Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Θερίζουν οι εγκεφαλικές αιμορραγίες



Για  ραγδαία αύξηση μιλούν οι γιατροί του Νοσοκομείου 

 Πριν είκοσι μέρες μία 48χρονη από τη Νέα Ιωνία έχασε τη μάχη με τη ζωή από εγκεφαλική αιμορραγία. Την ίδια μέρα ο νευρολόγος Δημ. Γκάλιος, μόλις 56 χρονών, έχανε ξαφνικά τη μάχη με τη ζωή από ανακοπή καρδιάς. Λίγες μέρες αργότερα ένας γνωστός επαγγελματίας στο χώρο διακίνησης των παγωτών στο Βόλο, μόλις 40 ετών, έχανε τη μάχη με τη ζωή από ανεύρυσμα.

Λίγες μέρες μετά  μία πρώην υπάλληλος της Νομαρχίας, 60 ετών, έχανε τη μάχη από την ίδια αιτία. 

Αυτές τις μέρες νοσηλεύεται με εγκεφαλική αιμορραγία στο Νοσοκομείο Βόλου γνωστός Βολιώτης τραγουδιστής σε ηλικία επίσης 56 ετών. Τι συμβαίνει τελικά; Είναι συμπτωματικά όλα τα παραπάνω περιστατικά ή μήπως είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης; Αν ναι, τι πρέπει να προσέχουμε; 

Ρωτήσαμε για το θέμα τον Πρόεδρο των Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας και νευροχειρουργό Νίκο Χαυτούρα που λόγω ειδικότητας έχει επιληφθεί τα περισσότερα από τα παραπάνω περιστατικά, όπως και δεκάδες άλλα που νοσηλεύονται αυτή την περίοδο στο Αχιλλοπούλειο καθώς και το Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Αχιλλλοπούλειου Αλέκο Δούρα.

Υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση σε εγκεφαλικές αιμορραγίες και σε ανευρύσματα λέει ο κ. Χαυτούρας, ο οποίος μάλιστα σπεύδει να σημειώνει ότι έχουν πέσει και οι ηλικίες για τέτοια περιστατικά. 

Εγκεφαλικές αιμορραγίες, που όπως εξηγεί ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών έχουν καθαρά ως αιτιολογία την υπέρταση.

Η τελευταία, η πρόωρη αθηρωματική βλάβη των αγγείων από το κάπνισμα και το αυξημένο στρες λόγω της κρίσης, είναι οι αιτίες που έχουν ρίξει το μέσο όριο ηλικίας για την εμφάνιση αυτών των περιστατικών  σύμφωνα με το νευροχειρουργό του Νοσοκομείου.

Για όλα τα παραπάνω ο γιατρός προτείνει όπως προληπτικά θα πρέπει να μετράμε την πίεσή μας, να κάνουμε συστηματικό, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, λιπιδιμικό έλεγχο, οι παχύσαρκοι να χάνουν βάρος, οι καπνιστές να κόψουν τη βλαβερή τους συνήθεια, ενώ θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε συστηματική άσκηση, ενώ καλό είναι να γίνεται προληπτικά και ένας υπέρηχος καρδιάς.

Στον αντίποδα ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου Αλέκος Δούρας σημειώνει ότι σε χώρες που υπάρχει οικονομική κρίση είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι μειώνεται ο μέσος όρος ζωής. Σε αυτή τη μείωση προέχοντα ρόλο έχουν, όπως λέει, και τα καρδιαγγειακά περιστατικά τα οποία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Όσο πιο χαμηλό είναι το μορφωτικό επίπεδο, τόσο πιο αυξημένος είναι ο κίνδυνος να αποβιώσουν κάποια άτομα από εγκεφαλική αιμορραγία ή από κάποιο νόσημα της καρδιάς.

Και αυτό, όπως εξηγεί, οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν την κουλτούρα και την οικονομική άνεση να ακολουθήσουν τον υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς στις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες σε περιόδους οικονομικής κρίσης προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και όχι να ασκηθούν ή να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου