Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Μας χρεοκόπησαν και πανηγυρίζουν!

Πηγή: http://www.thepressproject.gr

ISDA: Πιστωτικό γεγονός αποτελεί το PSI
 
H κυβέρνηση και τα καθεστωτικά ΜΜΕ θριαμβολογούν σήμερα για κάτι που θεωρείται πιστωτικό γεγονός, ήτοι μια μορφή χρεοκοπίας: Ακριβώς αυτό δηλαδή το οποίο διακήρυσσαν ότι πάση θυσία πρέπει να αποφύγει η Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, στο 7% η ύφεση, στο 22% η επίσημη ανεργία, στο μισό οι μισθοί... για ακόμη μία φορά η χώρα «σώθηκε» 
  
  

Πιστωτικό γεγονός σημειώθηκε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI), λόγω της ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης (CADs), αποφάσισε ομόφωνα, μετά από ερώτημα που του υποβλήθηκε, ο Διεθνής Σύνδεσμος Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA).
Ως εκ τούτου ενεργοποιούνται τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (CDS) τα οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν από όσες τράπεζες τα είχαν πουλήσει σε επενδυτές. Ειδικότερα η αρμόδια επιτροπή του διεθνούς οργανισμού αποφάσισε να διενεργήσει δημοπρασία για τα CDS στις 19 Μαρτίου.
Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, η καθαρή αξία των CDS είναι περίπου 3,25 δισ. δολάρια, άρα είναι απίθανο να αποτελέσουν συστημική απειλή.
Σημειώνεται ότι η απόφαση της ISDA, που θεωρείτο αναμενόμενη, δεν επηρεάζει το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) στο πλαίσιο του οποίου ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες συλλογικής δράσης προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα μείωσης του χρέους. Η ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας θα επιβαρύνει όσες τράπεζες είχαν πουλήσει CDS σε επενδυτές.
Στο πλαίσιο των ανησυχιών που είχαν εκφραστεί, πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, αντιτίθεντο στην αποπληρωμή των CDS, εκφράζοντας το φόβο πως αυτό ενδεχομένως να ενθάρρυνε τα στοιχήματα σε βάρος χωρών και προβλήματα, επιδεινώνοντας τελικά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Tην πτώχευση πολλοί εμίσησαν, τα CDS ουδείς

Η χρήση των ρήτρων συλλογικής δράσης που υποχρεώνει τους επενδυτές να εγγράψουν ζημιές με βάση την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα ενεργοποιήσει την πληρωμή 3 δισ. δολαρίων σε ασφαλιστήρια συμβόλαια, δηλώνει η ISDA.
 
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, συνολικά θα διευθετηθούν 4.323 συμβόλαια CDS μετά από την απόφαση της επιτροπής της ISDA ότι η χρήση των CACs είναι ένα πιστωτικό γεγονός.
 
Η διαδικασία της διευθέτησης στόχο έχει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην αγορά των 257 δισ. δολαρίων παγκοσμίως, καθώς η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτέλεσε δοκιμασία για τη βιωσιμότητα των default swaps ως hedge.
 
Επισημαίνεται ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, ήταν εναντίον του να πληρωθούν τα CDS, εν τω μέσω ανησυχιών ότι θα ενθάρρυνε τους traders να στοιχηματίσουν ξανά έναντι κρατών, και να επιδεινώσουν την κρίση χρέους της περιοχής.
 
«Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών σε αυτό το εργαλείο, καθώς θα επηρεάσει την ικανότητα των κρατών να εκδίδουν ομόλογα», σύμφωνα με τον Alessandro Giansanti, στρατηγικό αναλυτή της ING Groep, ο οποίος δηλώνει πως η απόφαση θα «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην αγορά».
 
«Εάν θέλεις να προσελκύσεις τη ζήτηση των επενδυτών, θα πρέπει να τους προσφέρεις ένα εργαλείο που θα τους επιτρέψει να αντισταθμίσουν την έκθεση, και τα CDS είναι το καλύτερο εργαλείο για αυτά», πρόσθεσε.
 
Από την πλευρά του ο Hank Calenti, τραπεζικός αναλυτής της Societe Generale, τονίζει ότι μια ενεργοποίηση των συμβολαίων εγείρει το ερώτημα του «ποια χώρα θα είναι η επόμενη και ποιες τράπεζες είναι περισσότερο εκτεθειμένες». Σχολιάζει ακόμη ότι πριν από διάστημα μικρότερο των έξι μηνών, είχαμε τον επικεφαλής της ΕΚΤ να δηλώνουν πως δεν πρέπει να κηρυχθεί πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου