Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Νέα Σπορά: Ιμπεριαλιστικός κυνισμός

Πηγή: Νέα Σπορά
Κάποιες φορές αξίζει τον κόπο μια είδηση να παρουσιάζεται ως έχει, γιατί από μόνη της είναι τόσο εύγλωττη, «μιλάει» από μόνη της καθώς λέγεται, που δεν χρειάζεται κάποιο συνοδευτικό σχόλιο που να την επεξηγεί, αν και εμείς δεν θα αποφύγουμε τον πειρασμό να σχολιάσουμε την είδηση που θα παραθέσουμε.

Η γερμανική εφημερίδα, λοιπόν,  Westdeutsche Allgemeine Zeitung διοργάνωσε γεύμα στο οποίο προσκαλεσμένος της ήταν ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχάνων (BDI) Ούλριχ Γκρίλο.

Κατά το περιοδικό «Focus», που δημοσιοποιεί το τι συνέβη στο εν λόγω γεύμα της συγκεκριμένης εφημερίδας, στη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκε και το «ελληνικό θέμα».

Σε αυτήν τη συζήτηση ο Ούλριχ Γκρίλο φέρεται να έχει δηλώσει τα εξής συνταρακτικά: «Στην Ελλάδα υπάρχει κρατική περιουσία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων Ευρώ. Σκέπτομαι για παράδειγμα επιχειρήσεις στον χώρο της ενέργειας, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα ακίνητα». Στη συνέχεια πρότεινε «ένα μέρος της κρατικής περιουσίας της Ελλάδας να μεταφερθεί στο ESM», είναι το περίφημο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για να αποτραπεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο να χάσουν οι δανειστές της Ελλάδας τα κεφάλαιά τους.

Φυσικά μέσα από το ESM οι δανειστές θα αποκτήσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, στην περίπτωση που η χώρα μας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις αποπληρωμής. Παραπέρα το ESM θα έχει τη δυνατότητα να πουλήσει αυτήν την περιουσία, την οποία βέβαια η Ελλάδα θα μπορούσε να αγοράσει ξανά, «πάλι με χρόνους πάλι με καιρούς»! Ο Ούλριχ Γκρίλο ισχυρίστηκε, εκτός των άλλων, ότι η ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας θα πρέπει να είναι «εργαλείο εξυγίανσης των κρατικών προϋπολογισμών των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης»! Δηλαδή κανονικό ξεπούλημα.  

Απορούμε!  Μα που ζει αυτός ο άνθρωπος! Δεν έχει καταλάβει ότι αυτό το ξεπούλημα ακριβώς κάνει η ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα κατ’ απαίτηση της τρόικα και της ίδιας της Γερμανίας; Ιδιωτικοποιεί αεροδρόμια, λιμάνια, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, ακίνητα, κρατικές βιομηχανίες, τη Δωδώνη και άλλες αγροτικές επιχειρήσεις, το Ελληνικό (που υπόψη τέτοιο φιλέτο ως προς την έκταση και τη θέση δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης), τα ναυπηγεία, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΔΑΘ, τους δρόμους, τα πετρέλαια, τα πάντα! Ακόμη, καθώς λέγεται, μέχρι και τα χρυσά αποθέματα της Τράπεζας της Ελλάδας έκαναν φτερά από τη χώρα μας!

Το μόνο που απομένει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να καταθέσει τους κρατικούς τίτλους ιδιοκτησίας της ελληνικής περιουσίας στο ESM, πριν ακόμη ιδιωτικοποιηθεί αυτή από την κυβέρνηση,  και να αναλάβει το ξεπούλημά της αυτό το ίδιο.

Αναρωτιόμαστε εάν μια τέτοια δήλωση θα την έκανε ποτέ ο Ούλριχ Γκρίλο για την ίδια τη Γερμανία ή για κάποια άλλη χώρα όπως η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, οι ΗΠΑ κ.α.. Ή αν θα δεχόταν τη μεταφορά κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας στο ESM, που θα πέρναγαν αμέσως στην ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους για να μη χάσει η Ελλάδα τα χρήματά της από το κατοχικό δάνειο;

Η δήλωση αυτή, όσο και εάν είναι κυνική και προσβλητική για τη χώρα μας, αντανακλά, όμως, μια πραγματικότητα. Επί της ουσίας αναδεικνύει τη στάση των αστικών τάξεων των κυρίαρχων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των υποτιθέμενων ισότιμων εταίρων, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Αντανακλά τη στάση της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας και το κύρος της. Αντανακλά τη θέση της χώρας μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα μονοπώλια, σαν αιμοδιψείς γύπες, έχουν χιμήξει πάνω της για να τη λεηλατήσουν.

Και για να μη θεωρηθεί ότι αυτή η στάση αφορά ένα Γερμανό λεφτά που το μόνο που νοιάζεται είναι το πώς θα λεηλατήσει ακόμη και κρατικές περιουσίες, άρα έτσι συμπεριφέρεται ως λεφτάς κεφαλαιοκράτης, θα αναφερθούμε και σε ένα άλλο επεισόδιο που έχει δημοσιοποιηθεί χωρίς η κυβέρνηση να το έχει διαψεύσει μέχρι τώρα.  Όταν κάποιου Έλληνα αξιωματούχου (υπουργού) του ξέφυγαν κάποιες πολύ προσεχτικές και στρογγυλές κουβέντες για το τι θα γίνει και τι αναμένει η ελληνική κυβέρνηση ως βοήθεια από τη Γερμανία, σε σχέση με το δημόσιο χρέος, ο Σόιμπλε πήρε αμέσως τηλέφωνο τον αντίστοιχο έλληνα υπουργό και του είπε: «Γιάννη δεν θα πάρεις σεντ από εμένα»!   

Αυτή ακριβώς η πραγματικότητα ονομάζεται πολιτικοοικονομική εξάρτηση.

Ο νοών νοείτω! Ο έχων ώτα ακουέτω! Και όποιος έχει μάτια ας τα ανοίξει!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου