Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

ΕΕ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΧΙ ΚΡΑΤΩΝ


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Στη σύνοδο κορυφής οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν ότι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης θα χρηματοδοτούνται απευθείας –εκτός από της χώρες που έχουν… δυσκολίες– και τα τραπεζικά ιδρύματα.

Γροθιά στο στομάχι η ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου προς τον πρόεδρο της Κυπριακής ΔημοκρατίαςΔημήτρη Χριστόφια, μετά την υποβολή αίτησης από την Λευκωσία για να υπαχθεί η χώρα σε καθεστώς μνημονίου: «Η Κύπρος είναι προς πώληση;». Σκληρό, ανελέητο, προβοκατόρικο το ερώτημα. Αποτυπώνει όμως πιστά τη διεθνή εικόνα κάθε χώρας που τίθεται υπό καθεστώς μνημονιακής υποτέλειας. Αυτομάτως θεωρείται χώρα δεύτερης κατηγορίας. Κανείς δεν θεωρεί ότι οφείλει να σέβεται την κρατική υπόσταση, την εθνική κυριαρχία, τα δικαιώματα μιας τέτοιας χώρας. Η Κύπρος το ένιωσε ήδη πολύ καλά αυτό, καθώς ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών ονόματι Κουρτ Λάουκ απαίτησε να απαγορευθεί στην Κύπρο να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ από σήμερα λόγο του μνημονίου!

«Είναι απαράδεκτο μια χώρα που αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια να μπορεί να...
αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Πως μπορεί η Κύπρος να διαχειριστεί κρίσεις, όταν η ίδια βρίσκεται στη μέση μιας κρίσης; Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να θεραπεύσουμε την Ευρώπη, αν ο πρόεδρός της βρίσκεται στην εντατική με μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια!» είπε ο Λάουκ.

Ζόφος και δεινά περιμένουν την Κύπρο κάτω από καθεστώς μνημονίου. Με την Ελλάδα επίσης υπό ακόμη σκληρότερο καθεστώς υποτέλειας, οι δυνατότητες αντίστασης της Λευκωσίας είναι μηδαμινές. Δεν είναι μόνο ότι θα καταρρεύσει η οικονομία του νησιού. Το χειρότερο είναι ότι θα απειληθεί λύση του Κυπριακού από την ΕΕ εις βάρος των Ελληνοκυπρίων. Ρίγος προκαλεί η ανάμνηση της στάσης των Γερμανών, των Βρετανών, των οργάνων της ΕΕ το 2004. Πως προσπάθησαν δηλαδή να πιέσουν τους Κυπρίους να αποδεχθούν το απαράδεκτο σχέδιο Ανάν, με πόση έχθρα αντιμετώπισαν το απορριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος…

Πάθος υπέρ των τραπεζών διακατέχει τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως απέδειξε και η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όχι πάθος υπέρ των κρατών που τη συναποτελούν. Για τα κράτη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες έχουν συγκροτήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, που η λειτουργία του αρχίζει από σήμερα. Αποφάσισαν όμως να μπορούν να χρηματοδοτούνται από τον μηχανισμό αυτόν απευθείας και οι τράπεζες!

Θα πληρώνουν τα κράτη, όλα τα κράτη της Ευρωζώνης, αφού αυτά δίνουν αναλογικά τα λεφτά του μηχανισμού, για να τα παίρνει όποια τράπεζα θέλει! Έξοχα! Ψίχουλα θα απομείνουν για όποιο κράτος χρειαστεί βοήθεια.

Παράλληλα, όποια τράπεζα προσφεύγει στον μηχανισμό θα τίθεται σταδιακά υπό τον έλεγχο μιας ευρωπαϊκής αρχής τραπεζικού ελέγχου που θα συγκροτηθεί υπό την ΕΚΤ. Σε απλά ελληνικά, αρχίζει ο γερμανικός έλεγχος του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος μέσω Βρυξελλών και ΕΚΤ, με έξοδα όλων των κρατών της Ευρωζώνης. Έξυπνο κόλπο – και στοιχίζει φτηνά στο Βερολίνο…

Ο Μόντι πέτυχε να αποσπάσει απόφαση ότι ο μηχανισμός στήριξης μπορεί να αγοράσει κρατικά ομόλογα χωρών «προθύμων να κάνουν μεταρρυθμίσεις» χωρίς να τους επιβάλλεται καθεστώς μνημονίου – τουλάχιστον επισήμως. Όπως και στη «Φάρμα των ζώων» του Όργουελ έτσι και στην Ευρωζώνη κάποιοι είναι… «πιο ίσοι» από τους άλλους! Δάνεια χωρίς μνημόνιο η Ιταλία, δάνεια με εξοντωτικά μνημόνια η Ελλάδα ή η Πορτογαλία.

Οι Ισπανικές τράπεζες παίρνουν 100 δισεκατομμύρια που δεν περνούν στο δημόσιο χρέος. Αντιθέτως, στην Ιρλανδία η Ευρωζώνη φορτώνει τις ζημιές των ιρλανδικών τραπεζών στο κράτος και στη συνέχεια εξοντώνει τους Ιρλανδούς πολίτες μέσω λιτότητας για να πληρώσουν αυτά που έφαγαν οι τραπεζίτες.

Η Ελλάδα δεν κερδίζει τίποτε από αυτές τις καινούργιες αποφάσεις. Οι «φωστήρες» της πολιτικής που μας κυβερνούν φρόντισαν να υποκύψουν προθύμως, να υπογράψουν μνημόνια, να αναλάβει το κράτος να δανειστεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να υπογράψουν τη σχετική δανειακή σύμβαση που δένει χειροπόδαρα τη χώρα μας. Τι να πει κανείς…

ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

‘Η αλλάζει η Μέρκελ ή τελειώνει το ευρώ

ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ του ενιαίου νομίσματος θεωρεί ως βέβαιη το αμερικανικό περιοδικό «Νιουζγουϊκ», αν η γερμανική κυβέρνηση δεν αλλάξει ριζικά γραμμή πλεύσης.

«Τελείωσε;» αναρωτιέται στο εξώφυλλο του στα γερμανικά, στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα ιταλικά. «’Η η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ πρέπει να υποκλιθεί στη λογική του προκατόχου της Χέλμουτ Κολ, ο οποίος πάντα έβλεπε τη νομισματική ένωση ως δρόμο για την ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης, ή όλα θα τελειώσουν και η διαδικασία της ευρωπαϊκής αποσύνθεσης θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο» υπογραμμίζει ο αρθρογράφος Νάιαλ Φέργκιουσον. «Ο σημερινός λαϊκισμός δεν θα οδηγήσει σε πόλεμο. Καθιστά όμως προοδευτικά όλο και δυσκολότερο το καθήκον διακυβέρνησης της Ευρώπης, κάθε φορά που γίνονται εκλογές. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα τώρα όπως ηγέτες δύο θητειών. Στην εποχή της λιτότητας, όποιος κυβερνά χάνει τα πάντα!» προσθέτει, τονίζοντας ότι «στην πραγματικότητα υπάρχουν τώρα δυο Ευρώπες – ένας τευτονικός πυρήνας και μια λατινική περιφέρεια».

*Δημοσιεύθηκε στο ΕΘΝΟΣ την Κυριακή 1/7/2012

1 σχόλιο:

  1. Σωστή η διαπίστωση. ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΑΝ ΑΝΤΙΔΟΤΟ;
    Θα περιμένουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση των ανθρωποφάγων Τοκογλύφων να γίνει ... ανθρώπινη, όπως λεν οι Ευρωπαϊστές; ΩΣ ΠΟΤΕ; Θα την ... αλλάξουμε με μπουρδολογίες για "ανάπτυξη" όπως λέει το Μαύρο Μέτωπο (ΠΑΝΔΟΚ-ΝΔημάρ); Θα την ... αλλάξουμε με καθιστικές διαμαρτυρίες όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλοι;
    ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!
    ΑΣ ΤΗΝ ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή