Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ενημέρωση για την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου

Πηγή: www.iskra.gr

“ΚΟΥΡΕΜΑ” ΜΕ “ΚΑΤΟΧΗ”! “ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ” Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ!
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΕ!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ "17" ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ !

Σε "συμφωνία" πολυετούς αποικιοκρατικής εποπτείας, υποβλήθηκε η Ελλάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης,με πρόσχημα,  την ανύπαρκτη συμφωνία (;) Γερμανίας - Γαλλίας - τραπεζών για την απομείωση της αξίας,   ελληνικού χρέους προς τους ιδιώτες (εξαιρούνται δάνεια της τρόικα, ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, λοιπά διακρατικά δάνεια κλπ) υποτιθέμενου ύψους 50%!

Αυτή η "συμφωνία" ενώ δεν απαντά στο πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας αλλά και πολύ περισσότερο της ευρωζώνης, βρίσκεται πιθανότατα στον "αέρα", όπως δείχνουν οι δηλώσεις των εκπροσώπων των τραπεζιτών (IIF) αλλά και το κείμενο της Συνόδου Κορυφής (βλέπε παρακάτω). 
Στις διαπραγματεύσεις το ισχυρό μέρος, το οποίο κατάφερε να επιβάλει όλες του τις απόψεις στους κρατικούς "εταίρους" ήταν αναμφισβήτητα η Γερμανία. Πλέον η ΕΕ και ειδικότερα η Ευρωζώνη αποτελούν όλο και περισσότερο μια γερμανική "φυλακή" για τους λαούς, ενώ μέχρι και η Γαλλία αποδεικνύεται, πως δεν είναι απλά ο ασθενής πόλος, αλλά ο θλιβερός κομπάρσος του πολυδιαφημισμένου γερμανογαλλικού άξονα.

Τα σημεία που δεν έχουν ξεκαθαριστεί είναι αρκετά καθώς όπως δήλωσε μέχρι και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η νέα δανειακή σύμβαση θα οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2011.


Μάλιστα, αρκετά σημεία, δεν έχουν προβληθεί επαρκώς, καθώς βρίσκονται "καμουφλαρισμένα"στη διπλωματική "διάλεκτο" του 15σελιδου κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου.Τα κρίσιμα αυτά σημεία θα ξεδιαλύνονται σιγά - σιγά όσο περνάνε οι ώρες. Η ISKRA, από τη μεριά της θα κάνει ό' τι περνάει από το χέρι της για να προσφέρει γρήγορη ενημέρωση χωρίς τις "ωραιοποιήσεις" των κυρίαρχων ΜΜΕ.

Ας δούμε όμως τί έχει ξεκαθαριστεί ως τώρα!

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ - ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΝ ΘΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΩΣ "ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ" ΓΕΓΟΝΟΣ!

Παρά τις ωραιοποιήσεις των  κυρίαρχων ΜΜΕ, η "απόφαση" για την απομείωση του χρέους, βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα!

Όπως αναφέρεται στη σελίδα 4 του αγγλικού κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής,"χαιρετίζουμε την τρέχουσα συζήτηση μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών επενδυτών (στμ πιστωτών) της για την εξεύρεση λύσης για εμβάθυνση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI" (...) Προς το σκοπό αυτό, καλούμε την Ελλάδα, τους ιδιώτες επενδυτές και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να διαμορφώσουν εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων με ονομαστική μείωση του 50% επί του θεωρητικού ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές".

Αντίστοιχα, επικεφαλής των τραπεζιτών Τσαρλς Νταλάρα, δήλωσε ότι "το IIF συμφωνεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα, τις αρχές της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ για την ανάπτυξη μιας εθελοντικής και συγκεκριμένης συμφωνίας στη βάση μιας μείωσης 50% του ελληνικού χρέους που διατηρούν οι ιδιώτες επενδυτές».

Ζήσε Μάη μου δηλαδή!

Πηγές που γνωρίζουν τις προθέσεις των τραπεζών, συνυπολογίζοντας μάλιστα τη στάση τους μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, τόνιζαν ότι οι τράπεζες θα κάνουν τα πάντα, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να τραβήξουν σε μάκρος (εβδομάδες τουλάχιστον), εκβιάζοντας καθόλη τη διάρκειά τους, για κρίσιμους λεπτομερείς όρους που θα ελαχιστοποιούν τις απώλειές τους και που θα μεγιστοποιούν την ποιότητα των εγγυήσεων που θα λάβουν, ως αντιστάθμισμα.
Στο πλαίσιο αυτό, ακόμα και ο "εθελοντικός" χαρακτήρας της συμφωνίας βρίσκεται υπό αίρεση, καθώς ο κύριος (και μη ρητά διατυπωμένος) εκβιασμός που υπάρχει στο οπλοστάσιο των τραπεζιτών είναι η υποβολή αιτήματος για ενεργοποίηση των CDS, και άρα ο χαρακτηρισμός του κουρέματος ως"πιστωτικού γεγονότος"!

Όπως δήλωσε στο in.gr ,o αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Swaps και Παραγώγων (ISDA) και επικεφαλής της ISDA στην Ευρώπη, Γιώργος Χατζηνικολάου, η Ένωση αναμένει τις λεπτομέρειες του προγράμματος που θα συμφωνηθεί και εν συνεχεία αν κάποιος κάτοχος CDS υποβάλει ερώτημα η αρμόδια επιτροπή θα λάβει τις αποφάσεις της.

O γενικός σύμβουλος της Ένωσης, Ντέιβιντ Γκριν, μιλώντας στο Reuters, ήταν σαφής για τις δυνατότητες των τραπεζιτών να εκβιάσουν: «Απ' όσο βλέπουμε, παραμένει μια εθελοντική συμφωνία και κατά συνέπεια είμαστε στην ίδια θέση που ήμασταν και όταν συμφωνήθηκε το 21%» (...) Το ποσοστό (των ζημιών που θα υποστούν οι ιδιώτες), όσον αφορά την ανάλυση που γίνεται για τα CDS, δεν αλλάζει τίποτα. Συνήθως, μια εθελοντική συμφωνία δεν ενεργοποιεί τα CDS», υπογράμμισε.

Μια τυχόν ενεργοποίηση των CDS, μάλλον θα αποτελούσε το έναυσμα ενός ολόκληρου ντόμινο, το οποίο θα έβαζε φωτιά στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, προκαλώντας αν όχι την άμεση κατάρρευση της Ευρωζώνης, τουλάχιστον την περαιτέρω αποσταθεροποίησή της!  
To μόνο που είναι μέχρι τώρα γνωστό είναι πως οι χώρες της Ευρωζώνης θα διαθέσουν €30 δις για τους σκοπούς του PSI, ως κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.
Τέλος, άκρως ανησυχητικό σημείο είναι πως μέχρι τώρα, δεν έχει ανακοινωθεί το ποιοί θα είναι επακριβώς οι όροι που θα συνοδεύουν την απομείωση του χρέους, και συγκεκριμένα ποιές θα είναι οι εγγυήσεις που θα συνοδεύουν τα νέα ελληνικά κρατικά ομόλογα που θα πάρουν στα χέρια τους οι τράπεζες.

"ΚΟΥΡΕΜΑ - ΑΣΠΙΡΙΝΗ" ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΤΣΟΥΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Ακόμα και αν προχωρήσει, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο, η επίκληση της Συνόδου, για "εθελοντική" απομείωση ("κούρεμα") του χρέους της Ελλάδας προς τους ιδιώτες κατά 50%, τα προβλήματα της Ελλάδας παραμένουν. Σε απόλυτα νούμερα το "50%" αντιστοιχεί σε 100 δις, τη στιγμή που το σύνολο του χρέους φτάνει ήδη τα €370 δις!!! Με άλλα λόγια θα έχουμε μια απομείωση του συνολικού χρέους κατά 27%, το πολύ.
Μάλιστα, οι όποιες μικρές ανάσες, θα εξανεμιστούν σε μεγάλο βαθμό καθώς το ελληνικό δημόσιο θα χρησιμοποιήσει δανεικά της τρόικα, προκειμένου να επανακεφαλαιοποιήσει, το σύνολο σχεδόν των ελληνικών τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Μάλιστα, η επανεκεφαλαιοποίηση αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι την "κρατικοποίηση" (λέγε με τροϊκανοποίηση), όχι φυσικά με σκοπό να δημιουργηθεί δημόσιο αναπτυξιακό εργαλείο, αλλά με σκοπό την "εξυγίανση"(απολύσεις, μειώσεις μισθών κλπ) και εν συνεχεία την επανιδιωτικοποίηση!

Μάλιστα, κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει εάν η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ΤΧΣ θα γίνει με κοινές ή προνομιούχες μετοχές. Οι πρώτες φέρουν δικαίωμα ψήφου, ενώ οι δεύτερες όχι. Στην πρώτη περίπτωση, που ισχύει βάσει του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, το δημόσιο θα αποκτήσει τυπικά τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος ενώ η τρόικα θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την τύχη όλων των τραπεζών. Στη δεύτερη περίπτωση, οι τραπεζίτες θα πάρουν στα χέρια τους ζεστό χρήμα, με το λαό να πληρώνει τα επιτόκια για τα τροικανά δανεικά τουΤΧΣ!

Συνολικά τα νέα δανεικά της τρόικα, προς την Ελλάδα, θα φτάσουν τα € 100 δις!

Εν κατακλείδι, συγκεκριμένη απόφαση, ακόμα και αν δεν μπλοκάρει όπως η αντίστοιχη της 21ης Ιουλίου για το PSI, δεν δίνει καμία απάντηση στο πρόβλημα της Ελλάδας ούτε πολύ περισσότερο της Ευρωζώνης. Και αυτό διότι το χρέος θα "μειωθεί", ως συνέπεια της απόφασης αυτής, στο δυσθεώρητο και μή βιώσιμο επίπεδο του 120% του ΑΕΠ το 2020...

"ΚΟΥΡΕΜΑ -  ΓΟΥΛΙ" ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!


Σαν να μην φτάνουν όλα τα παραπάνω πρέπει να είμαστε σίγουροι πως έρχεται κούρεμα γουλί στις συντάξεις καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία διακρατουν ομόλογα συνολικής αξίας €22 δις (€ 8 δις απευθείας και €14 δις μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος).

Ενώ το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής διασφαλίζει τις τράπεζες, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα μπουν κανονικά στο κούρεμα, εφόσον αυτό προχωρήσει!

Από τη μεριά της κυβέρνησης υπάρχουν απλώς κάποιες γενικόλογες αναφορές για διασφάλιση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς όμως καμία χειροπιαστή δέσμευση!

Αντιθέτως, σάλο ξεσήκωσε και η εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ, με ημερομηνία 24 Οκτωβρίου προς τον Διοικητή του Ιδρύματος, Ρ. Σπυρόπουλο, να αναθέσει εν λευκώ, στην Τράπεζα της Ελλάδος την αρμοδιότητα ανταλλαγής των ομολόγων που θα "κουρευτούν". Δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία και οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν κανένα ρόλο στην όλη διαδικασία! Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως δεν έχει δώσει ανάλογη εντολή στις διοικήσεις των ταμείων, αυτό όμως θα φανεί κυρίως από το αν υπάρξουν ανάλογα κρούσματα στα υπόλοιπα ταμεία!

Μια ψύχραιμη πάντως εκτίμηση είναι, πως πάμε ολοταχώς για συντάξεις που θα θυμίζουν παιδικό χαρτζιλίκι, σε συνδυασμό με τα μέτρα που ήδη προωθούνται (τσεκούρι των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ). 
  
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ Η ΕΛΛΑΔΑ!

Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής θα "σφραγιστεί" από μια νέα δανειακή σύμβαση, που θα είναι έτοιμη έως το τέλος του 2011 και θα αφορά χρηματοδότηση έως το τέλος του 2014.  Η σύμβαση αυτή, θα περιέχει πλήθος αποικιοκρατικών όρων, που θα είναι περισσότεροι και επαχθέστεροι από αυτούς της δανειακής σύμβασης του αρχικού μνημονίου.

Για αυτό μας προιδεάζει με σαφή τρόπο το κείμενο  συμπερασμάτων της Συνόδου το οποίο κάνει λόγο για μόνιμη και καθημερινή αποκιοκρατική εποπτεία των υπουργείων και συνολικά της Δημόσιας Διοίκησης, από πλήθος τεχνοκρατών, κυρίως Γερμανών και Γάλλων.

 Ειδικότερα, στο ζήτημα της ενισχυμένης εποπτείας, υπό την έννοια ενός μόνιμου κλιμακίου στην Ελλάδα που θα ελέγχει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. 

Οι τεχνοκράτες αυτοί θα ενισχύσουν την ομάδα "task force" της Κομισιόν, που προς το παρόν διοικείται από το γερμανό Ράιχενμπαχ και θα διασφαλίζουν την πλήρη εφαρμογή των μέτρων της μνημονιακής λεηλασίας! Το κείμενο των συμπερασμάτων, κάνει σαφές πως όλα τα παραπάνω θα περιγράφονται επακριβώς στο νέο Μνημόνιο! 

Το πιό τρανταχτό ίσως μέτρο της γερμανικής - μνημονιακής λεηλασίας, είναι η ευθεία αναφορά του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου στη χρήση των εσόδων του προγράμματος "Ήλιος" με σκοπό την απόσβεση (sic) μέρους του δημοσίου χρέους. Το πρόγραμμα ΄'Ηλιος" αφορά τη "χρήση" (λέγε με ληστεία) "ελληνικών" κονδυλίων του ΕΣΠΑ με σκοπό τη χρηματοδότηση (από κοινού με γερμανικές εταιρείες) επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά, τα οποία θα εξάγουν φθηνή ενέργεια στη Γερμανία!!!

Συνολικά, τα έσοδα, απο ιδιωτικοποιήσεις μαζί με το "Ήλιος" αναμένεται να αποφέρουν €15 δις,(αντί... του εξωφενικού €50 δις που λεγόταν αρχικά), και όπως όλα δείχνουν θα έχουμε να κάνουμε με ξεπούλημα των πάντων (ΔΕΚΟ, ακινήτων κλπ) σε "τιμές κάτω του κόστους"!

Τέλος, μετά από όλα αυτά τα επικοινωνιακά προσχήματα, και μόνο, το κείμενο της Συνόδου, σημειώνει ότι «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών»....

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΕΠΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ EFSF!

Νωρίτερα στη Σύνοδο των 27 της ΕΕ, (το ανακοινωθέν της οποία μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας εδώ) "αποφασίστηκε" απλώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ταυτόχρονη αύξηση του βασικού δείκτη ιδίων κεφαλαίων στο 9%, μέχρι τις... 30 Ιουνίου του 2012, τη στιγμή που όλοι συζητούν σε πόσους μήνες θα καταρρεύσει η Ευρωζώνη!!!!

Όπως μάλιστα αναφέρει το ανακοινωθέν η Σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) θα ολοκληρώσει την εκπόνηση των αποφάσεων ("finalise the work") στο προσεχές μέλλον.... Στις καλένδες δηλαδή!

Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με αποφάσεις που περισσότερο στοχεύουν στον επικοινωνιακό χειρισμό των τραγικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, παρά στην πρακτική και άμεση αντιμετώπισή τους!

ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΙΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ 
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση; Αν οι υφιστάμενοι ή νέοι μέτοχοι δεν μπορούν/θέλουν να ενισχύσουν τις τράπεζές τους, τότε θα επιστρατεύονται τα επιμέρους εθνικά κράτη, δηλαδή οι φορολογούμενοι (για άλλη μια φορά) και αν αυτό δεν είναι δυνατό (λόγω εκτόξευσης του κόστους δανεισμού) τότε θα επιστρατεύται το EFSF το οποίο θα παρέχει τη σχετική χρηματοδότηση...

Δεν αναφέρονται όμως:

- Το πιο εξωφρενικό, ίσως, είναι πως δεν ξεκαθαρίζεται αν η εκάστοτε κρατική συμμετοχή θα αφορά προνομιούχες ή κοινές μετοχές! Κρίσιμη λεπτομέρεια: οι κοινές μετοχές έχουν δικαίωμα ψήφου ενώ οι προνομιούχες όχι!

- Το ύψος των κεφαλαίων που πρέπει να "ανευρεθούν" ως συνέπεια της μη ανακοίνωσης του ύψους του κουρέματος. Απλώς σέρνεται μια ανεπίσημη εκτίμηση για € 106 δις, το ακριβές ύψος της οποίας θα επικαθοριστεί από την πορεία των "διαπραγματεύσεων" για το ελληνικό κούρεμα.

- Τέλος, γίνεται μια γενικόλογη αναφορά για περιορισμό (constraint) στις δυνατότητες διανομής μερισμάτων στους μετόχους και μπόνους στα διευθυντικά στελέχη, μέχρι να πιαστούν τα νέα εποπτικά όρια κεφαλαιακής επάρκειας του 9%. Τα ελληνικά ΜΜΕ, "μετέφρασαν" τον περιορισμό ως "απαγόρευση".

ΜΠΑΧΑΛΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ EFSF

Το μόνο το οποίο ανακοινώθηκε είναι πως η δύναμη πυρός του EFSF θα ανέλθει στο € 1 τρις μέσω μόχλευσης (από €440 δις), χωρίς όμως κανείς να ξέρει πως θα γίνει αυτό, με τις αποφάσεις να παραπέμπονται στο Eurogroup το Νοέμβρη!

Κάποιοι, κάνουν λόγο για σχεδιασμό που προβλέπει την δημιουργία ειδικών ταμείων (SPV) στα οποία "μέτοχοι" θα είναι το EFSF και θεσμικοί επενδυτές που θα περιλαμβάνουν από το ΔΝΤ μέχρι κρατικά επενδυτικά funds τρίτων χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία, κ.ά.

Πάντως, όλοι οι αναλυτές θεωρούν ότι το 1 τρισ. ευρώ είναι μικρό ποσό σε σύγκριση με τις ανάγκες της Ευρωζώνης και ειδικότερα τα προβλήματα της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ουσιαστικά, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, χρειάζονται τουλάχιστον 2 τρισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου