Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

EUROGROUP: ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ «ΜΠΙΛΙΕΤΟ» ΜΕΤΡΩΝ ΥΨΟΥΣ 3 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!



Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΠΑΤΑΕΙ ΓΚΑΖΙ» ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ!
Η «ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ» ΤΩΝ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ ΠΗΡΕ ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ! 

Η κυβέρνηση των τριών συνεταίρων θυσιάζει το λαό για να κατευνάσει τους δανειστές! Με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup, η κυβέρνηση Σαμαρά θα πρέπει να παρουσιάσει άμεσα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ. Η προθεσμία που έχει λάβει είναι μέχρι την επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας δηλαδή την24η Ιουλίου.

Τα 3 δισ. ευρώ θα αναζητήσει η κυβέρνηση από το πετσόκομμα στα ειδικά μισθολόγια -σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων το μαχαίρι στους μισθούς αναμένεται να φθάσει ακόμη και το 20%- και την ανελέητη φορομπηξία, δηλαδή από το χαράτσι στα ακίνητα και την εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Πρόκειται για μέτρα που προβλέπονται στα Μνημόνια που έχουν ψηφιστεί, αλλά προς το παρόν δεν είχαν υλοποιηθεί.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, με το χαράτσι στα ακίνητα εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 2,2 δισ. ευρώ· με την εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης αναμένει έσοδα 600 εκατ. ευρώ· με το ψαλίδι στα ειδικά μισθολόγια -που αφορά 200.000 εργαζόμενους- θα επέλθει "εξοικονόμηση" περίπου 200 εκατ. ευρώ

Η περιβόητη "αναδιαπραγμάτευση" που υποσχέθηκε προεκλογικά η "εγχώρια τρόικα" των ΝΔΠΑΣΟΚκαι ΔΗΜΑΡ, πήρε σάρκα και οστά! Πλέον, η κυβέρνηση κινείται οριστικά σε τροχιά απαρέγκλιτηςυλοποίησης των μνημονίων. Το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί, πλέον, η κυβέρνηση Σαμαρά είναι το βάθεμα της ύφεσης, η οποία βάση προβλέψεων κινείται πάνω από 6%, και η κόλαση για τους εργαζόμενους με ανεργία που ενδεχομένως να ξεπεράσει και το 23% για το 2012. 

ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ

Οι αποδοχές στα ειδικά μισθολόγια σύμφωνα με το Μνημόνιο θα έπρεπε να είχαν περικοπεί από την 1η Ιουλίου κατά 12% σε μέσα επίπεδα. Το μέτρο δεν προχώρησε λόγω εκλογών, όπως άλλωστε και η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων η οποία θεωρητικά θα είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο.

Σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων το μαχαίρι στους μισθούς αναμένεται να αγγίξει ακόμη και το 20% και θα προστεθεί σε απώλειες που έχουν ήδη επιβληθεί μέσω άλλων μέτρων. Ενδεικτικό είναι, για παράδειγμα, πως οι δικαστικοί έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια περικοπές της τάξεως του 38% στις αποδοχές τους.

Στο στόχαστρο, εκτός από τους δικαστικούς λειτουργούς, θα βρεθούν μεταξύ άλλων οι ένστολοι(αστυνομικοί, στρατιωτικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί), οι γιατροί του ΕΣΥ, οι διπλωμάτεςκαθηγητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και αρχιερείς οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί από τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου.

Με τις περικοπές η κυβέρνηση επιδιώκει να συγκεντρώσει 200 εκατομμύρια ευρώ εντός του τρέχοντος έτους και άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ το 2013. Οι περικοπές στους μισθούς των υπαλλήλων των ειδικών αυτών κατηγοριών θα ισχύσουν μάλιστα και αναδρομικά από την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, πρώτο βήμα αποτελεί η κατάργηση των διαφόρων επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων κατ' αντιστοιχία της ρύθμισης που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους εργαζομένους στον στενό δημόσιο τομέα, με την καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου.

Μεγαλύτερο πλήγμα θα επέλθει σε όσους είναι υψηλόβαθμοι ή έχουν πολυετή προϋπηρεσία, με δεδομένο πως στα επιδόματα που θα ψαλιδιστούν θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι το επίδομα χρόνου υπηρεσίας και το επίδομα θέσης ευθύνης.

Από την κατάργηση αναμένεται να διασωθούν ορισμένα κλαδικά επιδόματα, όπως για παράδειγμα το επίδομα κινδύνου και αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας που προβλέπεται για τους ενστόλους ή το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης το οποίο λαμβάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ.
Με την αναπροσαρμογή των ειδικών μισθολογίων θα επιδιωχθεί παράλληλα να εξισωθούν οι αποδοχές υπαλλήλων που υπάγονται στο καθεστώς αυτό με εκείνους του υπολοίπου Δημοσίου και απασχολούνται στις ίδιες ειδικότητες. Πρόκειται δηλαδή για την περίπτωση διοικητικών υπαλλήλων, οικονομολόγων, λογιστών και άλλων αντίστοιχων ειδικοτήτων.

ΟΙ ΦΟΡΟΙ

Η «τρεχάλα» στο υπουργείο Οικονομικών είναι τόσο έντονη που σχεδιάζεται τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του τέλους ακινήτων να έχουν αποσταλεί έως τις 24 Ιουλίου και να βρίσκονται στα χέρια όλων των φορολογουμένων με ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Οπως έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «τα ειδοποιητήρια θα πρέπει να έχουν σταλεί στις 24 Ιουλίου ακόμα κι αν δεν έχει ξεκαθαρίσει ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης».

Το θέμα των δόσεων εξόφλησης θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Ο νόμος ορίζει εξόφληση σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, αλλά αυτό προϋποθέτει έναρξη πληρωμής από τον Μάρτιο. Αν λάβουμε υπόψη την "επιτυχία" που είχε στην "διαπραγμάτευση" η ελληνική αποστολή στοEurogroup, το μόνο βέβαιο είναι ότι χιλιάδες νοικοκυριά θα στενάξουν από την άδικη και εξοντωτική υπερφορολόγηση.

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει συμφωνία για τη συνολική ρύθμιση των συσσωρευμένων φοροϋποχρεώσεων του δεύτερου εξαμήνου (φόρος εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος, ΦΑΠ 2010 και 2011 που σχεδιάζεται να αποσταλούν το φθινόπωρο) σε όσες το δυνατό περισσότερες δόσεις. Η εξίσωση των φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα προχωρήσει καθώς η τρόικα πιέζει για άμεση υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι που πρέπει να εκδοθούν, ενώ εξαιρετικά αμφίβολο παραμένει αν θα χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου