Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Το Ξένο Κεφάλαιο στην Ελλάδα


Απόσπασμα από το βιβλίο ¨Το Ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα¨ του Νίκου Μπελογιάννη.

Από δεκάδες χρόνια τώρα αυτοί που κυβέρνησαν την Ελλάδα και κοντά σε αυτούς και τα συνειδητά είτε τα ασυνείδητα μεγάφωνα τους, προσπάθησαν να κάνουν όλο τον κόσμο να πιστέψει στο μύθο πως η χώρα μας είναι φτωχιά κι άγονη, έχει τάχα πολλά βουνά και λίγους κάμπους και για αυτό ο λαός μας είναι καταδικασμένος να περιορίσει το μενού του στο μαύρο ψωμί, το κρεμμύδι και την ελιά και να είναι πάντα του πεινασμένος. Το επιμύθιο από όλα αυτά σημαίνει πως θα ήταν ανώφελο για τους εργαζομένους να παλέψουνε για να καλυτερέψουν τη θέση τους και τη ζωή τους.

Δεν ντρέπομαι να ομολογήσω ότι νέος ακόμα είχα πέσει κι εγώ θύμα αυτού του μύθου, που τόσο μαστορικά μας τον διδάσκουνε στο σχολείο, στα βιβλία, στις εφημερίδες, παντού. Και μαζί με εμένα εκατοντάδες χιλιάδες νέοι μέχρι τότε, αντί να δούμε τους πραγματικούς λόγους της εθνικής μας κατάντιας, πιστέψαμε στο παραμύθι <<της πτωχής και αγόνου Ελλάδος>> και επηρεασμένοι κι από άλλες της ίδιας πηγής αιτίες, σταύρωσαν οι περισσότεροι μοιρολατρικά τα χέρια και έταξαν μοναδικό σκοπό της ζωής τους την εξασφάλιση κάποιας θεσούλας είτε ενός μικροεισοδήματος που θα απάλλασσε το καθημερινό τους πιάτο από την ελιά και το κρεμμύδι.

Τα πράγματα, όμως θα ήταν πολύ διαφορετικά , αν όλοι μαθαίναμε ότι η χώρα μας δεν είναι καθόλου φτωχή κι άγονη κι ότι αντίθετα έχει τη δύναμη να θρέψει ικανοποιητικά και να κάνει το λαό μας ευτυχισμένο και χαρούμενο. Τότε όλοι θα διέθεταν τα νιάτα τους, την ορμή τους και τον ενθουσιασμό τους για τούτο το σκοπό, αλλά αυτοί που χαντάκωσαν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, που ξεζουμίζουν τον τόπο και ληστεύουν τον λαό, κάθε άλλο παρά επιθυμούσαν ένα τέτοιο πράγμα και για αυτό καλλιέργησαν όσο μπορούσαν την ιδέα της <<ψωροκώσταινας>> .

Σχόλιο: Ο Νίκος Μπελογιάννης καταδικάστηκε για κατασκοπεία και εκτελέστηκε την Κυριακή 30 Μαρτίου 1952. Τις Κυριακές ούτε οι Ναζί στην κατοχή δεν εκτελούσαν. Το σκίτσο είναι του Πάμπλο Πικάσο. Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου