Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

"Πιτσιρίκος": Υπάρχει ένας ελέφαντας στη μέση της Ευρώπης

του "Πιτσιρίκου"

Οι ευρωεκλογές ανέδειξαν την άνοδο των ακροδεξιών, νεοναζιστικών και ευρωσκεπτικιστών κομμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτά τα κόμματα θα εκπροσωπηθούν στην Ευρωβουλή, και είναι ολοφάνερο πια πως η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης μουτζουρώθηκε για τα καλά.

Επειδή δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει πως το 25% των Γάλλων ψηφοφόρων -που πήγαν στις κάλπες και ψήφισαν το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν- έγιναν ξαφνικά φασίστες, θα πρέπει να αναζητήσουμε αλλού τα αίτια της ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη.

Είναι βέβαιο πως η ανεργία, η λιτότητα, η ξενοφοβία και η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων της μεσαίας τάξης έστρεψαν πολλούς Ευρωπαίους ψηφοφόρους στα ακροδεξιά κόμματα.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, όμως, ο σημαντικότερος λόγος για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων είναι η ηγεμονία της Γερμανίας στην Ευρώπη.

Η γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη –με τις πολιτικές της Άνγκελα Μέρκελ- είναι γερμανικός εθνικισμός.

Και ο γερμανικός εθνικισμός δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς «απάντηση» από τους πολίτες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο εθνικισμός επέστρεψε δυναμικά στην Ευρώπη μετά από 70 χρόνια.

Η Γερμανία μοιάζει να μην έχει διδαχτεί τίποτα από την πρόσφατη ιστορία της.

Και τρομάζει ξανά τους λαούς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ -ένας άνθρωπος 93 χρονών σήμερα που έζησε όλη την νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία- δήλωσε πριν από δυο χρόνια πως «η Γερμανία δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη εξαιτίας του Χίτλερ και του Άουσβιτς».


Αυτές οι ευρωεκλογές δικαιώνουν τον σοφό Χέλμουτ Σμιτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου