Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Δ. Καζάκης: «Αναπτυξιακή πολιτική μόνο με εθνικό νόμισμα»



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΑΜΑ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 11 Μαίου 2014
 
Θέλουμε να συντριβεί το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων που θα μπορούσε να στηρίξει μια αντίστοιχη κυβέρνηση με τη σημερινή. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση αν δεν ξεκαθαριστεί ότι προχωράμε σε ολοκληρωτική διαγραφή του χρέους και έξοδο από το ευρώ.


«Υπάρχει μια δυναμική, μπορεί ν' αποτελέσουμε την έκπληξη των εκλογών», λέει ο οικονομολόγος του ΕΠΑΜ, Δημήτρης Καζάκης. Μιλάει για ορισμένες δημοσκοπήσεις που ανεβάζουν το ΕΠΑΜ ώς το 4,5%. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το νεοσύστατο κόμμα κόβει ψήφους από την Αριστερά. «Απ' όλους. Στο ακροατήριό μας συνυπάρχουν πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Από το ίδιο εκλογικό σώμα διεκδικεί και ο ΣΥΡΙΖΑ», διευκρινίζει ο Δημ. Καζάκης.

Τονίζοντας ότι στόχος του ΕΠΑΜ είναι «να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει άλλη κυβέρνηση, όπως η σημερινή. Ευχόμαστε να βγει μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, με σημαντική διαφορά από τη Ν.Δ. Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί. Αλλά θέλουμε να συντριβεί το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, που θα μπορούσε να στηρίξει αντίστοιχη κυβέρνηση με τη σημερινή. Φανταστείτε τον κ. Σαμαρά, την επομένη της 26ης Μαΐου. Θα πει ότι ηττήθηκε η Ν.Δ. λόγω χαλαρής ψήφου. Υπάρχουν όμως το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη και η «καλή» Χρυσή Αυγή, με βάση τις δηλώσεις Μπαλτάκου. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα διεμβολισμού συγγενών χώρων, δημιουργώντας την εικόνα μιας ικανής κυβέρνησης πλειοψηφίας. Τότε ο κ. Σαμαράς θα πει ότι συνεχίζουμε...»

* Ποιες είναι οι προϋποθέσεις συνεργασίας σας για κυβερνητική λύση;

- Δεν μπορούμε να συνεργασθούμε εάν δεν ξεκαθαριστεί ότι προχωράμε σε ολοκληρωτική διαγραφή του χρέους, για έξοδο από το ευρώ. Ωστόσο μπορούμε κατά περίπτωση να στηρίξουμε μία αντιμνημονιακή κυβέρνηση εάν εξασφαλιστεί η κατάργηση όλων των πράξεων και ρυθμίσεων που προέρχονται από τα μνημόνια, ως αντισυνταγματικές και άκυρες. Να εξασφαλιστεί ότι ο Ελληνας θα απαλλαγεί από τα χρέη στην εφορία και την αυτόφωρη ποινική διαδικασία, από τις κατασχέσεις λόγω οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Καθώς επίσης, και το θέμα της απλής αναλογικής.

* Υπήρξατε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, στον οικονομικό τομέα.

- Δεν θέλουμε σχέσεις με πολιτικές δυνάμεις που δεν προτάσσουν τα ζητήματα της εθνικής ανεξαρτησίας και δημοκρατίας, αδιαφορώντας για την κατάσταση απόγνωσης στην οποία έχει περιέλθει ο λαός. Λειτουργούν με λογική σκοταδισμού, δεν εναντιώνονται στον σύγχρονο κατακτητή. Ποιος θα φανταζόταν ότι το κόμμα-τροφοδότης της Εθνικής Αντίστασης, τη στιγμή που κινδυνεύουν η πατρίδα και ο λαός, αντί να σηκώνει τη σημαία της πατριωτικής ενότητας ενάντια στη νέα κατοχή, παπαγαλίζει την κυβερνητική προπαγάνδα, ότι δεν ασκείται κατοχή, και μάλιστα αποικιακού χαρακτήρα, σ' αυτήν τη χώρα».

* Σας χαρακτηρίζουν εθνικιστή.

- Είμαι κομμουνιστής. Τηρώ τις παραδόσεις του κινήματος του οποίου συμμερίζομαι την ιδεολογία. Αν και το ΕΠΑΜ είναι κάτι ριζικά διαφορετικό, δεν έχει ιδεολογική ταυτότητα, είναι Μέτωπο εθνικής απελευθέρωσης. Οι σύντροφοί μου, όταν απειλήθηκε η πατρίδα, το έσκαγαν ακόμα κι απ' τις φυλακές για να πολεμήσουν στο αλβανικό μέτωπο. Οργάνωσαν πρώτοι τη λαϊκή αντίσταση κατά των κατακτητών. Κάλεσαν ακόμα και τον βασιλιά να ηγηθεί του αγώνα. Αυτή την παρακαταθήκη, που στοίχισε το αίμα εκατοντάδων χιλιάδων, δεν πρόκειται να την προδώσουμε. Αν είναι εθνικισμός, τότε το ΕΑΜ ήταν εθνικιστικό κίνημα.

* Δεν θα σας χαρακτήριζα διεθνιστή.

- Ο πραγματικός διεθνιστής είναι ο πατριώτης. Σέβεται τις πατρίδες των άλλων επειδή μάχεται για τη δική του.

* Πώς θα χαρακτηρίζατε τη Χρυσή Αυγή;

- Νεοναζιστική οργάνωση. Γέννημα μετεμφυλιακών καταστάσεων που βίωσε η χώρα στις πιο σκοτεινές της περιόδους. Πρόκειται για απόηχο και νοσταλγό του Εμφυλίου. Οποιος υποστηρίζει τη Χρυσή Αυγή να ξέρει ότι οδηγεί τη χώρα στο να ζήσει τις φρικτές στιγμές που παρακολουθούμε σήμερα στην Ουκρανία. Αν αυτό ονειρεύονται για την οικογένειά τους, τότε τι να πει κανείς...

* Αλλά οι δημοσκοπήσεις τούς δίνουν 7-10%.

- Αυτά είναι τα ιστορικά επίπεδα της ακροδεξιάς στη χώρα μας. Στα αστικά κέντρα πέφτουν, στην περιφέρεια αυξάνονται. Οι πολίτες διαπιστώνουν ότι ο πραγματικός πατριώτης δεν οργανώνει μυστικές διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή του με τον διώκτη του, μέσω υποκλοπών. Αυτά συμβαίνουν μόνο σε αντίπαλες συμμορίες της ίδιας μαφίας. Οι πατριώτες στάθηκαν όρθιοι μπροστά στο απόσπασμα.

* Οι κυβερνητικοί εταίροι υποστηρίζουν ότι διέσωσαν τη χώρα.

- Σύμφωνα με την κυρίαρχη προπαγάνδα, κάπου εδώ τελειώνουν όλα. Αν ήταν έτσι, δεν θα παρουσίαζαν νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο ψήφισαν με τη διαδικασία κατεπείγοντος. Το πενταετούς διάρκειας Μεσοπρόθεσμο προβλέπει, προκειμένου η κυβέρνηση να πετύχει αθροιστικά πρωτογενές πλεόνασμα, πρόσθετη επιβάρυνση για κάθε Ελληνα, από το νεογέννητο μέχρι το συνταξιούχο, 740 ευρώ κάθε χρόνο. Δηλαδή, μια τετραμελής οικογένεια θα πρέπει να πληρώνει επιπλέον 2.800 ευρώ για την επόμενη πενταετία. Οποιος στηρίζει τη συγχορδία των πολιτικών δυνάμεων του μνημονίου είναι σαν να οπισθογραφεί αυτό το τσεκ για την οικογένειά του.

* Πώς οδηγηθήκατε στο συμπέρασμα ότι η χώρα χρειάζεται εθνικό νόμισμα;

- Αναζητώντας τρόπο χρηματοδότησης μιας καταρρέουσας οικονομίας δίχως να φορτωθούμε νέα χρέη, πρόσθετες υποθήκες, χωρίς πολιτικό λιντσάρισμα λαϊκών εισοδημάτων. Μόνο με εθνικό νόμισμα θα απελευθερωθούν δυνάμεις με αναπτυξιακή προοπτική στο δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό, για να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της οικονομίας, για να χτυπηθεί η ανεργία. Για να αρχίσει η οικονομία να παράγει, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να διπλασιαθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις φτάνοντας στα 20 δισ., να διπλασιασθεί το πρόγραμμα επενδύσεων στα 12 δισ. Πού θα τα βρούμε, αν δεν κόψουμε εμείς χρήμα; Με δανεικά ή περιμένοντας το ξένο κεφάλαιο; Πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο μπορεί να παράξει απ' την πρώτη χρονιά 500.000 θέσεις εργασίας, όσες παρήγαγε το άθλιο κράτος που υπήρχε πριν από την κρίση. Διαθέτουμε 300.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ψυχορραγούν. Αν απαλλαγούν απ' τα χρέη και επανέλθουν οι εργασιακές σχέσεις, μπορεί να παραχθεί μία θέση εργασίας ανά επιχείρηση. Δηλαδή, 800.000 θέσεις ετησίως. Ετσι μειώνεται κατά το ήμισυ η ανεργία απ' την πρώτη χρονιά.

* Πώς θα γίνει η προσαρμογή;

- Σε οχτώ μήνες. Ανακοινώνοντας την έξοδο από το ευρώ, στο μεσοδιάστημα θα χρησιμοποιούνται τα διαθέσιμα ευρώ, δίχως να τηρούνται οι προδιαγραφές της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας. Για το εξωτερικό ισοζύγιο θα χρειασθεί συνάλλαγμα. Υπάρχουν 26 δισ. ευρώ διαθέσιμα από την κυκλοφορία. Οι τραπεζίτες διαθέτουν χαρτοφυλάκιο αξίας 63 δισ. σε ομόλογα. Αυτά ρευστοποιούνται, καλύπτοντας τις συναλλαγματικές ανάγκες της επόμενης πενταετίας. Προϋπόθεση για να συμβούν αυτά αποτελεί η διαγραφή του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου