Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Ολοκληρώθηκε το 1ο Συντακτικό Εργαστήρι Πολιτων

Με την συμμετοχή περίπου 70 ατόμων ολοκληρώθηκε το πρώτο Συντακτικο Εργαστήρι, στο πλαισιο της εκστρατείας του δικτύου κοινωνικής καινοτομίας Πολιτεια 2.0, για την αναδημιουργία της Δημοκρατίας και την αναδόμηση των πολιτειακων θεσμών στην χώρα μας.

Στόχος του δικτύου είναι να δώσει την δυνατότητα στην ίδια την κοινωνία ναδιαμορφώσει ενα καινούργιο Σύνταγμα σύμφωνα με την βούληση της, μεσα απο σύγχρονα εργαλεία συμμετοχής και διαβούλευσης των πολιτών. Η στρατηγική όλου του εγχειρήματος περιλαμβάνει τρία στάδια υλοποίησης. Η διενέργεια Συντακτικων Εργαστηρίων στην ελληνική επικράτεια, αποτελεί το πρώτο στάδιο αυτού του φιλόδοξου και πρωτοποριακού εγχειρήματος, που είναι η υλοποίηση μιας ποιοτικής έρευνας σχετικα με την συνταγματικη τάξη κατω απο την οποία επιθυμούν να ζουν οι πολίτες.



Η διαδικασια διαβούλευσης και συμμετοχής των παρευρισκομένων στην έρευνα έγινε με την μέθοδο World Cafe, ενω πριν ξεκινήσει η διαδικασία αναλύθηκαν στους συμμετέχοντες τα βασικά στοιχεια που απαιτούνται για την παραγωγή ενός Συντάγματος, ώστε να επιτευχθει η όσο το δυνατόν καλύτερη κατανόηση των ζητημάτων που επρόκειτο να συζητηθούν.


Η διαδικασία ανέδειξε πτυχές της βούλησης των συμμετεχόντων σχετικά με τα αγαθά, τα δικαιώματα και τις αξίες που θα ήθελαν να διέπουν την πολιτεία τους, ενω στα επόμενα βήματα αναζητήθηκαν οι θεσμοί και οι διαδικασίες με τις οποίες η κοινωνία μας θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την βούληση των πολιτών της αλλά και να εξασφαλίσει οτι αυτή η βούληση θα πραγματοποιείται.

Οι αντιδράσεις των συμμετεχόντων μετά το τέλος του Συντακτικού Εργαστηρίου ήταν κάτι παραπάνω απο θετικές, γεγονός που επισημάνθηκε τόσο απο την αξιολόγηση που έκαναν στον πίνακα κατα την αναχώρηση τους, όσο κι απο τα σχόλια που άφησαν στο λεύκωμα του Πολιτεια 2.0. Τα επόμενα βήματα πλεον για το δίκτυο ειναι, αφ’ ενός η αποκωδικοποίηση των δεδομένων που προέκυψαν και η αποστολή τους σε όλους οσους συμμετείχαν ώστε να εχουν οι ίδιοι μια πρώτη εικόνα του τι ακριβώς συνέβη σε αυτην την διαδικασια κι αφ’ ετέρου η υλοποίηση του επόμενου Συντακτικου Εργαστηρίου.

 


Για περισσότερα σχετικα με το δίκτυο Πολιτεια 2.0 επισκεφτείτε την σελίδα http://www.politeia2.gr


Για την καμπάνια ενημέρωσης για την Δημοκρατια επισκεφτείτε την σελίδα http://www.democracyreborn.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου