Τι διαφορετικό λέει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ) από τμήμα του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, τμήμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Ε.ΠΑ.Μ.;
Πηγή: http://iskra.gr
ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ-ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ-ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ-ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ!
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ, ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ!
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ
Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας υποτροπιάζει την καπιταλιστική κρίση και οξύνει στο έπακρο τα εκρηκτικά προβλήματα της ευρωζώνης, η οποία ήδη βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού!
Ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις ιστορικές εξελίξεις.
Η Ελλάδα σε αυτό το φρικτό παγκόσμιο σκηνικό κινδυνεύει να χαθεί κυριολεκτικά στα τάρταρα και να ζήσει την επόμενη περίοδο τις εφιαλτικότερες ώρες της ιστορίας της.
«Εγγύηση» γι αυτό αποτελεί η παραδομένη κυβέρνηση του ΓΑΠ και το άθλιο κατεστημένο πολιτικό σκηνικό ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ!
Αυτήν την ώρα η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή για την εφαρμογή ενός έκτακτου ριζοσπαστικού, προοδευτικού προγράμματος επιβίωσης διεξόδου και σωτηρίας της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος το πρώτο που πρέπει να κάνει η χώρα είναι να δηλώσει ευθέως, ότι για λόγους επιβίωσης της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού, διακόπτει την αποπληρωμή του χρέους, πρώτα απ’ όλα του εξωτερικού, εκτός και αν μεσολαβήσουν διαπραγματεύσεις για τη διαγραφή, χωρίς όρους, του μεγαλύτερου μέρους του.
Την ίδια ώρα με τη διακοπή αποπληρωμής του χρέους η Ελλάδα θα κινήσει τις διαδικασίες αποδέσμευσης από το ευρώ και διαμόρφωσης, σε νέα πλαίσια και υπό νέους όρους, ενός νέου νομίσματος για την εφαρμογή μιας νέας προοδευτικής νομισματικής πολιτικής θωράκισης της χώρας, προστασίας των μισθών και ευνοϊκής χρηματοδότησης του δημοσίου και της οικονομίας με αποκλειστικά αναπτυξιακά, παραγωγικά κριτήρια και κριτήρια ενίσχυσης της απασχόλησης.
Παράλληλα με την διακοπή αποπληρωμής του κρατικού χρέους πρέπει να υπάρξει άμεση ευνοϊκή ρύθμιση και του υπέρογκου ιδιωτικού χρέους, πρώτα απ’ όλα για τις πιο ευάλωτες και ασθενέστερες κοινωνικές κατηγορίες: τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τους πολύ μικρούς επαγγελματίες και μικρούς αγρότες.
Για να συμβούν επιτυχώς οι δύο αυτές παρεμβάσεις στο κρατικό και ιδιωτικό χρέος αλλά και για μια σειρά πρόσθετους λόγους επιβάλλεται η άμεση εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, με στόχο μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική με αποκλειστικά αναπτυξιακούς, παραγωγικούς, κοινωνικούς και οικολογικούς προσανατολισμούς.
Το πλαίσιο αυτό πρέπει να συνοδευτεί με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα μιας μεγάλης δίκαιης αναδιανομής πλούτου και ενίσχυσης του δημόσιου, με κεντρική επιδίωξη την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων και τη διαμόρφωση ενός εκτεταμένου σχεδίου σύγχρονων παραγωγικών επενδύσεων.
Τα έκτακτα αυτά μέτρα θα είναι μόνο η αφετηρία ανακοπής του κρισιακού και υφεσιακού κατήφορου της χώρας και η απαρχή για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προοδευτικών μετασχηματισμών σε σύγκρουση με τον νεοφιλελευθερισμό, τις επιλογές της ΕΕ και τον ίδιο τον καπιταλισμό. Ενός προγράμματος αναπτυξιακής ανασυγκρότησης, προοπτικής και αναγέννησης της χώρας.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε εδώ και τώρα να γίνει αντικείμενο συζήτησης και σύγκλισης όλων των δυνάμεων της Αριστεράς.
Μιας σύγκλισης και αριστερής συμπαράταξης η οποία θα ενθάρρυνε γιγάντιους ενωτικούς ταξικούς αγώνες και θα αναδιαμόρφωνε το τοπίο της χώρας.
Οι αριστερές δυνάμεις και ιδιαίτερα οι ηγεσίες τους, αντί να «ζουν στο δικό τους κόσμο», καλούνται να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους πριν είναι πάρα πολύ αργά για τις ίδιες και κυρίως για τον τόπο και το λαό!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου