Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

E.ΠΑ.Μ.: Δελτίο Τύπου της 18ης Σεπτεμβρίου 2014, για τις συναντήσεις στην Κύπρο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014, ο Γ.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ. Δημήτρης Καζάκης, μετά από πρόσκληση του κινήματος Wake Up της Κύπρου, μετέβη στη μεγαλόνησο, όπου έχει συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων και πολιτικών κομμάτων της Κύπρου.
Ειδικότερα, το μεσημέρι χθες, υπήρξε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, αποτελούμενη από τον κ. Γιώργο Λουκαΐδη, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής, επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας, του αντίστοιχου Γραφείου Διεθνών Σχέσεων και μέλος του Γραφείου Τύπου του ΑΚΕΛ, καθώς και του Χάρη Πολυκάρπου, επιστημονικού συνεργάτη του Γραφείου Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα, έγινε ενημέρωση για την κατάσταση στην Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το τι πρέπει να γίνει και διευκρινίστηκαν οι θέσεις του ΑΚΕΛ για έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή στη λίρα, με ταυτόχρονες διαπραγματεύσεις για τη φιλοσοφία της Ε.Ε. που πρέπει να αλλάξει, αφού βούληση του ΑΚΕΛ είναι η παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε., αλλά κάτω από διαφορετική φιλοσοφία.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Καζάκης αποτύπωσε την ελληνική πραγματικότητα, τη θέση ότι το ευρώ δεν είναι βιώσιμο και ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα, έγιναν πειραματόζωα σε ένα σύστημα πλήρους εκποίησης. Ανέπτυξε επίσης, τις θέσεις του Ε.ΠΑ.Μ. για την έξοδο από την κρίση τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου.
Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση του Δημήτρη Καζάκη με τον βουλευτή της ΕΔΕΚ και τέως υπουργό κ. Νικολαΐδη.
Αρχικά ο κος Νικολαΐδης, τόνισε τον ισοπεδωτικό τρόπο που επεβλήθη το Μνημόνιο στην Κύπρο αλλά και την αδυναμία της Κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με την Τρόικα, θεωρώντας ότι υπάρχει αδιέξοδο.
Ο Δημήτρης Καζάκης, από την πλευρά του, τόνισε ότι έχουν μετατρέψει το κράτος σε μια ιδιωτική επιχείρηση και την ξεπουλάνε ισοπεδώνοντας τα πάντα.  Μια ολόκληρη κοινωνία, κλήθηκε στο να προστατέψει τις ήδη χρεωκοπημένες τράπεζες και τόνισε την ανάγκη σύστασης επιτροπής πραγματικής διερεύνησης της κατάστασης των τραπεζών. 
Απαντώντας στο ερώτημα του κ. Νικολαΐδη, ανέπτυξε τις θέσεις του Ε.ΠΑ.Μ. για τον τρόπο αντίδρασης, τόσο των Κυπρίων, όσο και των υπολοίπων Ελλήνων στη διαμορφωθείσα κατάσταση.
Συζητήθηκαν επίσης, παραδείγματα άλλων χωρών, όπως η Αργεντινή και η Ισλανδία.
Σημαντικό μέρος της συζήτησης απασχόλησε το Εθνικό πρόβλημα. Ο Δ. Καζάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον Έβρο και τη Θράκη και τα δύο μέρη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και οι δύο χώρες, έχουν απολέσει τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.
Τέλος ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στην αναξιοπιστία και την ανικανότητα του Κυπριακού κοινοβουλίου, όπου για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές τους ατζέντες πουλάνε την πατρίδα. Ο ίδιος θεωρεί ότι είμαστε στο έλεος της Τρόικας και ότι βρισκόμαστε κάτω από την πίεση τεράστιων αποφάσεων και τρομερών διλημμάτων.
Κλείνοντας την συνάντηση ο κ. Νικολαΐδης, ζήτησε τη συμβολή του Δ. Καζάκη στην επιθυμία για να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας και διαλόγου με τον ίδιο και το Ε.ΠΑ.Μ..
Σήμερα Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, ο Δ. Καζάκης συνεχίζει τις συναντήσεις και τις συνομιλίες του με φορείς της μεγαλονήσου και επιστρέφει στην Αθήνα αργά το βράδυ.
Αθήνα 18/9/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου