Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Σχέδιο Β: Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τη συνεργασία με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

«Αναζήτηση συνεργασίας Σχεδίου Β, ΑΝΤΑΡΣΥΑ ,άλλων ριζοσπαστικών οργανώσεων και ανένταχτων αγωνιστών»


1. Το ΣΧΕΔΙΟ Β’ εδώ και τρία χρόνια επιδιώκει τη συγκρότηση ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου για την έξοδο από την κρίση υπέρ των εργαζομένων και έχει συμμετάσχει σε όλες τις σχετικές συζητήσεις. Γι’ αυτό ανταποκρίθηκε και στην πρόσκληση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς το ΣΧΕΔΙΟ Β’, άλλες συλλογικότητες της ριζοσπαστικής αριστεράς, σε ανένταχτους αγωνιστές και συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 3.10.1013. Στη συνάντηση αυτή το ΣΧΕΔΙΟ Β’ εκπροσωπήθηκε από τους Τάσο Σταυρόπουλο, Αριάδνη Αλαβάνου και Νίκο Γαλάνη.

Το ΣΧΕΔΙΟ Β’ στην παρέμβασή του πρότεινε: η συνεργασία πρέπει να γίνει πάνω σε συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις και να στοχεύει σε πολιτική μετωπική συμπόρευση. Η συνεργασία σε επί μέρους μέτωπα, όπως συνδικαλιστικό, (απεργιακοί αγώνες), υπεράσπιση δημοκρατικών δικαιωμάτων κ.ά. είναι αυτονόητη και αναγκαία, αλλά δεν είναι επαρκής. Το ΣΧΕΔΙΟ Β’ αποδέχθηκε ως βάση συζήτησης για την προγραμματική συμφωνία τις προτάσεις του Γ. Ρούση που κατατέθηκαν στη σύσκεψη της 3/10/2013. Στις προτάσεις αυτές εμπεριέχεται ένα ελάχιστο πρόγραμμα ως βάση συζήτησης για την πολιτική μετωπική συμπόρευση. Οι προτάσεις του Γ. Ρούση, όπως δημοσιεύτηκαν στο “ΠΡΙΝ” [26.10.2013], παρατίθενται στο τέλος του ενημερωτικού σημειώματος.

2. Μετά τη σύσκεψη το ΣΧΕΔΙΟ Β’ διατύπωσε και γραπτά τη θέση που υποστήριξε στη σύσκεψη της 3ης Οκτωβρίου με την παρακάτω επιστολή προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

«Μετά τη σύσκεψη της Πέμπτης 3.10.13, ύστερα από πρόσκληση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΧΕΔΙΟ Β’, όπως δηλώσαμε και στη σύσκεψη, παρουσία όλων των συλλογικοτήτων της αριστεράς, αποδέχεται τις προτάσεις του Γιώργου Ρούση και τις θεωρεί ως βάση συζήτησης για προγραμματική συμφωνία, στην κατεύθυνση Μετωπικής Πολιτικής Συμπόρευσης.

Το ΣΧΕΔΙΟ Β’ θεωρεί αυτονόητη τη συνεργασία σε άλλα ζητήματα( π.χ συνδικαλιστικό, υπεράσπιση δημοκρατικών δικαιωμάτων), αλλά η - αυτονόητη- αυτή συνεργασία είναι πίσω από τις απαιτήσεις της εποχής.

Τάσος Σταυρόπουλος

Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής»

 

3. Ακολούθως στις 15.10.2013 η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρά το ότι η κοινή λογική υπαγόρευε να γίνει συλλογική επεξεργασία του σχεδίου κοινής δήλωσης, επεξεργάστηκε η ίδια και έστειλε σε όλες τις οργανώσεις της αριστεράς που συμμετείχαν στη σύσκεψη της 3.10.2013 «ένα προσχέδιο κοινής δήλωσης» το οποίο επίσης παρατίθεται στο τέλος του ενημερωτικού σημειώματος.

4. Το ΣΧΕΔΙΟ Β’ με γραπτό κείμενο που απευθύνεται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στις συλλογικότητες της αριστεράς και σε  ανένταχτους αγωνιστές τοποθετήθηκε πάνω στο “προσχέδιο κοινής δήλωσης” ως εξής: 

«ΠΡΟΣ: ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Συλλογικότητες της αριστεράς

Ανένταχτους αγωνιστές

Θέμα: «Προσχέδιο κοινής δήλωσης» (15.10.2013) 

   1. Το ΣΧΕΔΙΟ Β’ θεωρεί αναγκαία τη μετωπική πολιτική συμπόρευση των δυνάμεων ριζοσπαστικής αριστεράς, έχει κάνει αντίστοιχες προτάσεις από το 2011 και έχει συμμετάσχει μέχρι τώρα σε όλες τις συζητήσεις. Η μετωπική πολιτική συμπόρευση πρέπει να γίνει πάνω στη βάση ενός πολιτικού και οικονομικού προγράμματος και θα απευθύνεται στα κοινωνικά στρώματα που σηκώνουν τα βάρη της οικονομικής κρίσης: Στους ανέργους, στους εργαζόμενους, στους αγρότες, στους μικροεπαγγελματίες, στους φοιτητές που σπουδάζουν χωρίς όνειρα, στους νέους που αναγκάζονται να ακολουθούν τα βήματα των παππούδων τους για την ξενιτειά.
   2. Αν η μετωπική αυτή συμπόρευση δεν μπορεί να δώσει όραμα και ελπίδα σ’ αυτά ακριβώς τα στρώματα, αν δεν μπορέσει να τα εμπνεύσει, να τα κινητοποιήσει και να τα οργανώσει σε ένα πρόγραμμα που θα αποτελεί και λύση διακυβέρνησης, η συγκρότηση αυτής της μετωπικής πολιτικής συμπόρευσης δε νομίζουμε ότι θα έχει κοινωνικό αντίκρισμα.
   3. Οι προγραμματικές θέσεις της μετωπικής συμπόρευσης πρέπει να αποπνέουν θετική διέξοδο, θετικό μήνυμα για τους εργαζόμενους. Δεν μπορεί να περιοριστεί σ’ ένα συνασπισμό δυνάμεων του αντί-. Ο ορίζοντάς της θα πρέπει να είναι το ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων. Γι’ αυτό επιμένουμε ότι η μετωπική συμπόρευση πρέπει να επιτευχθεί πάνω σε προγραμματικούς στόχους με δεδομένη την αυτοτέλεια όλων των συμμετεχόντων, όπως: έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, κατάργηση των μνημονιακών μέτρων, εθνικοποίηση των τραπεζών και στρατηγικών επιχειρήσεων με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, αναδιοργάνωση της οικονομίας, με άμεσο στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας, της φτώχειας, της μείωσης των εργατικών εισοδημάτων, της κατάρρευσης των κοινωνικών δομών προστασίας , υγείας, παιδείας, πολιτισμού, τη διασφάλιση των λαϊκών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Χωρίς αμφιβολία οι προγραμματικές αυτές θέσεις θα μας φέρουν σε σύγκρουση με την Ε.Ε που είναι ένα ιμπεριαλιστικό σύστημα οικονομικής ολοκλήρωσης και φορτώνει την κρίση στους εργαζόμενους. Το πρόγραμμα διασφαλίζει ευρεία απεύθυνση στη σημερινή συγκυρία, δίνει διέξοδο από την κρίση και ανοίγει άλλο δρόμο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Σε αντίθετη περίπτωση, ο λαός θα μας γυρίσει την πλάτη και θα έχει δίκιο.
   4. Για το ΣΧΕΔΙΟ Β’ οι προτάσεις και οι σκέψεις που διατυπώνονται στο προσχέδιο κοινής δήλωσης που μας αποστείλατε δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ευρεία απεύθυνση. Είναι πίσω από τις ανάγκες της περιόδου το ότι το προσχέδιο κοινής δήλωσης αποφεύγει να διατυπώσει ρητά την επιδίωξη μιας κεντρικής πολιτικής προγραμματικής συνεργασίας. Ταυτόχρονα προϋποθέτει ταύτιση πάνω σε ιδεολογικές θέσεις και στοχεύσεις, πράγματα που είναι μεν αναγκαίο να διατυπώνονται, με την ιδιαιτερότητα και αυτοτέλεια της κάθε δύναμης, αλλά δεν μπορούν να τίθενται ως προϋποθέσεις για τη μετωπική συμπόρευση. Απ' αυτή την άποψη, αφήνει περιθώρια για ατέρμονες ιδεολογικές συζητήσεις που και θα κουράσουν και κανένας δε θα μας λάβει σοβαρά υπόψη.
   5. Το ΣΧΕΔΙΟ Β’ θεωρεί τις προτάσεις του Γιώργου Ρούση στη συνάντηση της 3ης Οκτωβρίου ως αναγκαία και επαρκή βάση για τη μετωπική συμπόρευση. Τα προγραμματικά σημεία που αναφέρει δίνουν διέξοδο από την κρίση, αντανακλούν τις βαθιές κοινωνικές και οικονομικές τομές που πρέπει να γίνουν άμεσα, πείθουν ότι μπορούν να εφαρμοστούν και έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ευρεία συσπείρωση οργανώσεων και αγωνιστών.

Για το ΣΧΕΔΙΟ Β’

Τάσος Σταυρόπουλος

Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής»

1 σχόλιο: