησιμοποίησε τη διατύπωση αυτή! Βάσει οδηγιών του προέδρου της Κομισιόν, προκλητικός ήταν και ο Έλληνας εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος όταν κλήθηκε από τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες να διευκρινίσει τι εννοούσε ο Γιούνκερ, είχε... «υφάκι» στην απάντησή του!

Έκανε λόγο για «πολλαπλά μεταφράσιμη» διατύπωση. «Υπάρχουν πολλά περιθώρια ερμηνείας, τι μπορεί να εννοείται» με τη διατύπωση αυτή, δήλωσε, αφήνοντας τους πάντες με την εντύπωση ότι ο δεξιός Γιούνκερ στηρίζει τον δεξιό Σαμαρά μέχρι να... ηττηθεί στις εκλογές, οπότε και θα κάνει την πολιτική «κωλοτούμπα γοητείας» για να προσεγγίσει τη νέα κυβέρνηση, όποια σύνθεση και αν έχει αυτή!

από το «Έθνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου