Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Συγκρούσεις στην Ρουμανία (βιντεο)

Πηγή:  http://parallhlografos.wordpress.com

Την Κυριακή, χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους του Βουκουρεστίου και μεγάλων πόλεων, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Τραϊάν Μπαέσκου και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Βουκουρέστι ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, με τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση δακρυγόνων, για να διαλύσουν πλήθος που εκσφενδόνιζε πέτρες.

Τουλάχιστον εννέα άτομα τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν αφότου ο δημοφιλής αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ραΐντ Αραφάτ παραιτήθηκε, αντιδρώντας στις προτεινόμενες από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις για τη μερική ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας.

Αντιμέτωπος με διογκούμενη πίεση, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου απέσυρε το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι συνειδητοποιεί πως δεν έχει στήριξη. Ωστόσο, η κίνηση δεν ηρέμησε τους διαδηλωτές που ζητούν τώρα την παραίτηση του Μπασέσκου και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Οι διαδηλώσεις έρχονται στον απόηχο των μέτρων λιτότητας που εισήγαγε η κυβέρνηση, περιλαμβανομένης της περικοπής μισθών στον δημόσιο τομέα.


Αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες(15-1ου) στο Βουκουρέστι ανάμεσα σε διαδηλωτές και μονάδες αντιμετώπισης ταραχών, μετά από τις μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας.Τουλάχιστον 33 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 15, ανάμεσά τους και τρεις αστυνομικοί, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όπως δήλωσε ιατρική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Περίπου 30 διαδηλωτές προσήχθησαν από την αστυνομία.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη, σε ένδειξη υποστήριξης του υφυπουργού Υγείας Ραέντ Αραφάτ, ο οποίος παραιτήθηκε αφού επέκρινε νομοσχέδιο του υπουργείου.
Το νομοσχέδιο, το οποίο προέβλεπε την παραχώρηση της παροχής ιατροφαρμακευτι κ
ής περίθαλψης από το δημόσιο σε ιδιωτικές εταιρείες, αποσύρθηκε την Παρασκευή, αλλά η εξέλιξη αυτή δεν σήμανε τον τερματισμό των κινητοποιήσεων.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν ξανά στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας.

Το απόγευμα της Κυριακής διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Κάδοι σκουπιδιών πυρπολήθηκαν κοντά στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Επεισόδια αναφέρθηκαν στην πλατεία Ουνιρίι, στο κέντρο της ρουμανικής πρωτεύουσας.

Κρατώντας πανό, οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου Τράιαν Μπασέσκου και της κεντρώας κυβέρνησης συμμαχίας υπό τον πρωθυπουργό Έμιλ Μποκ.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters


Μανικάκος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου