Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Δ. Καζάκης: Η σύλληψη Rato στην Ισπανία αποδεικνύει ότι ειδικά μέσα στην ΕΕ μας κυβερνά η cosa nostra.

του Δημήτρη Καζάκη
 
Ο Rodrigo Rato, πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ (2004-07) και υπουργός οικονομικών της Ισπανίας (1996-2004), συνελήφθη την Πέμπτη με την κατηγορία της απάτης, του ξεπλύματος χρήματος και την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων. 
  
Πρόκειται για μια διακεκριμένη προσωπικότητα στο χώρο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής μαφίας, με εμβέλεια ανάλογη του Στρος Καν και της Λαγκάρντ.
  
 Η διάσωση της τραπεζικής μαφίας
   
Ο Rato, καθόλου τυχαία, ήταν επίσης ο επικεφαλής της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας, της Bankia, από το 2010 έως το 2012. Έφυγε κακήν κακώς από την τράπεζα για να καλυφθεί το μέγα σκάνδαλο που συνδέεται με το πακέτο διάσωσης έως € 19 δις, που επιβλήθηκε στην Ισπανία. Προκειμένου να διασωθεί η συγκεκριμένη τράπεζα, αλλά και η λεηλασία των ενεργητικών της από την κυβερνώσα οικονομική και πολιτική cosa nostra, η Ισπανία κι ο λαός της μπήκε από την ΕΕ στο κολαστήριο των αποκαλούμενων πολιτικών προσαρμογής.
   
Καμιά δικαστική, ή άλλη δημόσια έρευνα δεν έγινε. Καμιά δημόσια εκκαθάριση ενεργητικών της Bankia, αλλά και των άλλων "συστημικών" τραπεζών δεν προχώρησε προκειμένου να βγει στο φως η αλήθεια. Η τακτική είναι παντού και πάντα η ίδια.
   
Όπως ανέφερε η euobserver (16/12/2013) η τρόικα, εκτός των άλλων ατασθαλιών επέβαλε στα κράτη υπό καθεστώς "διάσωσης" τους δικούς της υποτίθεται "ανεξάρτητους" ιδιώτες συμβούλους προκειμένου να μην επιτραπεί στις δημόσιες αρχές κάθε χώρας και κυρίως τις δικαστικές να εμπλακούν στην αποτίμηση της κατάστασης των τραπεζών και της οικονομίας. 
   
Πώς αλλιώς θα μπορούσε να συγκαλυφθεί το σύστημα απάτης και αγυρτείας που οδήγησε στην κατάρρευση τραπεζών και οικονομιών κάτω από το βάρος χρεών; Πώς αλλιώς θα μπορούσε να επιβληθεί το καθεστώς αίματος για τον λαό, προκειμένου να διασωθούν οι λωποδύτες και οι μαφιόζοι των τραπεζών και της εξουσίας;
    
"H Alvarez & Marsal, η BlackRock, η Oliver Wyman, η Pimco: Τα ονόματα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα για τον μέσο Ευρωπαίο. Αλλά η οικονομική συμβουλευτική τους έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε όλες τις διασώσεις της ευρωζώνης και έχουν μέχρι στιγμής κοστίσει στους φορολογούμενους σε Κύπρος, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία πάνω από € 80 εκατομμύρια. Η "ανεξάρτητη" εμπειρογνωμοσύνη χρησιμοποιείται από την "τρόικα" των διεθνών δανειστών - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) - προκειμένου να αποφασιστεί τι χρειάζονται χώρες ή τράπεζες για να αποφευχθεί μια πτώχευση. Συχνά προσλαμβάνονται χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία." 
   
Αυτά έγραφε o euobserver.
   
Η διαπλοκή με τις κυβερνήσεις
   
Οι κυβερνήσεις πειθάρχησαν απόλυτα στις τακτικές αυτές της τραπεζικής μαφίας και δεν δίστασαν να εφαρμόσουν τακτικές μαζικής εξόντωσης των λαών τους προκειμένου να διασωθεί η ολιγαρχία. Με τη σύλληψη όμως του Rato, όχι μόνο η οσμή των σκανδάλων λεηλασίας που πνίγει την Ισπανία γίνεται ακόμη πιο αποπνικτική, αλλά τίθεται εκ νέου η άμεση ποινική δίωξη όσων πολιτικών και μη εμπλέκονται στην επιβολή των πολιτικών "διάσωσης" της μαφίας που εκπροσωπεί ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ. Το ίδιο επιτακτικό γίνεται και το αίτημα άμεσης δημόσιας εκκαθάρισης των τραπεζικών ενεργητικών, από τις εθνικές δικαστικές αρχές, προκειμένου να αποκαλυφθεί η έκταση και το μέγεθος της τραπεζικής αγυρτείας και απάτης.
   
Το ερώτημα βέβαια είναι ποιός θα κάνει πράξη αυτό το καίριο και απόλυτα ζωτικό αίτημα. 
   
Πάντως όχι το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό το οποίο εμπλέκεται μέχρι τα μπούνια στην διαπλοκή με την τραπεζική μαφία εντός και εκτός Ισπανίας. Γιατί θα πρέπει να πληρώνει ο λαός χρέη που του φορτώθηκαν με μαφιόζικες μεθόδους και πρακτικές;
  
Η ομερτά της κυβέρνησης Τσίπρα
   
Το ίδιο ερώτημα τίθεται και στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Τσίπρα όχι μόνο αποδέχθηκε και υιοθέτησε ανεπιφύλακτα τις ίδιες μαφιόζικες πρακτικές της τρόικας - αν και την μετονόμασε σε Θεσμούς - με τους ίδιους "ανεξάρτητους" συμβούλους, αλλά συνεχίζει την ίδια τακτική ομερτά απέναντι στο τραπεζικό κύκλωμα. Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της εκλογής της φρόντισε - διαμέσου του αντιπροέδρου της κ. Δραγασάκη - να διαβεβαιώσει Σάλα & Σία ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στο αυτονόητο. Δηλαδή στη δημόσια δικαστική εκκαθάριση του συνόλου των τραπεζικών ενεργητικών, προκειμένου να αποκαλυφθεί το μέγεθος της τραπεζικής απάτης και αγυρτείας.
   
Όσο δεν ανοίγουν δημόσια τα τραπεζικά ενεργητικά, όσο δεν μπαίνουν αληθινά ανεξάρτητοι δικαστικοί ερευνητές και εμπειρογνώμονες για να κάνουν φύλλο φτερό σε κοινή θέα το σύνολο των τραπεζικών πράξεων, τότε κανείς δεν δικαιούται να μιλά για χρέη της Ελλάδας και του λαού της. Κανείς δεν δικαιούται να ζητά από τον ελληνικό λαό να πληρώσει με το αίμα του τη διάσωση των τραπεζών και των τραπεζιτών. Κι όποιος το κάνει, τότε είναι εκ προοιμίου ύποπτος διαπλοκής με τα κυκλώματα που επί δεκαετίες λεηλατούν αυτόν τον τόπο.
  
Είναι το ίδιο ύποπτος με τον Rato. Σε όποιο κόμμα διακυβέρνησης κι αν ανήκει. Όποιο χρώμα φανέλα κι αν φορά. Όποιες δικαιολογίες κι αν επικαλείται. Όσο κι αν η πολιτική προστασία που συνεχίζει να απολαμβάνει υπό το καθεστώς της τρόικας και των Θεσμών, δεν επιτρέπει - τουλάχιστον ακόμη - την προσαγωγή του στη δικαιοσύνη.
   
Αν αυτό δεν γίνει. Αν δεν λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη όλοι οι ομόλογοι του Rato σε Ισπανία, Ελλάδα και σε κάθε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Αν δεν γίνουν φύλλο φτερό οι τράπεζες και το δημόσιο ταμείο, για να καθίσουν στο σκαμνί δεξιοί και αριστεροί διαχειριστές της ομερτά, δεν μπορεί να υπάρξει λύτρωση, ούτε για τον Ισπανικό, ούτε για τον Ελληνικό, ούτε για κανένα λαό. Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου