Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Αργεντινή - Selective Default

Οι συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπείας της χώρας -υπό τον υπουργό Οικονομικών Αξελ Κισίλοφ- και των πιστωτών της τερματίστηκαν χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, με αποτέλεσμα το Μπουένος Άιρες να βρίσκεται αντιμέτωπο με τη χρεοκοπία για δεύτερη φορά μέσα σε 12 χρόνια
Όπως δήλωσαν ανώτερο στέλεχος του τραπεζικού τομέα και μια δεύτερη πηγή της χρηματοπιστωτικής αγοράς, ένα ύστατο σχέδιο για την εξαγορά από εμπορικές τράπεζες της Αργεντινής του μη εξυπηρετούμενου χρέους που διατηρούν τα hedge funds προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία κατέρρευσε.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής στην υπόθεση χρέους της Αργεντινής, Ντάνιελ Πόλακ, δήλωνε ότι δεν επετεύχθη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις και «η Δημοκρατία της Αργεντινής σύντομα θα βρίσκεται σε επικείμενη αδυναμία πληρωμής».

Όπως είπε ο Πόλακ, η αδυναμία πληρωμής «δεν αποτελεί μία απλή ‘τεχνική’ κατάσταση, αλλά ένα αληθινό και οδυνηρό γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους», συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Αργεντινής, των ομολογιούχων και των πιστωτών.

«Οι πολίτες της Αργεντινής θα είναι το πραγματικό και απόλυτο θύμα. Οι πλήρεις συνέπειες της αθέτησης δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές», τόνισε.

Νωρίτερα πάντως ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, Άξελ Κισίλοφ, δήλωνε ότι η χώρα δεν έχει αθετήσει τους όρους του χρέους της, επαναλαμβάνοντας ότι έχει αποστείλει τις απαιτούμενες πληρωμές στα μέλη της διοίκησης των τραπεζών.

Σχετικά με την πληροφορία που ήθελε τις ιδιωτικές τράπεζες της Αργεντινής να παρεμβαίνουν στην υπόθεση, ώστε τα funds να εισπράξουν μέρος των χρημάτων τους και να ζητήσουν από τον αμερικανό δικαστή αναστολή της απόφασης έως το τελος του 2014, ο Κισιλόφ είπε ότι «όλο αυτό το άκουσα και εγώ από τα Μέσα Ενημέρωσης».

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's κήρυξε χθες το βράδυ την Αργεντινή σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας».


Την ίδια ώρα που ο Κισιλόφ έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο δικηγόρος που είχε αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή δήλωνε ότι η Αργεντινή βρίσκεται σε επικείμενη αδυναμία πληρωμής. «Δεν είναι απλά ένα τεχνικό γεγονός, είναι ένα αληθινό και επώδυνο γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στους πολίτες της Αργεντινής, στους ομολογιούχους και στους πιστωτές.
«Οι πολίτες της Αργεντινής θα είναι το πραγματικό και απόλυτο θύμα. Οι πλήρεις συνέπειες της αθέτησης δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές» είπε.

Ο υπουργός απέρριψε τον χαρακτηρισμό της επιλεκτικής χρεοκοπίας, λέγοντας ότι τα χρήματα έχουν κατατεθεί στις αμερικανικές τράπεζες, αλλά ένας δικαστής με την απόφασή του δεν επιτρέπει να τα εισπράξουν.
«Στάση πληρωμών, τεχνική χρεοκοπία, Grifault*. Κανείς δεν ξέρει πώς να το χαρακτηρίσει. Είναι μια καινούργια κατάσταση» συνέχισε ο υπουργός.
«Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα του 92,4% των ομολογιούχων. Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε μια δίκαιη λύση για το 100% των πιστωτών μας» διαβεβαίωσε ο υπουργός.
O Κισιλόφ δεν έκλεισε τελείως την πόρτα των επαφών με την άλλη πλευρά. «Αύριο είναι μια άλλη μέρα, η χώρα θα προχωρήσει και εμείς πρέπει να συνεχίσουμε. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι είμαστε ανοικτοί στον διάλογο με όλους, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός γίνεται με λογικούς όρους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου