Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Περιβάλλον: Οι δήθεν "πολιτισμένοι" ευρωπαίοι εξολοθρεύουν τους καρχαρίες!


Δική μας σημείωση: Όντως όταν εξολοθρεύουν ολόκληρους λαούς είναι πολυτέλεια να ασχολείσαι με τη Φύση... αλλά χρειάζεται και την πολυτέλεια ο ανθρωπος για να ζήσει.




Χόρεψε στο (κομμένο) φτερό του καρχαρία

Φαίνεται ότι τα εξεζητηµένα λαρύγγια των Ευρωπαίων δεν µπορούν να ζήσουν χωρίς γκουρµέ επιλογές, όπως η περίφηµη σούπα από φτερό καρχαρία. Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τη µεγαλύτερη αγορά πτερυγίων καρχαρία, αφού απορροφά το 56% των διεθνών εξαγωγών, ενώ οι χώρες της Ε.Ε. κατέχουν µερίδιο 30% στη διεθνή αγορά!

Η τιµή µάλιστα πώλησης των φτερών του καρχαρία φτάνει στην ευρωπαϊκή αγορά, ανάλογα της ποιότητάς τους, έως και τα 75 ευρώ το κιλό!

Τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι έπαιξαν σηµαντικό ρόλο στην απόφαση της Κοµισιόν να απαντήσει στις εκκλήσεις για την προστασία του είδους µε ηµίµετρα… Αντί δηλαδή να απαγορεύσει την αλιεία του καρχαρία, που γίνεται µε τον πιο βάρβαρο τρόπο, αφού, ενώ είναι ακόµα ζωντανός, κόβουν το πτερύγιό του και στη συνέχεια πετούν το σώµα του στη θάλασσα, η Επιτροπή αποφάσισε να δείξει ότι έχει απλώς καλούς τρόπους… Έτσι αποφάσισε να προτείνει την απαγόρευση της πρακτικής «της αφαίρεσης των πτερυγίων των καρχαριών επί αλιευτικών σκαφών»! Σύµφωνα µε την πρόταση της Κοµισιόν, οι καρχαρίες θα µεταφέρονται στην ξηρά και εκεί άνετα θα µπορούν να κόβονται τα πτερύγιά τους. Επισηµαίνεται ότι, σύµφωνα µε επιστηµονικά ινστιτούτα και περιβαλλοντικές οργανώσεις, οκτώ είδη καρχαρία απειλούνται µε εξαφάνιση λόγω της όλο και αυξανόµενης ζήτησης των πτερυγίων τους στο εµπόριο µε αποτέλεσµα να µην προλαβαίνουν να αναπαραχθούν.

Ο παρεξηγηµένος κυνηγός

Οι καρχαρίες ζουν στον πλανήτη εδώ και 360 εκατοµµύρια χρόνια και αποτελούν ίσως το πιο παρεξηγηµένο είδος του ζωικού βασιλείου. Σήµερα, σύµφωνα µε τα στοιχεία του WWF Ελλάς, οι µεγαλύτεροι κυνηγοί των θαλασσών κινδυνεύουν µε εξαφάνιση, αφού υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σκοτώνονται από τον άνθρωπο πάνω από 100 εκατοµµύρια καρχαρίες.

Στη Μεσόγειο απαντώνται 47 είδη καρχαριών, εκ των οποίων περίπου 35 ζουν και στα ελληνικά πελάγη. Κατά κύριο λόγο επιλέγουν τις ανοιχτές θάλασσες, πολλοί, όµως, εισέρχονται συχνά και σε κλειστούς κόλπους (π.χ. Κορινθιακός, Παγασητικός, Σαρωνικός), µε σκοπό κυρίως την αναπαραγωγή. Οι καρχαρίες είναι είδη µε τεράστια οικολογική σηµασία, καθώς βρίσκονται στην κορυφή του τροφικού πλέγµατος των θαλάσσιων οικοσυστηµάτων και η παρουσία τους σε µια περιοχή αποτελεί ένδειξη ενός αδιατάραχτου οικοτόπου.

2 σχόλια:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=NBC-dWgElbI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο ''ανώνυμε '' .Βίντεο που αναδεικνυει τη θλιβερη πραγματικότητα . Η εκμετάλλευση της Αφρικής απο τη Δύση δεν έχει τέλος . Ακόμα και τα σκουπίδια μας εκεί τα πετάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή