Όλοι έχουμε βιώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την "ανεξαρτησία" της Ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά κάποια πράγματα ξεπερνούν τα όρια!
Μιλούμε για τις ποινές που επιβλήθηκαν στους κατηγορούμενους για συμμετοχή στη "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς"
Τα καλύτερά τους χρόνια, που δεν θα μπορέσουν να τους επιστραφούν ποτέ, θα τα περάσουν στη φυλακή. Να σημειώσουμε ότι από τις επιθέσεις που τους αποδίδονται δεν προκλήθηκαν ούτε σοβαρές υλικές ζημιές ούτε φυσικά θύματα.
Την ίδια στιγμή, οι υπεύθυνοι για θανάτους (Ρικομέξ, Σάμινα κτλ) και ληστείες ενός ολόκληρου Λαού (SIEMENS, ασφαλιστικά ταμεία, εξοπλισμοί κτλ) επειδή έχουν τις πλάτες του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου κυκλοφορούν ελεύθεροι και γραβατωμένοι...
Αναλυτικά το ρεπορτάζ από την Ελευθεροτυπία (http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=294715)
ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ «ΠΥΡΗΝΩΝ» • 130 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ 7 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ
Επί σκοπόν, ένοχοι
Εκφωνώντας μια ομόφωνη ετυμηγορία επί της ενοχής, που χαρακτηρίστηκε ως «απόφαση παραδειγματισμού και εξόντωσης», η πρόεδρος του δικαστηρίου του Κορυδαλλού μοίρασε στη συνέχεια σαν να 'ταν στραγάλια, 130 χρόνια φυλακής σε επτά κατηγορούμενους στη «δίκη των αποτυπωμάτων», όπως εύστοχα έχει πολιτογραφηθεί η υπόθεση της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς».
Ο επίλογος της δίκης γράφτηκε χθες με δύο απαλλαγές και μια σειρά από βαριές καταδίκες -από 11 μέχρι 37 χρόνια κάθειρξη (κατά συγχώνευση)- με βάση τον νέο νόμο-«τσεκούρι», τον αποκαλούμενο «τρομονόμο νούμερο 2», ένα νόμο που βρήκε αρωγό στα πρόσωπα των τριών δικαστών που συγκρότησαν τη σύνθεση του δικαστηρίου, οι οποίοι εξάντλησαν την αυστηρότητά τους στην επιμέτρηση των ποινών αλλά και αρνούμενοι την αναστολή εκτέλεσης ποινής, που αιτήθηκαν όπως εδικαιούντο, η Κωνσταντίνα Καρακατσάνη και ο Παναγιώτης Μασούρας.
«Καλύτερα να συμμετέχει κανείς σε παραδικαστικό κύκλωμα σ' αυτή τη χώρα παρά να δικάζεται για κατσαρόλες», είπε σε μια αποστροφή του λόγου της η Ζωή Κωνσταντοπούλου (συνήγορος Καρακατσάνη), βλέποντας το αίτημα όλων των υπερασπιστών για αναλογικότητα να πέφτει στο κενό.
Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν δυσμενέστερη από την εισήγηση του εισαγγελέα, Δημήτρη Δασούλα, και ως προς την ενοχή και ως προς το ύψος των ποινών και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών και ως προς τα δύο αιτήματα που υποβλήθηκαν για αναστολή εκτέλεσης ποινής (σ.σ. ο εισαγγελέας πρότεινε να γίνουν δεκτά).
Οι καταδικασθέντες κρίθηκαν ένοχοι για περισσότερες πράξεις από αυτές που είχε προτείνει ο εισαγγελέας και άκουσαν μεγαλύτερες ποινές από τις ποινές της εισήγησής του.
Μάλιστα η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Βαρελά, κάποιες από τις φορές που ανέβηκε στην έδρα για να εκφωνήσει αποφάσεις απηύθυνε ερωτήσεις στον εισαγγελέα για το περιεχόμενο εισηγήσεων που ήδη είχε διατυπώσει, κάνοντας τους παράγοντες της δίκης να αναρωτιούνται, αν πράγματι άκουγε τις προτάσεις του κ. Δασούλα.
Απόφαση επί της ενοχής
Το δικαστήριο:
* Απάλλαξε λόγω αμφιβολιών τους Ερρίκο Ράλλη και Νίκο Βογιατζάκη.
* Απάλλαξε τον Εμμανουήλ Γιόσπα από τις κατηγορίες που αφορούσαν συμμετοχή στην οργάνωση, αλλά τον έκρινε ένοχο κλοπής (σφραγίδας νοσοκομείου), πλαστογραφίας ενός δελτίου φοιτητικής ταυτότητας και ληστείας από κοινού με άλλους άγνωστους δράστες που αφορούσε την αφαίρεση κάποιων μπλοκ κλήσεων δημοτικής αστυνομίας.
*Εκρινε ένοχους τους Χάρη Χατζημιχελάκη και Παναγιώτη Αργυρού για μια σειρά κακουργηματικών πράξεων, όπως συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και ηθική αυτουργία στις εκρήξεις στις οικίες των πρώην υπουργών Χηνοφώτη και Κατσέλη και στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης. Ενοχοι κρίθηκαν και για την κατασκευή και κατοχή των εν λόγω μηχανισμών.
*Εκρινε ενόχους τους Γιώργο Καραγιαννίδη, Παναγιώτη Μασούρα, Κωνσταντίνα Καρακατσάνη και Αλέξανδρο Μητρούσια για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και απλή συνδρομή στην έκρηξη που σημειώθηκε στο σπίτι της Λούκας Κατσέλη αλλά και για την κατασκευή και κατοχή του εκρηκτικού μηχανισμού που τοποθετήθηκε στην οικία της πρώην υπουργού. Οι τέσσερις τελευταίοι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι από τις κατηγορίες που αφορούσαν τις εκρήξεις στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και την οικία Χηνοφώτη.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι φυσικοί αυτουργοί όλων των εκρήξεων παραμένουν άγνωστοι.
Για τους Γιόσπα, Μητρούσια, Καρακατσάνη και Μασούρα το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.
Ο εισαγγελέας είχε εισηγηθεί την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας σε όλους τους κατηγορούμενους που κατά την τέλεση των πράξεων για τις οποίες καταδικάστηκαν δεν είχαν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους (σ.σ. για μειωμένη ποινή).
Επιπλέον, είχε εισηγηθεί και την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου στους Μητρούσια, Μασούρα και Καρακατσάνη και Γιόσπα. Για τον Γιόσπα πρότεινε και το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.
Οι ποινές
Επιβλήθηκαν, κατά συγχώνευση, οι ποινές:
* Στον Χάρη Χατζημιχελάκη κάθειρξη 37 ετών και τεσσάρων μηνών (εκτιτέα 25 έτη).
**Στον Παναγιώτη Αργυρού κάθειρξη 37 χρόνια (εκτιτέα 25).
**Στον Γιώργο Καραγιαννίδη κάθειρξη 20 χρόνων.
**Στον Παναγιώτη Μασούρα κάθειρξη 11 χρόνων και έξι μήνων.
**Στην Κωνσταντίνα Καρακατσάνη κάθειρξη 11 χρόνων.
**Στον Αλέξανδρο Μητρούσια κάθειρξη 11 χρόνων.
**Στον Εμμανουήλ Γιόσπα φυλάκιση δύο ετών και εννέα μηνών, με τριετή αναστολή.
Σημειώνεται ότι ο Αλέξανδρος Μητρούσιας δεν θέλησε να υποβάλει αίτημα αναστολής εκτέλεσης ποινής. Στο δικαστήριο δεν παρέστησαν οι Χατζημιχελάκης και Αργυρού (που έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για συμμετοχή στην οργάνωση), και ο Γιώργος Καραγιαννίδης. Οι τρεις τελευταίοι δικάστηκαν και καταδικάστηκαν ανυπεράσπιστοι, καθώς από τις πρώτες συνεδριάσεις αποχώρησαν από την αίθουσα και δεν εκπροσωπούνταν από δικηγόρο, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης. Χωρίς δικηγόρο παρίστατο και ο Παναγιώτης Μασούρας που χθες απευθυνόμενος προς τους δικαστές ρώτησε πώς συνάδουν τα χρόνια που του επιβλήθηκαν «για ένα μήνα που λέτε, με την απόφασή σας, ότι ήμουν στην οργάνωση;».
«Θρίαμβος σκοπιμότητας»
Σε δήλωσή τους οι υπερασπιστές της Καρακατσάνη (Νίκος Κωνσταντόπουλος-Ζωή Κωνσταντοπούλου) υποστήριξαν ότι η απόφαση «αποτελεί θρίαμβο της σκοπιμότητας και πικρή ήττα της νομιμότητας».
«Και επειδή -τόνισαν- υποτίθεται ότι από 3 κατσαρόλες που ανεφλέγησαν χωρίς θύματα και χωρίς ζημιές κλονίστηκαν οι συνταγματικές δομές της χώρας, τόσο μάλιστα που πρέπει να εξοντωθούν και να σταλούν στο πυρ το εξώτερον 19χρονα και 20χρονα παιδιά, για να τσακιστεί η αξιοπρέπειά τους και να συνθλιβεί η ύπαρξή της, ας ειπωθούν τα εξής:
Τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα δεν απειλούν οι κατσαρόλες αλλά η διαπλοκή της δικαστικής εξουσίας με τις άλλες εξουσίες, οι δίκες σκοπιμότητας, η πλήρης περιφρόνηση στο Κράτος Δικαίου». *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου