Πηγή: http://iskra.gr
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: ΤΡΟΪΚΑ - ΣΕΒ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ, ΟΨΙΜΑ, ΤΗ "ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΑ"!
ΕΝΙΑΙΟ ΦΠΑ, ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΖΗΤΑ ΤΟ ΔΝΤ!
Με ατζέντα πλήρους εξαθλίωσης των λαϊκών στρωμάτων, έχει κατέβει η τρόικα στις "διαπραγματεύσεις" με τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου για το νέο μνημονιακό πρόγραμμα.
Στην ατζέντα αυτή περιλαμβάνεται τόσο η γνωστή συζήτηση για τα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα όσο και το νέο μπαράζ φορολογικών μέτρων που ζητά με έκθεση του, το ΔΝΤ.
Ας ξεκινήσουμε όμως, με τα εργασιακά.
Μισθούς εξαθλίωσης ζητά η τρόικα!
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η τρόικα απαιτεί πως το πρώτο κύμα μέτρων του νέου προγράμματος, θα περιλαμβάνει τη μείωση του κατώτατου μισθού στα €600 μεικτά (από €751), και την περικοπή του 13ου - 14ου μισθού. Αυτά τα μέτρα, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, έχουν προωθηθεί με λύσσα από τον ΣΕΒ.
Οι απαιτήσεις αυτές, επαναλαμβάνονται ανοιχτά και στη σημερινή συνέντευξη του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν στην εφημερίδα "Καθημερινή", την οποία μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.
Απο τη μεριά της, η συγκυβέρνηση εμφανίζεται να διαφωνεί ως προς τα δύο αυτά σκέλη και αντιπροτείνει όσα συμφώνησαν οι λεγόμενοι κοινωνικοί εταίροι (εργοδότες - "γαλαζοπράσινη" πλειοψηφία ΓΣΕΕ). Δηλαδή την περικοπή των εργοδοτικών εισφορών (σσ νέα τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία), το πάγωμα των αποδοχών για τρία χρόνια (ενώ οι τιμές ανεβαίνουν) και την κατάργηση των αυτόματων μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες).
Επίσης, η συγκυβέρνηση καλοβλέπει την ουσιαστική κατάργηση του θεσμού της διαιτησίας,προβλέποντας ότι η προσφυγή σε αυτήν θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη εργοδότη - εργαζόμενου. Δηλαδή, ποτέ ή σχεδόν ποτέ, επιτρέποντας έτσι την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας!
Στο τραπέζι έχει πέσει και άλλο ένα μέτρο υποβάθμισης των κλαδικών συμβάσεων και συγκεκριμένα μετά την άρση της επέκτασης να καταργηθεί και η μετενέργεια (η ισχύς για ένα εξάμηνο των συμβάσεων μετά τη λήξη τους).
Η συγκυβέρνηση παριστάνει τη "διαφωνούσα"
Εντός αυτού του πλαισίου, η συγκυβέρνηση, παριστάνει, τώρα τελευταία, τη "διαφωνούσα" με τηντρόικα σε ότι αφορά τον κατώτατο, το 13ο και το 14ο μισθό.
Αυτή η στάση περισσότερο υπαγορεύεται από τα ρίγη αγωνίας που προκαλεί η δημοσκοπική καταβαράθρωση των δύο εταίρων (ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ) της συγκυβέρνησης και τα σχετικά χαμηλά ποσοστά της ΝΔ (εμφανίζεται ως πρώτο κόμμα χωρίς όμως να κερδίζει πλέον από τη φθορά των δύο πρώτων).
Οι εταίροι της συγκυβέρνησης δεν έχουν διαφωνίες ουσίας με την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού ούτε φυσικά με τη μείωση του κατώτατου μισθού. Απλώς θα προτιμούσαν τα μέτρα αυτά να πάνε για αργότερα, ει δυνατόν μετά τις εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν....
Άλλωστε όλοι θυμόμαστε πως ο Λ. Παπαδήμος, που σήμερα εμφανίζεται ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των εργαζομένων,πριν από λίγες εβδομάδες έλεγε πως "δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές μπροστά στη σωτηρία της χώρας".
Νέα συνάντηση των κοινωνικών εταίρων ζητά ο ΣΕΒ
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ανέλαβε χθες σχετική πρωτοβουλία, απευθύνοντας πρόσκληση στους άλλους κοινωνικούς εταίρους να πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη. Ο κ. Δασκαλόπουλος στην πρόσκληση που απηύθυνε ζητεί από τους προέδρους της ΓΣΕΕ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων να πραγματοποιηθεί η συνάντηση προκειμένου να εξεταστεί η όλη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και να ξεκαθαρίσουν οι κοινωνικοί εταίροι τις θέσεις τους.
Σε αυτή τη συνάντηση ο ΣΕΒ, ευελπιστεί να περάσει κάποιες από τις θέσεις τις οποίες ζητά κατόπιν και δικών του ανεπίσημων υποδείξεων, η τρόικα.
Η ΕΣΕΕ προσβλέπει στη συγκυβέρνηση για σωτηρία των μισθών...
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με αφορμή τις συνεχείς συναντήσεις της τρόικας με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης απέστειλε χθες επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τουςαρχηγούς κομμάτων και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ζητώντας την "έγκαιρη παρέμβασή τους πριν οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις των δανειστών μας".
Ως συνοδευτικά της επιστολής εστάλησαν, επίσης, η μελέτη και οι προτάσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ σχετικά με την ανταγωνιστικότητα, τις αμοιβές και το μη μισθολογικό κόστος, οι οποίες κατατέθηκαν και στους κοινωνικούς εταίρους κατά τη συνάντηση των αντίστοιχων ινστιτούτων. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, δυστυχώς, οι ελπίδες της τρόικας για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και πτώσης των τιμών αγαθών και υπηρεσιών μέσω των περικοπών απεδείχθησαν μάταιες.
Η ΕΣΕΕ, κατανοεί πως η περικοπή του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί για τα μέλη της "δίκοπο μαχαίρι", καθώς αν και θα μειώσει τα κόστη των επιχειρήσεων την ίδια στιγμή θα καταρρακώσει (και άλλο) το τζίρο στο λιανικό εμπόριο.
Νέα φοροεπιδρομή στο άδειο πορτοφόλι του λαού ζητάει το ΔΝΤ
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, το ΔΝΤ με έκθεση του που έχει υποβάλει στη συγκυβέρνηση υποδεικνύει φοροεισπρακτικά μέτρα τα οποία θα καταδικάσουν τα λαϊκά στρώματα στην απόλυτη εξαθλίωση.
Έτσι μετά το χαράτσι των ακινήτων, το χαράτσι αλληλεγγύης και την μείωση του αφορολόγητου ορίου, το ΔΝΤ, ζητά:
- Τη θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 19% στο 21% έναντι των τριών συντελεστών 23%, 13% και 6,5% που ισχύουν αντίστοιχα σήμερα. Η πρόταση για συντελεστή 21% προβλέπει παράλληλα την καθιέρωση ενός μειωμένου 11% μόνο για τα ξενοδοχεία, τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Η πρόταση για συντελεστή 19% προβλέπει μειωμένο συντελεστή 9% για τουριστικές υπηρεσίες και ξενοδοχεία. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση του μέσου καταναλωτή, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη σημερινή με οποιαδήποτε από τις δύο "εναλλακτικές".
- Την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα στριφτά τσιγάρα.
- Την απαλλαγή απο εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές μισθών έως 300 ευρώ. Το κόστος της απώλειας αυτής για τα ταμεία να καλυφθεί μέσω αυξήσεων στη φορολογία, δηλαδή από τους ίδιους τους εργαζομένους και τους αυτοαπασχολούμενους που αποτελούν και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία
- Την περαιτέρω μείωση ή κατάργηση των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, που εκπίπτουν απο το εισόδημα των φορολογούμενων.
- Την κατάργηση των πολύ χαμηλών συντελεστών που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου και την θέσπιση φόρου στο κρασί.
- Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και τηήν αντικατάστασή του από άλλους φόρους επί των ακιντων.
- Την αύξηση του συντελεστή φορολογίας για τις Ομόρρυθμες Εταιρείες σε 25%
- Την κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων και την κατάργηση του φόρου πολυτελείας, με εξαίρεση τα επιβατικά αυτοκίνητα.
- Την αύξηση του τέλους ταξινόμησης για τα μεταχειρισμένα ΙΧ.
- Την ένταξη των αγροτών σε καθεστώς ΦΠΑ.
- Τη δραστική αύξηση των προστίμων, όπως την επιβολή προστίμου 100 ευρώ το μήνα για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου