Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Η Αναδιαπραγμάτευση έγινε... Λεηλασία!


Πηγή: http://iskra.gr/


Η ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑ!ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣΕφαρμογή μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ εντός των επομένων εβδομάδων, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από τις Βρυξέλλες, τα οποία θα πρέπει να δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να προσεγγίσει η Ελλάδα τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 (14,8 δισ. ευρώ) σε απόλυτους αριθμούς και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ.Επιπλέον ,δραματικές περικοπές δαπανών, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, σε μισθούς, συντάξεις, λειτουργικές δαπάνες, επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων, κοινωνικές δαπάνες και επιχορηγήσεις, δρομολογεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της υποχρέωσης που απορρέει από το δεύτερο μνημόνιο.Το πακέτο των περικοπών πρέπει να ολοκληρωθεί στο προσεχές δεκαήμερο, ώστε, στις 24 Ιούλιου, να είναι πλήρως στη διάθεση της τρόικας για διαβούλευση και έγκριση.Σε ό,τι αφορά τις περικοπές των δαπανών, η αίσθηση που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη υπουργοί είναι πως πρόκειται για «άσκηση επί χάρτου», δεδομένου ότι δεν είναι γνωστή η διάρκεια εφαρμογής των συγκεκριμένων μέτρων. Σύμφωνα με το μνημόνιο, τα συγκεκριμένα, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, πρόκειται να εφαρμοστούν εντός των ετών 2013-2014.Ομως, η Ελληνική κυβέρνηση φέρεται να επιζητεί παράταση του χρόνου εφαρμογής τους, ώστε όπως αναφέρει η προσαρμογή να είναι λιγότερο βίαιη, αλλά αυτό θα αποφασιστεί από την Κομισιόν και το ΔΝΤ έπειτα από εισήγηση της τρόικας, και εφόσον η Ελλάδα υποβάλει επίσημο αίτημα(!).

Σύμφωνα με τη νέα δανειακή σύμβαση, η νέα κυβέρνηση υποχρεούται να μειώσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού κατά 5,5% του ΑΕΠ, ή κατά 11,5 δισ. ευρώ, στα έτη 2013 και 2014, που σημαίνει λιγότερα κονδύλια για μισθούς και συντάξεις, λειτουργικές δαπάνες, επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων, κοινωνικές δαπάνες επιχορηγήσεις κ.λπ. κατά ποσό ύψους 5,75 δισ. ευρώ το χρόνο.Πρόκειται για τεράστιο ποσό και κρίνεται αδύνατο να μην εφαρμοστούν επώδυνα μέτρα για τα πλατιά λαϊκά στρώματα , ενώ, αν οι εταίροι ενέκριναν την επιμήκυνση της διάρκειας προσαρμογής, από 2014, που λήγει, για το 2015 ή το 2016, αυτό θα σήμαινε ότι τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ θα επιμεριστούν σε τρία ή τέσσερα χρόνια.Στην περίπτωση αυτή, αντί τα μέτρα να είναι 5,75 δισ. ευρώ το χρόνο, θα μειωθούν σε 3,8 δισ. ευρώ κατά έτος, αν ο χρόνος προσαρμογής είναι τρία έτη, και σε 2,8 δισ. ευρώ, αν επεκταθεί στα τέσσερα χρόνια.Για να διευκολυνθεί το υπουργείο Οικονομικών στην επιλογή των κονδυλίων, που θα «ψαλιδιστούν», ανέθεσε στο ΚΕΠΕ τη σύνταξη μελέτης, για τη σκοπιμότητα των υφισταμένων δαπανών, η οποία παραδόθηκε και θα είναι ο οδηγός για τις περικοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΕΠΕ προτείνει και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι οριζόντιες, αλλά μόνο στα υψηλά κλιμάκια, άνω των 3.000 ευρώ, όπως επίσης και αναδιάρθρωση των κοινωνικών δαπανών, των κάθε μορφής επιδομάτων, αλλά και των λειτουργικών δαπανών του κράτους. Οι προτάσεις του ΚΕΠΕ δεν είναι δεσμευτικές για το ΥΠΟΙΚ, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση.Το αρχικό περίγραμμα των δράσεων, όπως αποτυπώθηκε στη νέα δανειακή σύμβαση, ορίζει ότι οι μειώσεις δαπανών θα αφορούν:1. Κοινωνικές μεταβιβάσεις 1,5% του ΑΕΠ ή 3,1 δισ. ευρώ. Αφορά σε επιδόματα και ενισχύσεις που καταβάλλονται από τον προϋπολογισμό προς τους κοινωνικά ασθενέστερους.2. Επισκόπηση Δαπανών Γενικής Κυβέρνησης 3% του ΑΕΠ ή 6,3 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιους φορείς, κοινωνικές δαπάνες, λειτουργικά.Αν συνυπολογίσει κανείς και τις προηγούμενες μειώσεις μισθών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αλλά και την καταλήστευση ,μέσω του κουρέματος των ομολόγων, των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων , αυτά οδηγούνται σε πλήρη κατάρρευση. Επιπλέον η επιπρόσθετη μείωση των κοινωνικών δαπανών συνεπικουρούμενη από την δραστική μείωση των κοινωνικών μεταβιβάσεων διαλύει κάθε έννοια κοινωνικού κράτους.3. Διοικητική μεταρρύθμιση 1% του ΑΕΠ ή 2,1 δισ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις, μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η εξοικονόμηση των 2,1 δισ. ευρώ, μέσα από τη διοικητική μεταρρύθμιση, είναι: • Η "αναδιάρθρωση" της δημόσιας διοίκησης, με κατάργηση διευθύνσεων, τμημάτων και υπηρεσιών που έχουν κατά, την κυβέρνηση, περιορισμένο ρόλο
 • Ο περιορισμός των νέων προσλήψεων σε αναλογία μεγαλύτερη του 1/5, με το συνυπολογισμό και των μετατάξεων υπαλλήλων από φορείς των οποίων θα ανασταλεί η λειτουργία
 • Το κλείσιμο ή συγχωνεύσεις πολλών από τους εναπομείναντες δημόσιους φορείς. Αξίζει να θυμηθούμε, το λουκέτο οργανισμών με στρατηγική σημασία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία (π.χ. ΙΓΜΕ, ΕΟΜΜΕΧ κ.α.).
 • Η ένταξη σε καθεστώς εφεδρείας των υπαλλήλων των συγκεκριμένων φορέων (!!), με ερωτηματικό τη διάρκειά της εφεδρείας όλων όσοι είναι μακριά από τα όρια συνταξιοδότησης.
 • Η πιστή εφαρμογή του καθεστώτος της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, που αφορά υπαλλήλους του Δημοσίου, που απέχουν δύο χρόνια από τη συμπλήρωση ορίου συνταξιοδότησης, το οποίο θα έχει ως συνέπεια εκτός από την φτωχοποίηση μιας σημαντικής μερίδας του πληθυσμού και την μείωση των συνταξιοδοτικών αποδοχών των εργαζομένων , για τους οποίους θα ισχύσει το μέτρο, καθώς θα προσμετρώνται τα χρόνια διαθεσιμότητας στον υπολογισμό της σύνταξης όπου ο μισθός θα είναι ανύπαρκτος ή εξευτελιστικός, στην διαμόρφωση του ποσού των συνταξιοδοτικών απολαβών τους.
 • Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα μέχρι το 2015, που σε συνδυασμό με τον περιορισμό νέων προσλήψεων θα καταστήσει προβληματική την λειτουργία σχολείων, νοσοκομείων και άλλων σημαντικών δημόσιων φορέων.
 • Ενδεχόμενες νέες μειώσεις των αποδοχών όλων των υπαλλήλων(!!), σε συνέχεια της μείωσης που έχουν υποστεί οι αποδοχές τους, κατά 35% σε σύγκριση με το ύψος των μισθών τους στις 31-12-2009.

Όσον αφορά στα μέτρα των 3 δις ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η Ελληνική κυβέρνηση δεν προχώρησε αποτελεσματικά στην δέσμη μέτρων που είχε δεσμευθεί να λάβει έως το 2012. Συνεπώς καλείται λάβει μέτρων ισοδύναμα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ (αφορούν τα μέτρα του Μαρτίου).

Αυτά θα προσδιοριστούν μεν σε συνεργασία με την τρόικα, ας σημειωθεί ωστόσο, ότι αυτά τα 3 δισ. ευρώ η κυβέρνηση Παπαδήμου τα είχε προσδιορίσει και επιμερίσει ως εξής: • Περικοπές σε συνταξιοδοτικά ταμεία με υψηλές κατά μέσο όρο συντάξεις ή που λαμβάνουν υψηλές επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό, τουλάχιστον κατά 300 εκατ. ευρώ.
 • Περικοπές διαρθρωτικών δαπανών 325 εκατομμυρίων εκατ. ευρώ από μείωση των κύριων συντάξεων και εισοδηματικού πλαφόν για χορήγηση επιδόματος πολυτέκνου, από επίσπευση της μείωσης των ειδικών μισθολογίων, αλλά και από περικοπές επιχορηγήσεων διαφόρων υπουργείων.
 • Μείωση του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 400 εκατ. ευρώ.
 • Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά τουλάχιστον 1.076 εκατ. ευρώ το 2012 μειώνοντας τις τιμές των φαρμάκων.
 • Μείωση της υπερωριακής αμοιβής για γιατρούς σε νοσοκομεία κατά τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.
 • Μείωση των προμηθειών στρατιωτικού υλικού κατά 300 εκατ. ευρώ.
 • Ελάττωση του αριθμού των αντιδημάρχων και του σχετικού προσωπικού με σκοπό την εξοικονόμηση ποσού τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ.
 • Σχέδιο περικοπών στις επιδοτήσεις με σκοπό τη μείωση της δαπάνης μέσα στο 2012 κατά τουλάχιστον 190 εκατ. ευρώ.Πολύ πιθανό θεωρείται να προστεθούν στα 3 δισ. ευρώ των μέτρων και χρήματα από τις πρώτες ιδιωτικοποιήσεις-εκποιήσεις δημοσίων οργανισμών.Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε μετά το Eurogroup ότι, υπό την παρούσα συγκυρία, η Ελλάδα είναι απίθανο να πετύχει παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και ενώ απόκλιση 3 δισ. ευρώ ως προς τον ονομαστικό στόχο του ελλείμματος του 2012 (14,9 δισ. ευρώ) διαπιστώνουν τρόικα και Eurogroup. Όπως έκανε γνωστό μιλώντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, η χώρα πρέπει να λάβει οπωσδήποτε «όλα τα μέτρα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί ή αποδεδειγμένα ισοδύναμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου