Πώς περιγράφουν ξένα πρακτορεία την κατάσταση στην Ελλάδα... Σημειώνουμε οτι οι υποκειμενικές απόψεις που εκφράζονται στο συγκεκριμένο άρθρο δεν μας εκφράζουν απαραιτήτως.
της Helena Smith
Η βία, οι λεηλασίες και το χάος που συμβαίνουν στη χώρα υπογραμμίζουν το ρήγμα, το οποίο βαθαίνει, ανάμεσα στον Ελληνικό Λαό και τους πολιτικούς του
Αστυνομικοί συγκρούονται με διαδηλωτές στην απεργία εναντίον των μέτρων λιτότητας στην Αθήνα Photograph: Louisa Gouliamaki/AFP/Getty Images |
Η Ελλάδα ξεφορτώθηκε την στρατιωτική της διακτατορία τον Ιούλιο του 1974. Ωστόσο, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα, καθώς η χτυπημένη από το Χρέος χώρα περνά μια κρίση, την οποία μερικοί ίσως χαρακτήριζαν τόσο άσχημη όσο η μεγάλη σκοτεινή νύχτα της περιόδου της Χούντας. είναι αδύνατο να διαδηλώσει κάποιος στο λίκνο της Δημοκρατίας.
Όταν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες προσπάθησαν να διαδηλώσουν ειρηνικά μπροστά στο μεγάλο, χτισμένο με αμμόλιθο κτίριο του Κοινοβουλίου την Κυριακή το βράδυ, ήρθαν αντιμέτωποι, σχεδόν άμεσα, με ρίξεις χημικών. Τα τοξικά αέρια ήταν η απάντηση των αρχών, όχι μόνο στην λαϊκή αντίσταση η οποία οφείλεται στην προοπτικά ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα, αλλά και στον φόβο που υποδαυλίζει αυτή ακριβώς την αντίθεση του λαού. Διότι η αγωνία, όπως και η αβεβαιότητα στοιχειώνουν τώρα την Ελλάδα.
Αυτό που ακολούθησε είναι αυτό που στα εγχειρίδια ονομάζεται χάος: ένα γνώριμο μείγμα από νέους "πανκ", που δεν έχουν καμία σχέση με τους συνηθισμένους διαδηλωτές, να αφηνιάζουν, να βάζουν φωτιές σε τράπεζες, μαγαζιά και καφετέριες. Σκηνές από φρενοκομείο και αναταραχή οι οποίες διασφάλισαν ότι αυτά που συνέβαιναν μέσα στη Βουλή - η ψηφοφορία για βαθιά αντι-λαϊκά μέτρα σε αντάλλαγμα για το πακέτο διάσωσης το οποίο θα καθυστερήσει προσωρινά τη χρεωκοπία - επιμελώς αποσιωπήθηκαν.
Κτήρια κάηκαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Μέχρι να ξυπνήσουν το πρωί οι κάτοικοι της Αθήνας, το ιστορικό κέντρο της αρχαίας τους πόλης έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη. Εμπορικά καταστήματα σε πολυσύχναστες λεωφόρους λεηλατήθηκαν, τα προστατευτικά τους κιγκλιδώματα διαλύθηκαν και καταστράφηκαν. Παραμορφωμένες στάσεις λεωφορείων κείτενται μισο-κατεστραμμένες ανάμεσα στα ερείπια. Με τα απανθρακωμένα απομεινάρια δύο από τα πιο παλιά σινεμά της Αθήνας να σιγοκαίνε, και με τη δυσωδία των διακρυγόνων στην ατμόσφαιρα, οι πρωϊνές εφημερίδες ανακοίνωσαν ότι τα νέα μέτρα ψηφίστηκαν.
"Όλα αυτά," δήλωσε η Αγγελική Οικονόμου, μια φοιτήτρια, μπροστά σε ένα μαυρισμένο κτίριο που κάποτε ήταν τράπεζα, "ενώ εμείς το μόνο που θέλαμε να κάνουμε ήταν να εξασκήσουμε το δημοκρατικό μας δικαίωμα να διαδηλώνουμε."
"Δεν υποφέρουν οι πολιτικοί αλλά ο λαός. Και αυτά τα μέτρα, όχι μόνο καταστρέφουν την φλόγα που έχεις για δημιουργία, αλλά σε ρίχνουν και στην απελπισία."
Όσο γίνεται πιο έντονο το δραματικό πρόβλημα της Ευρώπης με το Χρέος, γίνεται ξεκάθαρο ότι στη χώρα όπου αυτό το πρόβλημα ξεκίνησε τίποτα δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με το σχέδιο. Παραπαίοντας στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στα πρόθυρα της ακυβερνησίας. Οι πολιτικοί της είναι πανικοβλημένοι και αναξιόπιστοι. Οι θεσμοί της ίσα που λειτουργούν. Ο λαός της ισοπεδώνεται από αλλεπάλληλα κύματα περικοπών στα εισοδήματα.
Τρία χρόνια κρίσης και η συντριπτική λιτότητα που απαιτείται από την Τρόικα, τους δανειστές της χώρας, δηλαδή την Ε.Ε., την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ., ξεκάθαρα έχει καταστροφικό αποτέλεσμα.
Η ανεργία, μία από τις χαμηλότερες στην Ε.Ε., φτάνει το 21%, το οποίο είναι ιστορικό υψηλό. Η βιομηχανία έχει καταρρεύσει και, σε όλη τη χώρα, εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις, που κάποτε ήταν η ραχοκοκκαλιά της Ελληνικής οικονομίας, κλείνουν μέρα με τη μέρα. Οι απελπισμένοι και οι φτωχοί δεν γίνεται πια να αποκρύπτονται. Οι ζητιάνοι έχουν πολλαπλασιαστεί. Το ίδιο και οι άστεγοι, κυρίως άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν για στέγαση, και οι οποίοι κουλουριάζονται σε εισόδους σπιτιών ή ξαπλώνουν στα πεζοδρόμια, καλυμμένοι με τις κουβέρτες τους και με τα χέρια απλωμένα.
Καθώς η ύφεση συνεχίζεται για πέμπτη συνεχή χρονιά, το φάσμα ακόμη χαμηλότερων μισθών και συντάξεων, ακόμη περισσότερων απολύσεων - το τίμημα των 130 δισ περισσότερης βοήθειας από τους ξένους δανειστές- δεν έχει μόνο τρομάξει τους Έλληνες αλλά τους έχει ενώσει κάτω από τη γενική οργή.
Αφοπλιστικό είναι το γεγονός, πως περισσότεροι από ποτέ στις διαδηλώσεις της Κυριακής ήταν οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης, με ωραία ρούχα και ωραία παπούτσια. Καταλαμβάνοντας την περιοχή γύρω από το Σύνταγμα, με χειρουργικές μάσκες να κρέμονται στο λαιμό τους, η παρουσία τους αποτελούσε το το πιο πειστικό σημάδι πως τα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν σε αντάλλαγμα για την χρηματική βοήθεια, έχουν ξεκινήσει να επηρεάζουν ανθρώπους, οι οποίοι όχι πολύ καιρό πριν πιθανόν θεωρούσαν τους εααυτούς τους "βολεμένους".
"Θυμάμαι ακόμη πως ήταν η κατάσταση, όταν ήμουν παιδί, κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Λιμού και του Μεγάλου Ψύχους, τον χειμώνα του 1941" λέει ο Παναγιώτης Γερογαλογιάννης, ένας πρώην ναυτικός ο οποίος τώρα επιβιώνει με μια σύνταξη 500Ε/μήνα.
Όλο και περισσότεροι Έλληνες θεωρούν οτι "είναι σε πόλεμο". Για την πολιτική τάξη, η οποία έχει ενωθεί σε μια ανήσυχη συμμαχία μοιράσματος της εξουσίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο, τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό, αυτός είναι ένας πόλεμος "που πρέπει να κερδηθεί".
Ο φόβος είναι η βασική αιτία που βρίσκεται "στο περίμενε" η εναλλακτική επιλογή - πτώχευση, χρεωκοπία και αποβολή από την ευρωζώνη. Πέντε εβδομάδες απέχει η Αθήνα από την υποθετική αθέτηση πληρωμών των τεραστίων χρεών της - μέχρι τις 20 Μαρτίου πρέπει να έχει βρει 14.5 δισ ευρώ για να ξεπληρώσει παλαιότερα δάνεια.
Ωστόσο, όλα αυτά, είναι το "καλό" σενάριο. Για πολλούς, η Ελλάδα έχει ήδη χάσει τον πόλεμο.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως πέρα από το να αναβάλλει τη μέρα "που θα κάνουμε ταμείο", η αποδοχή των δρακόντειων όρων της τελευταίας δανειακής σύμβασης, το μόνο που καταφέρνει είναι να κάνει πιο σίγουρη την πορεία της χώρας προς το γκρεμό.
"Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή μπορεί να έσωσε προσωρινά τη χώρα από την πτώχευση" δήλωσε ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, "αλλά η Ελληνική οικονομία θα χρεωκοπήσει και το πολιτικό σύστημα της χώρας αποτυγχάνει."
Ο Πολ Κρούγκμαν, βραβευμένος με Νόμπελ στα οικονομικά, εξέφρασε μία παρόμοια άποψη, αν και πιο προχωρημένη, την τελευταία εβδομάδα. "Η κατάσταση της Ελλάδας είναι κατ ουσίαν αδύνατη. Θα κάνουν αθέτηση πληρωμών στο χρέος τους. Στην πραγματικότητα το εχουν κάνει ήδη. Το ερώτημα είναι αν θα εγκαταλείψουν επιπλέον και το ευρώ."
Αν η χώρα είναι να σωθεί, πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να κάνει "επανεκκίνηση", παίρνοντας τα πάντα από την αρχή, από τότε που η δημοκρατία για πρώτη φορά επανεγκαθιδρύθηκε με την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας,
Τίποτα δεν ήταν το ίδιο. Τίποτο δεν θα ήταν το ίδιο. Όλα επρόκειτο να αλλάξουν. Και εκείνος προσευχόταν να βρισκόταν στο σωστό δρόμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου