Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Γ. Δελαστίκ: Ψήφο Εμπιστοσύνης από 180 Βουλευτές Θέλει η Κυβέρνηση!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Ποια εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας; Ποια «πολιτική αβεβαιότητα»; Την επιβίωσή του ως πρωθυπουργού για ενάμιση ακόμη χρόνο προσπαθεί να αποσπάσει παντοιοτρόπως ο Αντώνης Σαμαράς! 

Όλοι οι Έλληνες φυσικά το έχουν καταλάβει και γι' αυτό ετοιμάζονται για βουλευτικές εκλογές. Το κακό για την κυβέρνηση όμως είναι ότι το έχουν καταλάβει και οι ξένοι, οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν κανέναν δισταγμό να το γράψουν. Είναι πολύ χαρακτηριστική η αρχή της ανάλυσης των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» στο χθεσινό τους φύλλο. «Αποφασίζοντας αυτή την εβδομάδα να επιταχύνει την εκλογή ενός νέου Προέδρου της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έστειλε στροβιλιζόμενη τη χώρα προς μια μοιραία απόφαση: είτε να επικυρώσει το γάντζωμά του στην εξουσία είτε να ανοίξει την πόρτα σε μία εκ θεμελίων επανεξέταση των πολιτικών της λιτότητας που έχουν για πέντε χρόνια καθορίσει τη ζωή σε μια χώρα που βρίσκεται σε οικονομική ύφεση» γράφει η αμερικανική εφημερίδα και προχωρεί στην ανάλυση του τι ακριβώς ζητά επί της ουσίας ο Έλληνας πρωθυπουργός:

«Το αίτημα του κ. Σαμαρά προς το Κοινοβούλιο να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας -μια σε μεγάλο βαθμό τελετουργική θέση- ισοδυναμεί προς την αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης για την κεντροδεξιά του κυβέρνηση...». Ακριβώς αυτό είναι. Ψήφο εμπιστοσύνης όχι από τους 155 δικούς του κυβερνητικούς, αλλά από... 180 (!) βουλευτές ζητάει κατ' ουσίαν ο πρωθυπουργός. Ακριβώς την ίδια θεώρηση έχουν και οι βρετανικοί «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου και μάλιστα στο κύριο άρθρο τους: «Η εκλογή του Έλληνα Προέδρου, ενός συνταγματικού διακοσμητικού προσώπου χωρίς πραγματική εξουσία, υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι άνευ σημασίας.

Οι τρεις γύροι ψηφοφοριών όμως που αρχίζουν στις 17 Δεκεμβρίου είναι στην πραγματικότητα ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Σαμαρά. Η πρόκληση των ψηφοφοριών αυτών συνιστά τζογάρισμα εκ μέρους του πρωθυπουργού με υψηλό διακύβευμα σε μια κρίσιμη στιγμή για την οικονομία της Ελλάδας και για την ευρύτερη Ευρωζώνη» υπογραμμίζει η αγγλική εφημερίδα. Θα βρεθούν άραγε 180 βουλευτές, ανεξαρτήτως των μέσων που θα χρησιμοποιηθούν, οι οποίοι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου; Για την ώρα, τίποτα δεν δείχνει κάτι τέτοιο - γι' αυτό και όλοι οι ξένοι παρατηρητές και οι ξένες εφημερίδες μιλούν από χθες για τα πιθανά αποτελέσματα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τονίζοντας όλοι τους πως αν γίνουν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το φαβορί για τη νίκη.

Αν η κυβέρνηση αποτύχει να βρει τους 180 βουλευτές, αυτό «θα οδηγήσει σε εθνικές εκλογές στις αρχές του επόμενου χρόνου, δίνοντας στο αριστερό αντιπολιτευτικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα προηγείται στις δημοσκοπήσεις, μια ευκαιρία να αναλάβει και να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις του να οδηγήσει την Ελλάδα μακριά από τη λιτότητα» γράφουν χαρακτηριστικά οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», οι οποίοι δεν κρύβουν τη διακριτική συμπάθειά τους προς τον Αλέξη Τσίπρα και το ενδεχόμενο να κυβερνήσουν αυτός και ο ΣΥΡΙΖΑ την Ελλάδα.

Αντιθέτως οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου συνδέονται με εκείνα τα βρετανικά επιχειρηματικά συμφέροντα που επιθυμούν στενότατους δεσμούς με τη Γερμανία. Γι' αυτό και υπογραμμίζει ηεφημερίδα στο χθεσινό κύριο άρθρο της ότι «η καλύτερη ελπίδα για την Ελλάδα είναι να κερδίσει ο κ. Σαμαράς την επερχόμενη ψηφοφορία». Στο ίδιο κύριο άρθρο της όμως η λονδρέζικη εφημερίδα ομολογούσε χθες μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η ανακοίνωση Σαμαρά τον Οκτώβριο ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το πρόγραμμα διάσωσης στο τέλος αυτής της χρονιάς συνιστούσε κακή εκτίμηση. Ήταν σχεδιασμένη ως εξιλαστήριο δώρο σε ένα κοινό εξαντλημένο από τη λιτότητα.

Το μόνο που πέτυχε όμως ήταν να προκαλέσει συναγερμό στους κατόχους ομολόγων, οι οποίοι είδαν την κίνηση ως πρόωρη. Ως αποτέλεσμα αυτού, ο κ. Σαμαράς βρίσκεται τώρα ο ίδιος σε μια πολιτική τρύπα!». Ακόμη και η γερμανική «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» τονίζει σε χθεσινό ρεπορτάζ της ότι «αν η Ελλάδα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται φαβορί». Η εφημερίδα της γερμανικής ελίτ γράφει τα παραπάνω, χωρίς να κρύβει τη σφοδρότατη αντιπάθειά της προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα επιβάρυνε πολύ το κλίμα στις χρηματαγορές» υπογραμμίζει. Είναι προφανές ότι κανένας δεν θεωρεί πως, αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, υπάρχει πιθανότητα νίκης της ΝΔ.


*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου