Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

ΜΙΑ ΤΡΑΓΙΚΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ...


Τάδε έφη, για τον Ευάγγελο Βενιζέλο
ο Στέργιος Χασαπίδης το 1988!...

Ο αγνός πολιτικός και  μεγάλος δημοκράτης, σπουδαίος πολιτκός αναλυτής,
Στέργιος Χασαπίδης πιυ προηγήθηκε της εποχής του

Τα προφητικά λόγια του Στέγιου Χασαπίδη, ενός ευπατρίδη  και ιεραπόστολου της πολιτικής, για τον σημερινό "δια βοής" πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο

(Αλλίμονο αν μας κυβερνήσει κιόλλας αύριο ο χερ Βενιζέλος ως πρωθυπουργός, το χαϊδεμένο παιδί της τροϊκανής και ΔΝΤ λαίλαπας και βγεί πέρα για πέρα αληθινή η προφητεία!...  )

Ο Στέργιος Χασαπίδης (1919-2005) ήταν μια πολυσήμαντη φυσιογνωμία της πολιτικής. Πρωτοπόρος του ελεύθερου εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, βουλευτής Πιερίας της προδικτατορικής Ένωσης Κέντρου, εξόριστος της χούντας στην Φολέγανδρο και Ανάφη, υποψήφιος του Ενιαίου Συνασπισμού στη Θεσ/νίκη, Γραμματέας της Πανελλαδικής Επιτροπής για την Απλή Αναλογική και πρωταγωνιστής για την καθιέρωση του θεσμού του «Συνήγορου του Πολίτη», εμπνευστής και ιδρυτής οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΔΗΚΑ, «ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ»), συγγραφέας πολιτικών βιβλίων, από τους σημαντικότερους αρθρογράφους-πολιτικούς αναλυτες στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», και με πληθώρα άλλων πολιτικών-κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Εργασιομανής, «χαλκέντερος» όπως τον χαρακτήριζαν με παράδειγμα προσωπικού τρόπου ζωής, αφιερώθηκε στην πολιτική της Κοινωνίας των Πολιτών. Εκεί όμως που είχε καθοριστική και ανεπανάληπτη συμμετοχή στην διαμόρφωση της νέας γενιάς επί πολλές δεκαετίες και αφιέρωσε όλη τη ζωή του, ήταν   στην πολιτική – ιδεολογική – κομματική εκπαίδευση πολλών νέων, κύρια στη Θεσσαλονίκη (όπου μεταξύ των «καλών» -βλέπε …μελετηρών !- μαθητών του, ήταν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος).

Την δεκαετία του 1980, ο Στέργιος Χασαπίδης κατέβαινε κάθε εβδομάδα στην Αθήνα και έκανε συγκεντρώσεις, ομιλίες, αναλύσεις και συναντήσεις με ανήσυχους συνειδητούς πολίτες. Δεκάδες μαθητές του βγήκαν από εκείνο το πολιτικό Σχολείο, άλλοι προχώρησαν στα"βαθιά", άλλοι εντάχτηκαν σε κάποιο πολιτικό σχηματισμό και άλλοι οι πιο σεμνοί, έμειναν έξω από το βρώμικο πολιτικό παιχνίδι, αλώβητοι τηρώντας στο ακέραιο τις νουθεσίες και τις αρχές του δάσκαλου.

Είχα μαζί του στενές σχέσεις (μαζί δημιουργήσαμε το 1987 την Κίνηση Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» της οποίας είμαι πρόεδρος μέχρι σήμερα). Σε πολλές από τις συναντήσεις μας δεν έπαυε να μου αναφέρει (υποθέτω το ίδιο έκανε και σε άλλους καθοδηγούμενους που είχε εμπιστοσύνη) για τη προσωπικότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, σημερινού ισχυρού ανδρός που πρόσφατα χρημάτισε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών και την Κυριακή  χρήζεται "δια βοής" (ο άλλος Αμιν Νταντά) πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


Λοιπόν στα 1987-88 μας είπε τα παρακάτω προφητικά λόγια με περισσή βεβαιότητα, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος (αφού «ψάρεψε» σε διάφορα πολιτικά σχήματα) κατέληξε στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ:

-«Άκουσε προσεκτικά, και βάλτο βαθιά στο μυαλό σου. Ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος που τον γνωρίζω από τα πολιτικά γεννοφάσκια του, μια μέρα των ημερών θα πάει πολύ ψηλά… Είναι πέρα από δεινός ρήτορας – άνευ ουσίας-, αδίστακτος πολιτικάντης. Καιροφυλακτεί την ευκαιρία και να μου το θυμηθείς, κάποτε θα φτάσει στο ανώτατο κυβερνητικό αξίωμα και θα είναι κρίμα για την Ελλάδα…».

Εγώ ή εμείς (που προερχόμαστε από το ΠΑΣΟΚ της  3ης του Σεπτέμβρη –τρομάρα μας…) ακούγαμε τον δάσκαλο και γελάγαμε μέσα μας. Σιγά, ο χοντρός πολυλογάς,  ο γαμπρός του εφοπλιστή, ο νεόκοπος Πασοκτζής κλπ, σιγά μη μας κυβερνήσει κιόλας…


Μεγάλε Στέργιε, δεν ξέρω εκεί που βρίσκεσαι και μας θωρείς από ψηλά τώρα που δικαιώθηκες (εν μέρει ελπίζουμε) τραγικά, τι συναισθήματα θα έχεις. Θα κλαις ή θα γελάς; Που νάξερες τότε πούλεγες τα προφητικά σου λόγια ότι όχι μόνο μας κυβερνάει ο μαθητής σου, αλλά μας «άλλαξε τα φώτα» και μάλιστα με στρατιωτική γερμανική πειθαρχία!!...

Η τραγική προφητεία του αγνού πολιτκού που διέβλεψε την ανέλιξη στα ύπατα κομματικά αξιώματα του ΠΑΣΟΚ, μέχρι στιγμής επαληθεύτηκε στο έπακρο.

 Όμως είμαστε βέβαιοι,  ο σοφός μας λαός μας στις προσεχείς εθνικές εκλογές, ότι θα διαψεύσει την ακροτελεύτεια φράση της προφητείας του Στέργιου Χασαπίδη. Γιατί πράγματι, θα είναι κρίμα για την Ελλάδα!...

Μεγάλε δάσκαλε Στέργιε, εμείς θα συνεχίσουμε τον αέναο αγώνα μας –όπως μας έμαθες- τιμώντας την μνήμη σου και βαδίζοντας το δρόμο που εσύ χάραξες .

Υ.Γ. Γράφω αυτές τις γραμμές, λίγο πριν την ..."λαϊκή ετυμηγορία" της προσεχούς Κυριακής, γιατί με τον νέο υψηλό θεσμικό του ρόλο, που ξέρεις μπορεί και να θυμώσει, Οπότε...

*Σωτήρης Σωτηρόπουλος, ιατρός, εκδότης του ιστορικού-λαογραφικού περιοδικού «ΔΙΒΡΗ» και πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου