Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Κλάφ'τα Χαράλαμπε

Αγαπητέ Χαράλαμπε,
Στην αίθουσα της Βουλής, εκεί δηλαδή που έπρεπε να δώσεις εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις του HOT DOC, ανακοίνωσες πως θα κάνεις μήνυση. Σε τέτοιες περιπτώσεις όπως η δική σου, σε μακρινές χώρες κάνουν από ευθιξία χαρακίρι, όχι μηνύσεις, αλλά ας μείνουμε στον δικό μας πολιτισμό. Στις πολιτισμένες ευρωπαϊκές χώρες λοιπόν, όταν ένα Μέσο Ενημέρωσης με τεκμηριωμένα στοιχεία παραθέσει ενοχοποιητικά στοιχεία για κάποιον υπουργό (πόσο μάλλον υπουργό Δικαιοσύνης και πρώην αρεοπαγίτη), ο υπουργός απαντά. Έτσι έχει υποχρέωση απέναντι και στον δημόσιο έλεγχο που ασκεί ο δημοσιογράφος, αλλά κυρίως απέναντι στον πολίτη ο οποίος έχει δικαίωμα να ενημερωθεί.

Εσύ, αγαπητέ Χαράλαμπε, δεν απάντησες επίσημα ούτε πριν το δημοσίευμα όταν σου απευθυνθήκαμε με όλα τα στοιχεία, ούτε μετά. Περιορίστηκες να μιλήσεις για «αθλιότητες», αλλά όπως συνέβη και με το πόθεν έσχες σου, παρέλειψες να πεις ποιές συγκεκριμένα είναι.

Όπως γνωρίζουμε και οι δύο με όσα γράμματα ξέρουμε (τα μάθαμε μάλιστα στο ίδιο σχολείο με τους ίδιους δασκάλους, αλλά κρατήσαμε απ ό,τι φαίνεται διαφορετικά πράγματα) η λέξη «αθλιότητα» δηλώνει το ψέμα που λέγεται από κάποιον, τη συκοφαντία, την κατηγορία με ανυπόστατα στοιχεία. Θα ήθελα λοιπόν, έστω και τώρα, να βρεις το θάρρος και τα επιχειρήματα, φορώντας παντελόνια όπως θα λέγαμε και στο χωριό μας, να απαντήσεις ποια από όσα δημοσιεύουμε, δεν ισχύουν. Θα στα παραθέσω και πάλι να σε βοηθήσω. Να σε βοηθήσω ή να παραδεχθείς την αλήθεια ή να σηκώσεις το βάρος του ψέματος και της δικής σου συκοφαντίας. Σε ρωτώ λοιπόν και σημείωνε για να δώσεις απαντήσεις:
1) Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι στη δήλωση που κατέθεσες για το Πόθεν Έσχες των περιουσιακών σου στοιχείων στη Βουλή ως υπουργός δηλώνεις σπίτι 350 τετραγωνικών μέτρων το οποίο κατέχεις από κοινού με τη σύζυγό σου; Είναι αλήθεια πως το διαμέρισμα αυτό στην πραγματικότητα ειναι 631,52 τετραγωνικά όπως προκύπτει από τα στοιχεία στο υποθηκοφυλακείο; Δηλαδή έχεις δηλώσει 282 τετραγωνικά λιγότερα, άρα και αξία περιουσιακών σου στοιχείων. Γιατί;
2) Είναι αλήθεια ή ψέματα, ότι στο ίδιο σπίτι, όταν ήσουν δικαστής, δηλαδή δίκαζες πολίτες και για πολεοδομικές παραβάσεις, είχες αυθαίρετα δομήσεις την πυλωτή του σπιτιού σου και συγκεκριμένα 64 τετραγωνικά; Έτσι έχεις δηλώσει εσύ ο ίδιος στο υποθηκοφυλακείο νομιμοποιώντας αυτό το χώρο με το νέο νόμο. Πόσο ηθικό και νόμιμο ήταν αυτό για έναν αρεοπαγίτη; Τι θα πεις σε αυτούς που ενδεχομένως έχεις δικάσει αποδίδοντας Δικαιοσύνη;
3) Είναι αλήθεια ή όχι, ότι στο ίδιο υποθηκοφυλακείο φαίνεται, ότι τα δύο παιδιά σου έχουν ακίνητη περιουσία (το 50% συγκροτήματος μαιζονετών 730 τετραγωνικών) την οποία φαίνεται να αποκτούν την περίοδο που ήταν φοιτητές και δεν είχαν εισοδήματα; Άρα μπορεί να υποθέσει κάποιος, πως είναι δική σου περιουσία η οποία έχει κρυφτεί μέσω των παιδιών για να μην δηλώνεται στο πόθεν έσχες.
Όλα αυτά αγαπητέ Χαράλαμπε δεν αφορούν παλιές καταγγελίες όπως διαρρέεις στα συστημικά ΜΜΕ αντί να απαντάς επίσημα, όπως άλλωστε έκανες και στην περίπτωση της δικογραφίας Μιχελάκη που απέκρυψες. Είναι στοιχεία που αφορούν το Πόθεν Έσχες που κατέθεσες ως υπουργός στη Βουλή το 2013. Πάμε όμως και στην καταγγελία για να συνεχίσουμε τα ερωτήματα:
4) Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι τον Αύγουστο του 2008, ο αρεοπαγίτης Ιωάννης Παπανικολάου, διαβίβασε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης καταγγελίες οι οποίες μίλαγαν για ψευδές Πόθεν Έσχες σου, για κρύψιμο περιουσιακών στοιχείων μέσω των παιδιών σου και για πολυτελή αυτοκίνητα δώρο αντιπροσώπων αυτοκινήτων που ευνοήθηκαν δικαστικά από σένα; Η ίδια καταγγελία έλεγε πως έπαιξες στο Χρηματιστήριο με προνομιακή πληροφόρηση από συγχωριανό μας, ο οποίος μάλιστα στη συνέχεια ήταν υπόδικος. Τα δε χρήματα από τις μετοχές τα μετέφερες στην Κύπρο. Υπήρχαν ή όχι αυτές οι πολύ σοβαρές καταγγελίες;
5) Είναι αλήθεια πως ενώ ο Άρειος Πάγος διαβίβασε τις καταγγελίες για να πάρει έγκριση έρευνας από το Υπουργείο αυτές αρχειοθετήθηκαν από υπάληλο χωρίς έρευνα; Στην κατ ιδίαν συζήτηση που είχαμε πριν το δημοσίευμα, υποστήριζες πως υπήρξε έρευνα που σε αθώωνε. Στην απάντηση όμως που έδωσες ως Υπουργείο λες πως απλώς αρχειοθετήθηκε. Αν λοιπόν αρχειοθετήθηκε μετά από έρευνα γιατί δεν δημοσιοποιείς την αιτιολογική πράξη της έρευνας που λέει ο νόμος; Ή μήπως δεν υπάρχει γιατί δεν υπήρξε έρευνα; Ο Καστανίδης υποστήριξε πως όταν ανέλαβε υπουργός Δικαιοσύνης δεν βρήκε ούτε καν φάκελο με την υπόθεση. Είμαι ο τελευταιος που θέλει να ισχύουν όλα αυτά για σένα, αλλά μάλλον εσύ είσαι ο πρώτος που δεν θέλεις να ερευνηθούν.
6) Ανάμεσα στο αμφισβητούμενο νομοθετικό σου έργο τον ένα χρόνο που έχεις ως υπουργός ( το έχουν κατακρίνει ακόμη και βουλευτές της ΝΔ) υπάρχουν δύο νομοθετήματα που μετά από όσα αποκαλύπτονται μοιραία θέτουν ερωτήματα μήπως έγιναν όχι για τρίτους αλλά για σένα τον ίδιο. Αν θυμάσαι, ο πρώτος νόμος που προσπάθησες να κάνεις ως υπουργός Δικαιοσύνης, ήταν αυτός που προέβλεπε πως όποιος είναι υποχρεωμένος να κάνει δήλωση Πόθεν Έσχες, αν έχει offshore ναυτιλιακή εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένος να τη δηλώσει. Δηλαδή μπορεί να κρύψει σε αυτή μαύρο χρήμα. Για να το κάνω πιο κατανοητό, ο Τσοχατζόπουλος σήμερα δεν θα διωκόταν για τί τις offshore που του βρήκαν, καθώς δεν θα ήταν υποχρεωμένος να τις δηλώσει. Γιατί επιχείρησες να κάνεις αυτόν τον νόμο απόκρυψης; Μπορεί κάποιος να υποθέσει πως αν ισχύουν οι καταγγελίες πως έβγαλες χρήματα σε εταιρείες της Κύπρου, έκανες το νόμο. Δεν έχει σημασία αν εγώ το πιστεύω ή όχι, αλλά πώς φαίνεσαι εσύ.
7) Ανάμεσα στους άλλους νόμους έκανες και έναν που αφορά το Πόθεν Έσχες πολιτικών. Εκεί λοιπόν αφαιρείς από τις ποινές για το Πόθεν Έσχες μία παράγραφο που αφορά την πρόβλεψη αυστηρών ποινών (δήμευση περιουσίας, λογαριασμών κλπ) όσων πιαστούν να έχουν κάνει ανακριβές πόθεν έσχες στο όνομά τους ή στο όνομα των ανήλικων παιδιών τους. Γιατί αυτή η ελαστικότητα; Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί και πάλι αν αυτό αφορά εσένα και την μεταβίβαση περιουσιακών σου στοιχείων στα παιδιά σου στην περίπτωση που ισχύουν οι καταγγελίες για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων μέσω των παιδιών σου; Και πάλι δηλώνω πως δεν θέλω να πιστεύω την καταγελία αλλά πρέπει εσύ να δείξεις πως πιστεύεις στη διαφάνεια για τα πολιτικά πρόσωπα.
Μπορώ να σου γράψω και άλλα, Χαράλαμπε. Για το κατά πόσο ένας δικαστής πρέπει να κάνει πολυτελείς γάμους στα παιδιά του, να συμπεριφέρεται με υπεροψία, να διαφημίζει σχέσεις με επώνυμους που τυγχάνει λίγο αργότερα να είναι και υπόδικοι. Αλλά δεν έχει νόημα να απαντήσεις σε αυτές τις λεπτομέρειες. Μου αρκεί να απαντήσεις στα προηγούμενα βασικά ερωτήματα. Καταλαβαίνεις πολύ καλά πως το Πόθεν έσχες σου ως υπουργού θα ερευνηθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Μοιραία, η μήνυσή σου, θα ενεργοποιήσει και την έρευνα για το παλιό Πόθεν Έσχες που δεν έγινε ποτέ. Αλλά το κομμάτι των ποινικών σου ευθυνών είναι ίσως το λιγότερο που πρέπει να σε απασχολεί. Όσο και να προσπαθείς να δείξεις πως όλα αυτά είναι παλιές καταγγελίες ή «αθλιότητες», όσοι συνάδελφοί σου διάβασαν το περιοδικό, σε αποκαλούν ειρωνικά «μεγάλο οικονομολόγο» που κατάφερες με το μισθό ενός δικαστή να έχεις μια τέτοια ζωή και ακίνητη περιουσία. Συνεχίζω να εύχομαι να μην ισχύουν πράγματα πέρα από αυτά που αποκαλύψαμε. Δεν μου είναι εύκολο να αποδεικνύονται τέτοια πράγματα για έναν άνθρωπο που περπατήσαμε τα ίδια σοκάκια και ήπιαμε και δυο ούζα. Αλλά Χαράλαμπε, ενώ με συνδέει μαζί σου μια σχέση χρόνων, με την αλήθεια με συνδέει μεγαλύτερη.
Νομίζω πως πριν από την Δικαιοσύνη ή τα επιχειρήματα του πολιτικαντισμού υπάρχει η αξιοπρέπεια. Αν έχεις και θες να την υπερασπίσεις βγες και απάντησε στις ερωτήσεις. Διαφορετικά έχω δικαίωμα να σου επιστρέψω το χαρακτηρισμό των αθλιοτήτων και να σημειώσω απλώς «κλάφ’ τα Χαράλαμπε». Καλό κουράγιο στις νομικές σου περιπέτειες που μόλις ξεκινούν. Πηγή: http://www.koutipandoras.gr/article/117376/klafta-haralampe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου