Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Εμίρ Κουστουρίτσα: “Έλληνες, υποκύψατε στον παγκόσμιο οικονομικό φασισμό. Δημοκρατία δεν υπάρχει πλέον.”

Πηγή: http://epamholpap.blogspot.com


 Πικρά λόγια για την κατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο είχε να πει χτες ο διάσημος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες υπέκυψαν στον οικονομικό φασισμό.

«Δημοκρατία δεν υπάρχει πλέον. Δεν βολεύει στις παγκόσμιες ισορροπίες. Δεν πιστεύω στη δημοκρατία. Στη χώρα σας γεννήθηκε, αλλά κι εσείς – όπως η Ευρώπη, στην οποία ανήκετε – υποκύψατε στον παγκόσμιο οικονομικό φασισμό. Είδα στην Ελλάδα κτίρια φανταχτερά όσο πουθενά στην Ευρώπη ή στην Αμερική. Τώρα οι Ελληνες υφίστανται τις επιπτώσεις αυτού του ευρωπαϊσμού τους».

Αυτά ήταν τα λόγια του σέρβου σκηνοθέτη του Καιρού Των Τσιγγάνων και του Αντεργκράουντ, προς το ακροατήριο του στα εγκαίνια της 9ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο Εμίρ Κουστουρίτσα μίλησε και για τον φίλο του και συνεργάτη σε πολλές ταινίες Γκόραν Μπρέγκοβιτς. «Ο Γκόραν χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο, στα κτίρια, στα αμάξια λέγοντας ότι είναι Γιουγκοσλάβος. Ούτως ή άλλως έχει μεγάλο πρόβλημα στη ζωή του. Η δική μου ζωή ρέει με περισσότερο κόπο και δεν θα δώσω την ίδια εύκολη απάντηση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εμίρ Κουστουρίτσα, αν και έχει ρίζες στην βοσνιακή-μουσουλμανική κοινότητα του Σαράγεβο, βαπτίστηκε Χριστιανός το 2005 με το όνομα Νεμάνια: «Θέλησα να βαπτιστώ χριστιανός σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής μου και έπειτα από μια επώδυνη διαδικασία», είπε για την μεταστροφή του προς το Χριστιανισμό, ενώ σε παλιότερη συνέντευξη είχε δηλώσει ότι η οικογένειά του ένιωθαν πάντα Σέρβοι. «Γίναμε Μουσουλμάνοι για να επιβιώσουμε από τους Τούρκους», είχε τονίσει τότε..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου