Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Παρέμβαση του ΕΠΑΜ στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ακτές και τον αιγιαλό (video)

του Δημήτρη Κυπριώτη*

*Το παρακάτω κείμενο αποτελεί τη γραπτή αποτύπωση της παρέμβασης του ΕΠΑΜ στη χθεσινή, Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014, εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μουσείο Μπενάκη με θέμα τη δημιουργία ενός μετώπου εναντίον της ιδιωτικοποίησης του αιγιαλού και των παραλιών. Εκ μέρους του Ε.ΠΑ.Μ. παραβρέθηκαν οι α' και β' συντονιστές της Πολιτικής Γραμματείας, το μέλος της Ι. Σινιόσογλου και ο συντονιστής του πυρήνα ΕΠΑΜ 3Β σ. Δ. Λαφαζάνης.Την παρέμβαση έκανε εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας του ΕΠΑΜ ο α’ συντονιστής της Δημήτρης Κυπριώτης. Το video από την παρέμβαση στο τέλος:

Κύριε Πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ,

Κυρίες και κύριοι, Φίλες και φίλοι.

Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο, χαιρετίζει για μια ακόμη φορά και τη σημερινή πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, για τις ακτές και τον αιγιαλό, που έχει σαν σκοπό το γενικότερο συντονισμό φορέων της κοινωνίας και  πολιτών  που αντιτάσσονται στο φονικό και εθνικά επικίνδυνο Νομοσχέδιο για...
τον αιγιαλό  που προωθεί η κυβέρνηση και δηλώνουμε  εξ αρχής τη συμπαράταξή μας  στον αγώνα αυτόν.

Κύριε Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζουμε όλοι  και εσείς ιδιαίτερα  πολύ καλλίτερα, το θέμα της ιδιωτικοποίησης, της εμπορευματοποίησης και του γενικότερου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας της χώρας μας, έχει καταστεί τεράστιο πρόβλημα που  τείνει να αποβεί μοιραίο για την ίδια την υπόστασή της. 

Χθες πήρε το δρόμο της η παράδοση  της ενέργειας σε ιδιωτικά συμφέροντα, είχε προηγηθεί η  παράδοση των επικοινωνιών και των υποδομών των μεταφορών και  μόλις διασώθηκε προς το παρόν η ιδιωτικοποίηση του νερού. Σήμερα,  επιχειρείται και  η παράδοση των ακτών και του αιγιαλού και έτσι βαθμιαία  χάνεται η δυνατότητα να μπορεί να σταθεί ανεξάρτητο κράτος, ιδιαίτερα  αν όλα αυτά συνδυασθούν και με την απεμπόληση άνευ όρων και αμετάκλητα κάθε ασυλίας της χώρας, ακόμη και αυτής της εθνικής μας κυριαρχίας, που έχει συνομολογηθεί από τους κυβερνώντες  με τις δανειακές συμβάσεις.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση με το Νομοσχέδιο για τον αιγιαλό συνεχίζει ακάθεκτη και ασταμάτητη  την υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων  πολιτικών που της υπαγορεύονται από την τρόικα, όμως  το συγκεκριμένο θέμα δεν πρέπει να το δούμε μόνο με την περιβαλλοντική ή την οικονομική ή  ακόμη και με την κοινωνική του διάσταση, όπως αναπτύχθηκε τόσο παραστατικά  μέχρι τώρα από εκπροσώπους  οργανώσεων, συλλόγων και άλλων πολιτικών φορέων.

Κύρια  πιστεύουμε ότι θα πρέπει, εκτός των άλλων, να εστιάσουμε το υπόψη θέμα  στην εθνική του διάσταση, αφού οι ακτές, οι παραλίες,  ο αιγιαλός, και τα λιμάνια, περιερχόμενα στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ και πωλούμενα ή παραχωρούμενα σε μη κρατικά συμφέροντα, δημιουργούν σοβαρά θέματα διεθνούς δικαίου και δικαίου της θάλασσας.

Πριν από λίγες ημέρες στην αντίστοιχη πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ, τονίζαμε στην παρέμβασή μας ότι το θέμα αυτό δεν ήταν κάτι που μπορεί να απασχολεί μόνο τους εργαζομένους της ή την αριστερά μόνο. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη πολιτική της βαρβαρότητας που έχει επιλεγεί από το καθεστώς, αφορά ολόκληρη την κοινωνία και για αυτό το λόγο οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης δεν πρέπει να εξαντλούνται μόνο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ, η δημιουργία μετώπων  πάλης στην κοινωνία, αλλά και η ευρεία συνεννόηση τόσο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όσο και των μη κοινοβουλευτικών δυνάμεων που θέλουν την ανατροπή αυτών των πολιτικών.

Πριν  από λίγες ημέρες ο Ελληνικός λαός έγινε μάρτυρας του εύκολου τρόπου με τον οποίο πέρασαν τις  πολιτικές τους  οι κυβερνώντες στο θέμα του ξεκληρίσματος και του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, αφού προηγουμένως πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων τις προτάσεις των δημοψηφισμάτων που κατατέθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Και τα ερωτήματα  που συνεχώς πλανώνται στον Έλληνα πολίτη είναι: που θα πάει και πόσο θα κρατήσει η κατάσταση αυτή; Γιατί τελικά δεν μπορούν να κάτσουν όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι να συμφωνήσουν στα στοιχειώδη  που θα οδηγούν στη συμπόρευση με το λαό και στην ανάσχεση  αυτής της κατάστασης που βιώνει η χώρα και ο λαός της;

Κυρίες και κύριοι,
Σήμερα, εδώ που έχει φτάσει η χώρα μας και για να υπάρξει η ελπίδα και για να μπορέσει να σώσει  την υπόστασή της σαν ανεξάρτητο κράτος και για να γλυτώσει ο λαός από το μοιραίο, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο όσο ποτέ να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που υποτίθεται ότι αντιτάσσονται σε όσα διαδραματίζονται όλα αυτά τα χρόνια, με δεδομένο μάλιστα ότι οι δυνάμεις της κοινωνίας και οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία συμφωνούν και περιμένουν  αυτήν τη συνεννόηση.

Αν γίνει αυτό το τόσο απλό βήμα, τότε από εκεί και ύστερα τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους. Αρκεί όλοι μας να αναρωτηθούμε, αν είμαστε διατεθειμένοι να  κάνουμε αυτό το βήμα, όχι μόνο φραστικά και εν είδη καλεσμάτων άνευ αντικρίσματος, αλλά ουσιαστικά και χωρίς προαπαιτούμενα υποταγής στις πολιτικές του ενός στον άλλο.

Σε ότι αφορά το Ε.ΠΑ.Μ, δηλώνουμε κατηγορηματικά και χωρίς αστερίσκους, ότι σε μία τέτοια ειλικρινή προσπάθεια, παρά τις ξεκάθαρες θέσεις που έχουμε, από το χρέος και τη μονομερή διαγραφή του μέχρι τις θέσεις  για την ΟΝΕ και την ΕΕ,  δεν θέτουμε κανένα απολύτως προαπαιτούμενο αν αυτή η προσπάθεια πρόκειται να διαγράψει μία κοινή πορεία  αγώνων στην κατεύθυνση που προηγούμενα αναφέρθηκε.
Ευχαριστώ.

Δείτε το video:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου