Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Η Λαγκάρντ πουλάει τη Ρουμανία

          
Για την αποπληρωμή δανείου 20 δισ. ευρώ και μετά την αποτυχία της συνταγής σκληρής λιτότητας που επέβαλαν οι δανειστές, το ΔΝΤ βγάζει σήμερα στο σφυρί το σύνολο σχεδόν του δημόσιου τομέα

 Του Μιχάλη Ψύλου


Ετριβε τα χέρια της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, που επισκέφθηκε το Βουκουρέστι στα μέσα της εβδομάδας. Η αποστολή του ΔΝΤ εκπληρώθηκε: ταχυδρομεία, αερομεταφορές, ενέργεια, παιδεία, υγεία, όλοι οι τομείς του Δημοσίου πωλούνται στη Ρουμανία. «Σύντομα δεν θα υπάρχει κανένα σημαντικό πράγμα στη Ρουμανία που να είναι ρουμανικό» είναι το πικρόχολο αστείο που ακούς στους δρόμους του Βουκουρεστίου, γράφει η Γαλλίδα δημοσιογράφος Μαριάν Ριγκό στην ιστοσελίδα «Slate».

Ολη η χώρα είναι προς πώληση για να ξεπληρωθούν τα χρέη. Και μην νομίζετε ότι τα νούμερα είναι κολοσσιαία. Μόλις 20 δισ. ευρώ δανείστηκε η Ρουμανία το 2009 από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την Παγκόσμια Τράπεζα για να «επιβιώσει». Και εδώ η συνταγή απέτυχε και ο ασθενής απέθανε. Εφαρμόζοντας τις επιταγές του ΔΝΤ, ο δεξιός πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου επέβαλε στους Ρουμάνους μια εξοντωτική λιτότητα. Οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων μειώθηκαν κατά 25% και οι συντάξεις κατά 15%. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από 19 σε 24%. Περίπου 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν τα επόμενα δύο χρόνια. Μια εξοντωτική «θεραπεία σοκ» που απαιτήθηκε από την τρόικα σε αντάλλαγμα για τα 20 δισ. ευρώ της «βοήθειας». Αποτέλεσμα; Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες και το έλλειμμα έφτασε στο 7,2% του ΑΕΠ. Εκτός από τη σκληρή λιτότητα που σαρώνει την κοινωνία εδώ και τρία χρόνια, η τρόικα επέβαλε και την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων για να προσελκύσει δήθεν ξένους επενδυτές.

«Οι δημόσιες επιχειρήσεις εκποιούνται αντί πινακίου φακής υπό την πίεση του ΔΝΤ και όλα αυτά δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα» λέει ο οικονομολόγος Ιλιε Σερμπανέσκου. Πέρυσι το καλοκαίρι, με εντολή του ΔΝΤ, πωλήθηκε ένα γιγαντιαίο χημικό εργοστάσιο σε έναν πολιτικό και μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης αντί 45 εκατ. ευρώ. Τελικά, η εταιρεία τέθηκε υπό εκκαθάριση, επειδή ο αγοραστής αποδείχτηκε ότι δεν είχε τα χρήματα για να πληρώσει…
  
Η δημόσια εταιρεία σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών CFR Marfa εξαγοράστηκε από την ιδιωτική GFR αντί 202 εκατ. ευρώ, όταν πριν από έξι χρόνια η αξία της ξεπερνούσε τα δύο δισ. Στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, προς πώληση είναι τρεις δημόσιες επιχειρήσεις. Στην ενέργεια προωθείται η ιδιωτικοποίηση δύο εταιρειών παραγωγής και μεταφοράς φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικά εργοστάσια όπως και της εταιρείας που διαθέτει τον μοναδικό πυρηνικό σταθμό της χώρας και για τον οποίο ενδιαφέρονται οι Κινέζοι.

Προς πώληση είναι επίσης οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και ήδη για να γίνουν πιο «ελκυστικές» απολύθηκαν 3.650 εργαζόμενοι, δηλαδή το 11% του εργατικού δυναμικού. Η κυβέρνηση σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει επίσης τμήματα του συστήματος υγείας, φέρνοντας τέσσερις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες στην αγορά, περιορίζοντας κατά συνέπεια το εύρος της δημόσιας ασφάλισης.

Τα τρία τελευταία χρόνια, άλλωστε, οι κυβερνήσεις άλλαζαν, αλλά η λιτότητα καλά κρατεί. Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, που είχε εκλεγεί με άπειρες φιλολαϊκές υποσχέσεις, ήδη προωθεί νέες μειώσεις στους μισθούς και αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός υποδέχτηκε μάλιστα την Κριστίν Λαγκάρντ με μια εξαγγελία: Το προσεχές διάστημα θα απολυθούν άλλοι 2.800 δημόσιοι υπάλληλοι. Νέο «αίμα» σε αντάλλαγμα μιας νέας δανειοδοτικής συμφωνίας προληπτικού χαρακτήρα (stand by), ενός μνημονίου, που ζήτησε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οπως είπε ο Πόντα, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να λάβει οικονομική βοήθεια -«δεν χρειαζόμαστε χρήματα, μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά- αλλά θα λειτουργεί ως μέσο στήριξης σε περίπτωση που, τελικά, η χώρα χρειαστεί την διάθεση πόρων.

Τα συνδικάτα εκφράζουν φόβους ότι λόγω των ιδιωτικοποιήσεων άλλες 17.000 θέσεις εργασίας θα βρεθούν σε κίνδυνο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οπως λέει ο Ρουμάνος δημοσιογράφος Μόιζε Γκουράν, «η Ρουμανία έχει χάσει τέσσερα χρόνια. Η συμφωνία με το ΔΝΤ ήταν στην πραγματικότητα ένας αποκλεισμός. Μια περίοδος κατά την οποία η κυβέρνηση εκτελούσε αποφάσεις που ελάμβαναν κάποιοι λογιστές». Κάθε ομοιότητα με την Ελλάδα μόνο τυχαία δεν είναι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου