Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Σπάνιο βίντεο του ΕΛΑΣ από τα χρόνια του πολέμου

Ένα σπάνιο βίντεο του φωτοκινηματογραφικού συνεργείου του ΕΛΑΣ δίνεται στη δημοσιότητα. 

Πρόκειται για υλικό, περίπου 11 λεπτών, το οποίο παραδόθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας από την Ολυμπία και τον Κώστα Παπαδούκα, τον αδελφό του εικονολήπτη του ΕΛΑΣ. Οι εικόνες έχουν τραβηχτεί λίγο μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας.

Τα μέλη του συνεργείου ήταν: Δημήτρης Μεγαλίδης, προϊστάμενος, Ιωάννης Νισυρίου, οπερατέρ, Θανάσης Παπαδούκας, οπερατέρ και Κώστας Μακρής.

Περιγραφή των σκηνών:

Συνεδρίαση της ΠΕΕΑ στην Ευρυτανία, άνοιξη του 1944.

Διακρίνεται ο Σπύρος Μελετζής, φωτογράφος του αγώνα.

Ο Άρης Βελουχιώτης και οι Μαυροσκούφηδες, έφιπποι, τέλη του 1944 ή αρχές του 1945.

Η Ταξιαρχία Ιππικού στη Λάρισα, με τα άλογα που ο ΕΛΑΣ είχε πάρει λάφυρα από τους Ιταλούς, τέλη του 1944 ή αρχές του 1945, επίσης.

Ο Στέφανος Σαράφης και ο Άρης Βελουχιώτης με τους Μαυροσκούφηδες του, όλοι έφιπποι, πιθανόν στα Ιωάννινα, φθινόπωρο του 1944.

Ο Στέφανος Σαράφης και ο Άρης Βελουχιώτης με τα στελέχη του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ ποζάρουν στην έδρα του ΓΣ.

Πορεία ανταρτών μέσα στο χιόνι, μετά από μάχη με του Γερμανούς. Κουβαλάνε τραυματισμένους συντρόφους τους. Οταν ο ένας πεθαίνει, τον θάβουν στο χιόνι, χειμώνας 1943-1944.

Αντάρτες έπειτα από πορεία φτάνουν σε ορεινό χωριό, όπου οι γυναίκες του χωριού τους κερνούν και τους φιλεύουν.

Σκηνοθετημένη μάχη-ναυμαχία του ΕΛΑΝ. Οι Γερμανοί «ηθοποιοί» είναι πραγματικοί αιχμάλωτοι, που μάλιστα, μη γνωρίζοντας για τη σκηνοθεσία, νόμιζαν ότι οι ΕΛΑΝίτες επρόκειτο να τους εξοντώσουν.

Θεατρική παράσταση από ερασιτέχνες ηθοποιούς των πολιτιστικών ομάδων των ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΕΠΟΝ στην πλατεία του χωριού. Παρακολουθούν αξιωματικοί και οπλίτες του ΕΛΑΣ, και όλος ο πληθυσμός του χωριού, που μάλλον βλέπει για πρώτη φορά θέατρο.

Σκηνές απελευθέρωσης της Πάτρας.

Παράδοση των όπλων του ΕΛΑΣ, μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας. Διακρίνονται και Βρετανοί ένστολοι που επιτηρούν την παράδοση των όπλων.

Στο κλείσιμο, οι τραγικές σκηνές με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ να κλαίνε την στιγμή που παραδίδουν τα τιμημένα άρματά τους.

  
Πηγή: koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου