Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Δ. Καζάκης: Η Ελλάδα βρίσκεται σε δίνη του αποπληθωρισμού με μόνο τελικό προορισμό την ολοκληρωτική διάλυση

του Δημήτρη Καζάκη

Που οδηγείται η Ελλάδα; Αναρωτηθήκατε ποτέ; Και βέβαια, θα μου πείτε. Υπάρχει νοήμων Έλληνας σήμερα που να μην αναρωτιέται που οδηγείται τελικά η χώρα. Την ίδια ώρα παρατηρούμε την εξέλιξη μιας επιχείρησης τύπου Ντι Πιέτρο, όπως δηλαδή ήταν στην Ιταλία της δεκαετίας του 1908 η επιχείρηση «καθαρά χέρια». Απανωτές «αποκαλύψεις» μέσω κυρίως της δικαστικής έρευνας για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας. Μια από τις πιο «ιερές αγελάδες» του συστήματος που εξασφάλιζε την αναπαραγωγή της εξουσίας διαμέσου της διαπλοκής οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων με στόχο την λεηλασία της χώρας. Πολύ σύντομα ακούμε ότι οι δικαστικές αρχές θα «σφάξουν» και μια ακόμη «ιερή αγελάδα» του ίδιου συστήματος, τα αποκαλούμενα μεγάλα έργα.


Στη σκιά των τραπεζικών σκανδάλων

Ταυτόχρονα έχουμε ήδη να παρακολουθούμε την «σφαγή» της πιο μεγάλης και «ιερής αγελάδας» απ’ όλες του συστήματος, δηλαδή των τραπεζών. Με φόντο το Ταχυδρομική Ταμιευτήριο η εισαγγελική έρευνα οδήγησε σε άσκηση ποινικής δίωξης σε 23 άτομα με πρώτο τον άλλοτε πρόεδρο του ΤΤ Άγγελο Φιλιππίδη «για απιστία τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και μη εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.» Εις βάρος του Κυριάκου Γριβέα για «άμεση συνέργεια» και «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα.» Εις Βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για τον ίδιο λόγο. Και εις βάρος του Δημητρίου Κοντομηνά πάλι για «άμεση συνέργεια» και «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα.» Η ζημία της τράπεζας υπολογίζεται από το εισαγγελικό πόρισμα σε 346.904.467 ευρώ.

Στο όλο σκάνδαλο φαίνεται αναμεμιγμένος ο όμιλος DEMCO του κ. Κοντομηνά, ο όμιλος Γριβέα και η ALAPIS του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην φυλακή για ανάλογα σκάνδαλα με την Proton Bank. Βέβαια ολόκληρο το θέμα δεν είναι παρά μια παρωνυχίδα του όλου προβλήματος που λέγεται, θαλασσοδάνεια. Για παράδειγμα η εταιρεία ALAPIS του Λαυρεντιάδη βρίσκεται σε αναστολή από τις 2 Απριλίου 2012. Η εταιρεία αυτή με μετοχικό κεφάλαιο λίγο πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ, σύνολο ενεργητικού κοντά στα 105 εκατ. ευρώ, είχε στις 30/9/2012 ενσωματωμένες ζημίες στα ίδια κεφάλαιά της πάνω από 1,1 δις ευρώ. Με τέτοια κατάσταση, ξέρετε πόσα δάνεια έχει πάρει; Κοντά στα 929 εκατ. ευρώ! Και μάλιστα βραχυπρόθεσμα. Ποιος τα έδωσε και ποιος θα λογοδοτήσει γι’ αυτά; Ο κ. Προβόπουλος ποιεί την νύσσα, κοινώς κάνει την πάπια.

Πάντως, ξέρουμε ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Θα τα πληρώσει το γνωστό υποζύγιο μέσα από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών με δημόσιο χρήμα, αλλά και μέσα από την επικείμενη επέλαση πλειστηριασμών κατά της ακίνητης περιουσία μικρών, μεσαίων, ελευθεροεπαγγελματιών και νοικοκυριών.

Η περίπτωση της Proton Bank

Γιατί το λέμε αυτό; Το είδαμε να συμβαίνει ήδη στην περίπτωση της Proton Bank όπου ανακαλύφθηκε το σκάνδαλο Λ. Λαυρεντιάδη για το οποίο βρίσκεται ο ίδιος στην φυλακή. Πρόκειται για την υπόθεση των ύποπτων δανείων ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα στην όλη υπόθεση μπλέχτηκε κι ο ίδιος ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας, Προβόπουλος καθώς ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Καλούδης, μετά από σχετική έγγραφη παραγγελία που έδωσε στις 11 Απριλίου 2013 ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, συνέταξε στις 7 Μαΐου 2013 πόρισμα - «φωτιά» για την υπόθεση των ύποπτων δανείων ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ της υπόθεσης Proton.

Στη σχετική δικογραφία μάλιστα, που διαβίβασε ο επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς Γιώργος Καλούδης προς τον εισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη, η Επιτροπή Πιστωτικών και Τραπεζικών της Τράπεζας της Ελλάδος, ενέκρινε τη μεταβίβαση των μετοχών της Proton Bank, παρά το γεγονός πως σύμφωνα με επιστολή που της είχε αποστείλει η Διεύθυνση Εποπτείας Τραπεζικού Συστήματος, διατηρούσε το δικαίωμα να μην εγκρίνει τη μεταβίβαση των μετοχών.

Το στοιχείο που δημιουργεί, ωστόσο, τις μεγαλύτερες ευθύνες για τους εμπλεκομένους, αφορά στο γεγονός πως παρά το ότι διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεγάλο Χρηματοοικονομικό Άνοιγμα της τράπεζας ύψους 168 εκατομμυρίων ευρώ, το έγγραφο αυτό, ουδέποτε εντάχθηκε στο σχετικό φάκελο που έφτασε στα χέρια της Δικαιοσύνης, ενώ αγνοήθηκαν παρόμοιες επισημάνσεις της Διεύθυνσης Εποπτείας Τραπεζικού Συστήματος, ακόμα και μία ημέρα πριν την τελική έγκριση της πώλησης της Proton Bank. Η εμπλοκή του Γιώργου Προβόπουλου ενδεχομένως να έχει και άλλες διαστάσεις, μιας και σύμφωνα με μαρτυρίες φέρεται να ήταν εκείνος που υπέδειξε τον Τρύφωνα Κολλίτζα ως καταλληλότερο για τη διοίκηση της τράπεζας, αλλά και πρότεινε τις τελικές αλλαγές στο ίδιο το οργανόγραμμα της Proton Bank.

Με την σειρά του ο ίδιος ο Λ. Λαυρεντιάδης φέρεται να κατέθεσε στην απολογία του ότι τα χορηγηθέντα δάνεια είναι είτε υγιή, όπως δήλωσε στις 9 Οκτωβρίου 2011 τόσο ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο Διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος και γι’ αυτό εντάχθηκαν στη νέα Proton, είτε αποτελούν δάνεια που προϋπήρχαν της εξαγοράς της Proton –δηλαδή δάνεια που δόθηκαν όταν η Proton ήταν θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς- ή αναχρηματοδοτήσεις δανείων που είχε δώσει η Proton ως θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς, ή δάνεια που κρίθηκαν άξια ενεχυρίασης από την ΤτΕ για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Πίσω απ’ όλα βρίσκεται πάντα η ΤτΕ.

Η εμπλοκή του ονόματος του Προβόπουλου, όπως και του Βενιζέλου, οδήγησε τους ειδικούς οικονομικούς εισαγγελείς σε παραίτηση και την όλη υπόθεση στο αρχείο, ή στο ράφι. Κατά το 1ο εξάμηνο της χρήσης 2011, η ΤτΕ διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στην τράπεζα Proton και εν συνεχεία κατόπιν εισήγησης της συστάθηκε ένα νέο Μεταβατικό Πιστωτικό Ίδρυμα με την επωνυμία «Νέα Proton Τράπεζα Α.Ε.», στην
οποία και μεταφέρθηκαν το σύνολο των καταθέσεων και επιλεγμένα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της προηγούμενης τράπεζας. Η άδεια της “παλαιάς” Proton ανακλήθηκε από την ΤτΕ και η τράπεζα τέθηκε σε εκκαθάριση. Την 09/10/2011 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέβαλε το μετοχικό κεφάλαιο της Νέα Proton και αποτελεί το μοναδικό της μέτοχο. Το μετοχικό της κεφάλαιο ποσού € 250εκ. καταβλήθηκε σε δύο δόσεις, € 220εκ. τον Οκτώβριο 2011 και € 30εκ. το Φεβρουάριο 2012. Ποιος το χρεώθηκε; Μα φυσικά το γνωστό υποζύγιο. Ο κρατικός κορβανάς και το δημόσιο χρέος της χώρας.

Να σημειώσουμε ότι ο εισαγγελέας και οι ανακριτικές αρχές μπήκαν στην «κακή» Proton, τα ενεργητικά της οποίας επελέγησαν από τους ανθρώπους του κ. Προβόπουλου. Και ποιος μας λέει, ότι τα συγκεκριμένα θαλασσοδάνεια και άλλα ύποπτα δάνεια που επελέγησαν για την «κακή» Proton, δεν ήταν μόνο εκείνα που ενέπλεκαν απλά τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και τους ανθρώπους του; Ενώ τα άλλα, τα «καλά» ενεργητικά δόθηκαν στη «Νέα Proton Τράπεζα Α.Ε.», η οποία ανακηρύχθηκε ως υγιής και εξαιρέθηκε της δικαστικής και ανακριτικής έρευνας.

Πως κρύβουν οι αετονύχιδες τα ίχνη τους.

Μάλιστα για να χαθούν τα τυχόν ίχνη περίεργων και σκοτεινών δοσοληψιών, αυτή η νέα «υγιής» Τράπεζα χαρίστηκε στην Eurobank. Προσέξτε τώρα. Το ΤΧΣ προχώρησε στην πώληση της συμμετοχής του στη Νέα Proton Bank. Σε αυτό το πλαίσιο η επενδυτική τράπεζα Rothschild, τελείως τυχαία και φαινομενικά άσχετη με την Τράπεζα της Ελλάδας, ορίστηκε ως ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Ταμείου για την πώληση. Η πώληση ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουλίου 2013 με τη Eurobank να είναι ο προτιμώμενος πλειοδότης. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας της πώλησης, το ΤΧΣ δεσμεύτηκε να ανακεφαλαιοποιήσει την τράπεζα με το ποσό των 395.000.000 ευρώ, πριν την ολοκλήρωση της πώλησης.

Καταλάβατε; Δείτε πώληση. Η Eurobank «αγοράζει» την νέα Proton με χρήμα από την ανακεφαλαιοποίηση την δική της και το ΤΧΣ προσθέτει ένα ρεγάλο 395 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση της πώλησης. Πρώτη φορά βλέπω πωλητή να πληρώνει γι’ αυτό που πουλά. Συνολικό κόστος για τον κρατικό κορβανά 615 εκατ. ευρώ. Να θυμάστε ότι οι ανακεφαλαιοποιήσεις από το ΤΧΣ γίνονται με δάνεια του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή διαμέσου του δημόσιου χρέους. 

Η ίδια Eurobank πήρε πάλι τελείως συμπωματικά και το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η κομπίνα, the racket, όπως αποκαλείται στην σκαιώδη τραπεζική διάλεκτο της υπερατλαντικής εταίρου χώρας, δηλαδή η δουλειά «εξυγίανσης», όπως ονομάζεται στην αποικία η Ελλάς, ακολούθησε επίσης τον ίδιο τρόπο. Μετά από απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η ΤτΕ προχώρησε στις 18/01/2013 στη σύσταση του μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Α.Τ.Ε» (ΝΤΤ), ως μέτρο δήθεν εξυγίανσης.

Στο ΝΤΤ μεταφέρθηκαν το σύνολο των καταθέσεων, το δίκτυο καταστημάτων, οι υγιείς επιχειρηματικές δραστηριότητες και το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της παλαιάς τράπεζας. Επίσης συνήφθησαν νέες συμβάσεις εργασίας σχεδόν με το σύνολο του προσωπικού της παλαιάς τράπεζας μειώνοντας μεσοσταθμικά το μισθολογικό κόστος κατά 30%. Η άδεια λειτουργίας του «Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» ανακλήθηκε και η τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση. Το μετοχικό κεφάλαιο του ΝΤΤ καταβλήθηκε ολοσχερώς από το ΤΧΣ, την 29/01/2013, υπό τη μορφή ομολόγων ΕΤΧΣ ονομαστικής αξίας 500.000.000 Ευρώ. Επιπλέον η ΤτΕ καθόρισε προσωρινά τη διαφορά της αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, σε 4.096.247.000 Ευρώ και το ΤΧΣ κάλυψε την 29/01/2013, υπό τη μορφή ομολόγων ΕΤΧΣ και αναλαμβάνοντας τις
υποχρεώσεις του ΤΕΚΕ, τα 2/3 του άνω ποσού, ήτοι 2.730.831.000 Ευρώ. Μετά την έκδοση της απόφασης της ΤτΕ για τον οριστικό καθορισμό του χρηματοδοτικού κενού (3.732.554.000 Ευρώ), το ΤΧΣ προχώρησε στις 14/06/2013 στην εκταμίευση του υπολοίπου ποσού 1.001.723.000 Ευρώ στο «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», υπό τη μορφή ομολόγων ΕΤΧΣ.

Στις 14/02/2013, το ΤΧΣ κατέβαλε στο ΝΤΤ το ποσό των 226.956.514 Ευρώ κατόπιν του καθορισμού από την ΤτΕ της οριστικής διαφοράς της αξίας μεταξύ των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού μετά την εκκαθάριση της τράπεζας «T-Bank AE». Τέλος το ΤΧΣ προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για την πώληση της συμμετοχής του στο ΝΤΤ μέχρι την 15/07/2013. Η Goldman Sachs και όχι η τράπεζα Rothschild αυτή την φορά, προσλήφθηκε ως σύμβουλος του Ταμείου για τη διαδικασία της πώλησης. Η πώληση ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουλίου 2013 στην Eurobank.

Πόσο πήγε το «μαλλί» αυτή την φορά; Πάνω από 4,2 δις ευρώ που μέσω του ΤΧΣ πήγαν κατευθείαν στο δημόσιο χρέος της χώρας. Χάρις στο ΤΧΣ το δημόσιο έλλειμμα και κατόπιν το δημόσιο χρέος της χώρας φορτώθηκε επιπλέον με 7,8 δις ευρώ την περίοδο 2011/2012. Ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 φορτώθηκε με άλλα 5,6 δις ευρώ. Σύνολο, 13,4 δις ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε τα 25 δις ευρώ που κατέβαλε το ΤΧΣ για τις τέσσερις «συστημικές» τράπεζες.

Κατά το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου 2013, οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank, ολοκλήρωσαν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τους (ΑΜΚ). Το ποσό που το Ταμείο κατέβαλε για τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ, ήταν μικρότερο των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών που είχε καθορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) λόγω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στις ΑΜΚ. Η τελική συνεισφορά του ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση ήταν ομόλογα ΕΤΧΣ ονομαστικής αξίας €24.998,1 εκ., ενώ η συνολική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 4 τραπεζών ήταν €28.595 εκ., με αποτέλεσμα τη μικρότερη χρήση των πόρων του ΕΤΧΣ, οι οποίοι ήταν δεσμευμένοι για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, κατά €3.596,9 εκ..

Το ΤΧΣ ιδρύθηκε για να φορτώσει τα χρέη των τραπεζών στο δημόσιο χρέος.

Συνολικά λοιπόν από την ίδρυση του ΤΧΣ και την λειτουργία με πρώτη παρέμβαση τον Οκτώβριο του 2011 στην Proton Bank, έχουμε φορτωθεί με πρόσθετο δημόσιο χρέος της τάξης των 38,4 δις ευρώ. Κι αυτά ως το πρώτο εξάμηνο του 2013! Κι έπεται συνέχεια. Το ΤΧΣ είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να «ξεπλένεται» το τραπεζικό σύστημα και να φορτώνονται οι ζημιές, τα θαλασσοδάνεια, οι σκοτεινές δοσοληψίες και το μαύρο χρήμα στις πλάτες του ελληνικού λαού και στο δημόσιο χρέος.

Νιώθουμε καλά, ή έχουμε ζαλιστεί από τα δις ευρώ; Να θυμάστε πάντα, ιδίως κάθε φορά που ακούτε νέες «αποκαλύψεις» από εισαγγελικές και δικαστικές αρχές για ύποπτα δάνεια, ότι η δικαστική κι ανακριτική έρευνα γίνεται αποκλειστικά στις «κακές» τράπεζες. Ποιος καθορίζει τα ενεργητικά που θα ενταχθούν οι «κακές» τράπεζες; Μα ο κ. Προβόπουλος και η Τράπεζα της Ελλάδας. Τα υπόλοιπα ενεργητικά που βαφτίζονται «υγιή» χαρίζονται, πάντα με την κατάλληλη επιδότηση, στις «συστημικές» τράπεζες. Κι εκεί προς το παρών σταματά κάθε έρευνα.

Μα καλά, θεός είναι ο κ. Προβόπουλος; Ο κύριος αυτός είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία δεν είναι τράπεζα, αλλά βραχίονας του ευρωσυστήματος και δεν είναι της Ελλάδας, αλλά εργαλείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με εικονική μετοχική σύνθεση σε ιδιωτικά χέρια. Με την Συνθήκη της Λισαβώνας η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν δώσει μόνο υπερεξουσίες στις κεντρικές τους τράπεζες και στους κεντρικούς τραπεζίτες, αλλά τους έχουν επίσης κατοχυρώσει με πλήρη και ισόβια ασυλία έναντι οιασδήποτε δικαστικής έρευνας ή δίωξης.

Η Τράπεζα της Ελλάδας είναι εκτός δικαιοδοσίας των διωκτικών και δικαστικών αρχών της χώρας, καθώς ανήκει αποκλειστικά στην ΕΚΤ και μόνο αυτή οφείλει να δώσει άδεια ακόμη και να εισέλθουν στους χώρους της ΤτΕ οι ανακριτικές ή διωκτικές αρχές. Ο δε κ. Προβόπουλος με την ισόβια ασυλία του μπορεί να κοιμάται ήσυχος, μαζί με όσους εκπροσωπεί και καλύπτει, όσο η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται εντός της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μήπως, όμως, οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες είναι σε καλύτερη κατάσταση; Ούτε κατά διάνοια. Η Εθνική, η Πειραιώς, η Alpha και η Eurobank έχουν οι ίδιες δανειακές υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τα 100,3 δις ευρώ με βάση τα ισολογιστικά τους στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2013.

Μάλιστα η Eurobank από μόνη της και παρά τις ενέσεις ενίσχυσης του ΤΧΣ και την ανακεφαλαιοποίηση, χρωστά προς τις κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος πάνω από 17,8 δις ευρώ και προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πάνω από 12,8 δις ευρώ. Ενώ σε λοιπές δανειακές υποχρεώσεις χρωστά πάνω από 1,5 δις ευρώ. Σύνολο δανειακών υποχρεώσεων πάνω από 32,1 δις ευρώ. Για να πάρουμε μια μυρωδιά το πόσο κουφάρι είναι η συγκεκριμένη τράπεζα. Οι υποχρεώσεις προς του πελάτες της ανέρχονται σε 23,4 δις ευρώ, ενώ το ταμείο και τα διαθέσιμά της στην κεντρική τράπεζα δεν φτάνουν ούτε το 1 δις. Τα δάνεια και οι προκαταβολές προς τους πελάτες ανέρχονται σε 31,4 δις ευρώ, με πάνω από το 40% να μην εξυπηρετείται. Είναι δυνατόν να κρατηθεί μια τέτοια τράπεζα; Μόνο με δημόσιο χρήμα έως την στιγμή που θα έχουν οι τραπεζίτες εντός και εκτός Ελλάδας, αρπάξει ότι μπορούν να αρπάξουν και ύστερα θα αρχίσουν το γνωστό σενάριο. «Καλή» τράπεζα, «κακή» τράπεζα.

Μην νομίζετε ότι οι άλλες «συστημικές» τράπεζες είναι σε καλύτερη κατάσταση. Ούτε κατ’ ιδέα. Κουίζ: Ποιος θα κληθεί να φορτωθεί αυτά τα δάνεια μαζί με τα θαλασσοδάνεια, το μαύρο χρήμα και τις ύποπτες δοσοληψίες που κρύβουν οι συγκεκριμένες τράπεζες; Μα το γνωστό υποζύγιο. Ο μηχανισμός θα είναι πάντα ο ίδιος. Όταν αποφασίσουν αυτοί που απ’ έξω κινούν όλα τα νήματα θα σπάσουν την τράπεζα σε «καλή» και σε «κακή». Πάντα σύμφωνα με απόφαση της ΤτΕ. Ο κρατικός κορβανάς δια του ΤΧΣ θα χρηματοδοτήσει την συγχώνευση της «καλής» με κάποια άλλη «συστημική», ενώ η «κακή» θα βρεθεί σε εκκαθάριση με τους εισαγγελείς να κάνουν την δουλειά τους.

Έτσι οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες, θα γίνουν τρεις, μετά δυο και ύστερα ενδεχομένως μία. Έως τότε βέβαια όχι μόνο το δημόσιο ταμείο, αλλά ολόκληρη η χώρα δεν θα υπάρχει. Ακόμη και η ίδια η χώρα θα έχει διασπαστεί σε «καλή» Ελλάδα και σε «κακή» με όρους ευρωπαϊκών διεδαφικών περιφερειών.  

Που θα πάει αυτή η κατάσταση; Μπορεί να συνεχίσει έτσι; Ναι. Όσο τους παίρνει και τους το επιτρέπουμε εμείς θα συνεχίζουν το ίδιο βιολί μέχρι να πεθάνει ο λαός και η χώρα. Μέχρις ότου δεν θα έχει απομείνει τίποτε, λίθος επί λίθου.

Εκκαθαριστικός έλεγχος στις τράπεζες από το δημόσιο συνοδεία εισαγγελέων

Ορισμένοι κάτω από το βάρος των σκανδάλων ζητάνε έλεγχο. Όμως έλεγχος στις τράπεζες, αληθινός και σε βάθος έλεγχος, δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Τράπεζα της Ελλάδος – ο βασικός εποπτικός μηχανισμός – είναι ιδιωτική και βρίσκεται σε ξένα χέρια. Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος χωρίς να τεθούν οι τράπεζες υπό καθεστώς εκκαθάρισης στο σύνολο των ενεργητικών τους κι όχι μόνο της «κακής» εκδοχής του. Κι οφείλουμε να το κάνουμε τώρα. Σε όλες τις «συστημικές» τράπεζες. Εκκαθάριση όχι από εκκαθαριστές του Προβόπουλου, αλλά από το δημόσιο συνοδεία εισαγγελέων και ΣΔΟΕ υπό πλήρη διαφάνεια και υπό τον άμεσο έλεγχο και την εποπτεία του κοινοβουλίου.

Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει έλεγχος των τραπεζών και των θαλασσοδανείων και να προλάβουμε την ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας. Πριν επιβληθεί εθνικός ακρωτηριασμός προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Όσο διεξάγεται αυτός ο εκκαθαριστικός έλεγχος, η εξυπηρέτηση των δανείων οφείλει να σταματήσει ώστε να διαγραφούν τα υπόλοιπα δανείων προς μικρομεσαίους, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις. Διαγραφή πρέπει να γίνει και στα καταναλωτικά δάνεια των νοικοκυριών, δηλαδή των ιδιωτών, ενώ πρέπει να παγώσει η εξυπηρέτηση των στεγαστικών μέχρι να ελεγχθούν όλα τα δάνεια, δάνειο προς δάνειο, για να διαγραφούν τα υπόλοιπα σ’ αυτά που έχουν αποπληρώσει ήδη την υφιστάμενη σήμερα αξία του ακινήτου, όπως και σ’ εκείνα που αντικειμενικά δεν μπορεί να συνεχιστεί η αποπληρωμή λόγω έλλειψης διαθέσιμου εισοδήματος.

Στα υπόλοιπα θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι όροι αποπληρωμής με βάση το διαθέσιμο εισόδημα και την τρέχουσα υφιστάμενη εμπορική αξία του ακινήτου, παίρνοντας υπόψη τι έχει καταβληθεί από τον οφειλέτη μέχρι εκείνη την στιγμή.
Μόνο έτσι θα σπάσει το απόστημα και θα γλυτώσει η κοινωνία από την επίσημη τοκογλυφία των τραπεζών, αλλά και την αέναη χρηματοδότηση των θαλασσοδανείων προς την διαπλεκόμενη ολιγαρχία αυτής της χώρας.


Δημοσιεύτηκε στο Crash Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου