Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Γ. Δελαστίκ: Έπεσε η κυβέρνηση της Σλοβενίας πριν γίνουν Ευρωεκλογές



Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Μία και μόνη χώρα όχι απλά στην Ευρωζώνη, αλλά σε ολόκληρη την ΕΕ των 28 πλέον κρατών είχε μεγαλύτερο έλλειμμα το 2013 από το 12,7% της Ελλάδας - η Σλοβενία, με έλλειμμα 14,7% του ΑΕΠ της. Τετάρτη, 23 Απριλίου ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία τα στοιχεία για όλη την ΕΕ. Σάββατο, 26 Απριλίου, το συνέδριο της αριστερής λίστας «Θετική Σλοβενία» καθαιρούσε ουσιαστικά τηνπρωθυπουργό της χώρας Αλένκα Μπράτουσεκ και εξέλεγε πρόεδρο του κόμματος τον δήμαρχο της Λουμπλιάνας, της πρωτεύουσας της Σλοβενίας, Ζόραν Γιάνκοβιτς. Ο Γιάνκοβιτς την κατηγόρησε ευθέως ότι «πρόδωσε το αριστερό πρόγραμμα του κόμματος» και είχε δίκιο. Η δήθεν κεντροαριστερή πρωθυπουργός εκτίναξε στα ύψη το έλλειμμα της Σλοβενίας το 2013, επειδή, για να σώσει τις σλοβενικές τράπεζες τους έδωσε 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ - ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο ανήλθε πέρυσι στα 35,27 δισ. ευρώ βάσει των στοιχείων της Γιούροστατ. Αυτός είναι ο λόγος που το έλλειμμα της Σλοβενίας από 4% του ΑΕΠ που ήταν το 2012 εκτινάχθηκε στο 14,7% του ΑΕΠ το 2013.

Παράλληλα, το δημόσιο χρέος της μικρής αυτής βαλκανικής χώρας με τα 2 εκατομμύρια κατοίκους αυξήθηκε μέσα στο 2013 κατά σχεδόν... είκοσι (!) εκατοστιαίες μονάδες μέσα σε έναν και μόνο χρόνο: από 54,4% του ΑΕΠ που ήταν το 2012 απογειώθηκε στο 71,7% του ΑΕΠ το 2013 και φυσικά θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά δέκα ακόμη μονάδες τη χρονιά που τρέχει, το 2014, λόγω του υψηλού περυσινού ελλείμματος. Βλέποντας τι έχει συμβεί στις χώρες που υπήχθησαν σε καθεστώς μνημονίου και θέλοντας πάση θυσία να αποφύγει παρόμοια άθλια τύχη, η κυβέρνηση της Σλοβενίας χρηματοδότησε μόνη της τις τράπεζές της και έτσι γλίτωσε το μνημονιακό καθεστώς, το οποίο πίεζαν να επιβληθεί οι Γερμανοί. Το μνημόνιο το γλίτωσε η Σλοβενία, δεν γλίτωσε όμως το κεφάλι της η κυβέρνησή της. Χτες η πρωθυπουργός Αλένκα Μπράτουσεκ υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής της.

Ηταν αναγκασμένη να το κάνει, καθώς καθαιρούμενη από την ηγεσία του κόμματός της έχασε και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μετά την ήττα της στο κομματικό συνέδριο αποφάσισε να φύγει από το κόμμα της και να φτιάξει δικό της. Την ακολούθησαν όμως μόνο δύο από τους υπουργούς της κυβέρνησής της και 12 από τους 27 βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Θετικής Σλοβενίας». Επιτείνεται έτσι η κονιορτοποίηση της σλοβενικής Κεντροαριστεράς, καθώς με το κόμμα που θα ιδρύσει η υπηρεσιακή πλέον πρωθυπουργός Μπράτουσεκ, στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι θα έχουν τουλάχιστον... πέντε (!) κεντροαριστερά κόμματα για να διαλέξουν σε ποιο από αυτά θα ρίξουν την ψήφο τους. Παρ' όλα αυτά, όλοι οι κεντροαριστεροί ηγέτες θέλουν να γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές πριν από το καλοκαίρι.

Η νωρίτερη δυνατή ημερομηνία είναι η 22α Ιουνίου, αλλά το πότε θα γίνουν πραγματικά εκλογές θα το αποφασίσει το κοινοβούλιο. Η μόνη παράταξη που δεν θέλει εκλογές στη Σλοβενία είναι η Δεξιά. Ο ηγέτης του κόμματός της, ο πρώην πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα καταγγέλλει ότι η κυβερνητική κρίση είναι... «κομμουνιστικός δάκτυλος»! Θεωρεί ότι τη σχεδίασε ο επί πολλά χρόνια πρόεδρος τηςΣλοβενίας Μίλαν Κούτσαν, ο οποίος ήταν στέλεχος και επί του παλαιού καθεστώτος της Γιουγκοσλαβίας, πριν αυτό καταρρεύσει τη δεκαετία του 1990. Ισως να μην έχει και άδικο, γιατί ελάχιστα 24ωρα μετά την καθαίρεση της Μπράτουσεκ από την ηγεσία του κόμματός της ακολούθησε μια δικαστική «καμπάνα» εναντίον του Γιάνσα. Ενα εφετείο επικύρωσε την ποινή φυλάκισης που έχει πρωτόδικα επιβληθεί στον Γιάνσα για διαφθορά επειδή όταν ήταν πρωθυπουργός είχε πάρει μίζες από φινλανδική εταιρεία όπλων!

Αν λοιπόν γίνουν εκλογές τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, η σλοβενική Δεξιά είναι αμφίβολο αν μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία με έναν αρχηγό καταδικασμένο για διαφθορά. Για διαφθορά όμως κατηγορείται και ο Ζόραν Γιάνκοβιτς, που αντικατέστησε τον πρωθυπουργό στην ηγεσία του κύριου κόμματος της Κεντροαριστεράς!

Προς πολιτικό «μπάχαλο» οδεύει δηλαδή ολοταχώς η Σλοβενία μετά τις ευρωεκλογές, καθώς τόσο η Κεντροαριστερά όσο και η Δεξιά εμφανίζονται ανίκανες και βαθύτατα διεφθαρμένες για να κυβερνήσουν τη χώρα, με την Κεντροαριστερά επιπλέον να είναι πολυδιασπασμένη.

*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Τρίτη 6 Μαίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου