Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΑΜΠΕΛΙΑ - Πρόστιμο και ξερίζωμα!




Πρόστιμο 1.200 ευρώ το στρέμμα στους αμπελουργούς που δεν έχουν άδεια φύτευσης και άμεσο υποχρεωτικό ξερίζωμα των αμπελιών.

Να ξεριζώσουν τα αμπέλια τους εξαναγκάζονται χιλιάδες αμπελουργοί της χώρας εξαιτίας της πολιτικής περιορισμών και ποσοστώσεων της ΕΕ και της ΚΑΠ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης απειλούνται με υπέρογκα πρόστιμα.

Με βάση τον κοινοτικό κανονισμό 479/2008 τα αμπέλια που φυτεύτηκαν χωρίς άδεια φύτευσης μετά τις 31/8/1998 θα πρέπει να ξεριζωθούν με έξοδα του ίδιου του παραγωγού. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβληθεί πρόστιμο 1.200 ευρώ στο στρέμμα! Και αν η Ελλάδα δε συμμορφωθεί με τις κοινοτικές εντολές, θα επιβληθεί πρόστιμο στη χώρα. Ηδη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν σταλεί οι σχετικές οδηγίες προς τις Διευθύνσεις Γεωργίας των Περιφερειακών Ενοτήτων και σε κάποιες περιοχές άρχισαν οι έλεγχοι και οι αμπελουργοί που δεν έχουν δικαιώματα φύτευσης υποχρεώνονται να ξεριζώσουν άμεσα τα αμπέλια τους. Και αν δεν ξεριζώσουν τα αμπέλια τους, τότε το εξοντωτικό αυτό πρόστιμο θα επιβάλλεται κάθε χρόνο μέχρι να τα ξεριζώσουν.

Οπως επίσης προβλέπεται, οι αμπελουργοί που δεν έχουν άδεια φύτευσης απαγορεύεται να εμπορευτούν, να οινοποιήσουν και να αποστάξουν την παραγωγή τους. Πάντως, όπως αναφέρουν γνωρίζοντες το θέμα, από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται όσοι καλλιεργούν αμπέλια κάτω του ενός στρέμματος και χρησιμοποιούν την παραγωγή για δική τους κατανάλωση.

Γίνεται φανερό πως η πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αμπελοκαλλιεργητών και της ανάπτυξης της παραγωγής κρασιού σε όφελος των παραγωγών και του λαού. Από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ η καλλιέργεια κρασοστάφυλων πήρε την κατιούσα. Το 1980 καλλιεργούνταν περισσότερα από 1.000.000 στρέμματα με αμπέλια, ενώ το 2000 καλλιεργούνταν 775.000 στρέμματα. Τα στοιχεία για το 2010 δείχνουν ότι καλλιεργήθηκαν 673.000 στρέμματα. Κι όσον αφορά τη δεκαετία 2000-2010, από τα 100.000 στρέμματα που μειώθηκε η αμπελοκαλλιέργεια, τα 80.000 στρέμματα περίπου εγκαταλείφθηκαν και 20.000 στρέμματα μπήκαν στο πρόγραμμα εκρίζωσης. Το πρόβλημα είναι ότι συνεχίζεται και εντείνεται η βίαιη πολιτική συρρίκνωσης της αμπελοκαλλιέργειας και ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αμπελουργών, σε όφελος πάντα των μεγάλων οινοβιομηχανιών εντός και εκτός ΕΕ. Από την άλλη η συρρίκνωση της αμπελοκαλλιέργειας δεν επέφερε κάποια βελτίωση στις τιμές των κρασοστάφυλων τα τελευταία χρόνια. Το αντίθετο, μάλιστα. Και η περαιτέρω συρρίκνωση της αμπελοκαλλιέργειας δε θα καλυτερεύσει τα πράγματα όσο κυριαρχούν οι νόμοι του κέρδους και της ελεύθερης αγοράς και όσο τα συμφέροντα των πολυεθνικών θα λυμαίνονται και το χώρο του κρασιού. Ακόμα και αν συνεχίσουν να απαγορεύονται οι νέες φυτεύσεις, ακόμα και αν ξεριζωθούν τα όσα αμπέλια δεν έχουν δικαιώματα φύτευσης στο πλαίσιο της ΕΕ και της ΚΑΠ, δεν θα αλλάξει τίποτα σε όφελος των μικρομεσαίων παραγωγών και των καταναλωτών.

Το θέμα για τους μικρομεσαίους αμπελουργούς είναι να παλέψουν μαζί με τους υπόλοιπους μικρομεσαίους αγρότες, τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους για την ανατροπή αυτής της ολέθριας πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου