Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

ΠΑΚΕΤΟ ΣΟΚ 15 ΔΙΣ (3 + 12) ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ!


Πηγή: http://iskra.gr


ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ’13 ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ!

Iskra: ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ!

Άναυδοι και αποσβολωμένοι απέμειναν οι πολίτες μόνο με το άκουσμα των διαφόρων παραλλαγών μέτρων που θα συμπεριλαμβάνονται στο «πακέτο-σοκ» των 15 δισ. ευρώ της κυβέρνησης και της τρόικας.

Δε χωράει καμιά αμφιβολία ότι ένα τέτοιο πακέτο βόμβα θα δώσει τη χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Πολλοί έγκυροι σχολιαστές λένε ευθέως ότι ένα τέτοιο πακέτο δεν πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή, αλλά και αν ψηφιστεί, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην πράξη!

Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών παραθέτουμε, χωρίς κρίσεις και σχόλια, επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.

ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΗΔΗ ΨΑΛΙΔΙΣΜΕΝΟΥ 13ου ΚΑΙ 14ου ΜΙΣΘΟΥ 
ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Η κατάργηση του ήδη περικομμένου 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο συμπεριλήφθηκε στις προτάσεις που κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης στους πολιτικούς αρχηγούς και θα εξετασθεί εκ νέου την προσεχή Δευτέρα.

Εάν υιοθετηθεί η πρόταση αυτή οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα χάσουν κατ' ελάχιστο 1.000 ευρώ, ήτοι τα 500 ευρώ του Δώρου Χριστουγέννων, 250 ευρώ του Δώρου Πάσχα και 250 ευρώ του επιδόματος αδείας. Την ίδια στιγμή θα προέκυπτε ετήσιο όφελος 700 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στα μέτρα ύψους 11,5 δισευρώ που υπέβαλε το οικονομικό επιτελείο και συζήτησαν χθες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, περιλαμβάνεται η κατάργηση του ήδη περικομμένου 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο (έχει αντικατασταθεί με επίδομα ύψους 1.000 ευρώ ετησίως), η κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης και πρόταση κλιμακωτών περικοπών 5% για όλες τις συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ και 10% για τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ, μέτρο που οδηγεί σε εξοικονόμηση δαπανών 880 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθούν οι περικοπές στο τμήμα των κύριων συντάξεων από 1.000 έως 1.400 ευρώ, τότε το δημοσιονομικό όφελος μειώνεται κατά 214 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, αν το πλαφόν στις συντάξεις από τα 2.200 ευρώ αυξηθεί στα 2.500 ευρώ, τότε η αποδοτικότητα του μέτρου περιορίζεται από τα 1,484 δισ. ευρώ στα 815 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι ο συνδυασμός των προτεινόμενων αλλαγών από τους τρεις αρχηγούς οδηγεί στην ανάγκη εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων ύψους 883 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, στον κατάλογο των μέτρων που εξετάζεται να εφαρμοστούν από τους επόμενους μήνες και σαφώς πριν από την έναρξη του 2013 περιλαμβάνονται οι περικοπές στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων (22,67%) εξοικονομώντας 400 εκατ. ευρώ.

Στη σύσκεψη τέθηκε και το θέμα της επιβολής πλαφόν 1.500 ευρω σε ετήσια βάση στις δαπάνες φάρμακων και ιατρικής περίθαλψης, αν και αρχικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν υιοθετούσαν τη σχετική πρόταση του ΚΕΠΕ. Ακόμη, εξετάσθηκε η επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους» φοιτητές και στους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ

Αν και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να πείσει την τρόικα ότι τα ισοδύναμα μέτρα για τον Προϋπολογισμό 2012 είναι ικανά να αντισταθμίσουν ή να περιορίσουν τις περικοπές ύψους 200 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο για τα ειδικά μισθολόγια, η μείωση των μισθολογίων αυτών κατά 12% θα βρίσκεται διαρκώς στη επικαιρότητα.

Κατά την κατάρτιση του προσχεδίου Προϋπολογισμού 2013 που θα γίνει παράλληλα με στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2013 -2016 θα πρέπει να προβλεφθούν ξανά τρόποι κάλυψης με ισοδύναμα μέτρα του κονδυλίου των 400 εκατ. ευρώ, στο οποίο ανέρχονται σε ετήσια βάση τα ειδικά μισθολόγια.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας έχει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Με δεδομένα τα αποτελέσματα της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών και της ενημέρωσης που είχε η τρόικα από το οικονομικό επιτελείο, οι δύο πλευρές θα θέσουν επί τάπητος την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Συνάντηση θα έχει η τρόικα και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλο.

Οι κυβερνητικοί εταίροι δεν έχουν συμφωνήσει σε όλα τα μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ και για το λόγο αυτό πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου την Δευτέρα. Οι επικεφαλής της τρόικας έχουν διαμηνύσει ότι θα φύγουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, για να επιστρέψουν στις αρχές Σεπτεμβρίου για την τελική διαπραγμάτευση.

Είναι προφανές ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα επισημάνει στους εκπροσώπους των δανειστών την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης συνεργασίας να προχωρήσει στις απαραίτητες δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, καθώς και στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

Ωστόσο, το πακέτο των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014 παραμένει ανοιχτό. Οι αποφάσεις είναι δύσκολες, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες και όπως άφησαν να διαφανεί με τις δηλώσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί μετά τη σύσκεψη της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014 σχηματοποιούν ένα πακέτο - σοκ και για το λόγο αυτό δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί των μέτρων. Αντ' αυτού συμφωνήθηκε να τεθεί σαφέστερα το αίτημα της επιμήκυνσης του προγράμματος και μετά να συζητηθούν τα μέτρα. Τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβαν ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα για το 2012 και ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο Ευ.Βενιζέλος και ο Φ.Κουβλης θα έχουν εντός της ημέρας συσκέψεις με τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων τους, προκειμένου να καταλήξουν σε εναλλακτικά μέτρα που θα τεθούν στη σύσκεψη των «3» τη Δευτέρα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, το Μαξίμου τονίζει ότι επιθυμεί να υπάρξει απόλυτη συμφωνία των τριών αρχηγών «χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις» για τη συμφωνία με την τρόικα, αλλιώς όπως λέει «δεν βγαίνει το πρόγραμμα».

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης υπογράμμισε: «Δεν πρέπει να δοκιμάσουμε τα όρια των αντοχών της κοινωνίας. Δεν πρέπει να ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα, είτε με τη μορφή περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, είτε ως νέα φορολογικά μέτρα».

Ο κ. Ρουπακιώτης επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, αλλά πρόεσθεσε: «Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα. Διαπραγματευόμαστε αυτή τη στιγμή. Η επαναδιαπραγμάτευση είναι στον πυρήνα των διαβουλεύεσεων» με τους εταίρους.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι ο Γ.Στουρνάρας έθεσε σε ένα πρώτο επίπεδο το θέμα της επιμήκυνσης στην τρόικα, αλλά θα πρέπει να συζητηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Η στήριξη που ζητά η Ελλάδα από τους εταίρους της προϋποθέτει πολιτικό και επικοινωνιακό χειρισμό και σε αυτήν την κατεύθυνση τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνουν ότι πρέπει να σταματήσουν οι δηλώσεις αμφισβήτησης για τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη από Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σε αυτό το αίτημα, η χώρα βρήκε στήριξη από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος στη διάρκεια της κοινής δήλωσής του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, έστειλε μήνυμα προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που με τα σχόλιά τους προκαλούν πρόβλημα στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «κάποιες στιγμές κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι».

«Θα αναθέσουμε την ευθύνη στην ΕΚΤ, για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών. Πρέπει όλοι να συσπειρωθούμε για το μέλλον του νομίσματός μας. Κάποιες στιγμές κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι» τόνισε.

ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ 2013 ΑΛΛΑ ΚΑΙ ...ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ

Εφαρμογή από φέτος μέτρων που επρόκειτο να υλοποιηθούν από το 2013, αλλά και αναδρομική εφαρμογή ορισμένων εξ αυτών πρότεινε η κυβέρνηση στην τρόικα, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη λήψη και πρόσθετων μέτρων για τον προϋπολογισμό του 2012.

Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνισε χθες ότι στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με την τρόικα τέθηκε το ζήτημα της επιμήκυνσης της διάρκειας εφαρμογής του προγράμματος, χωρίς να λάβουν άμεση απάντηση, αλλά ταυτόχρονα προκύπτει ότι το πακέτο των μέτρων που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση και είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους ξένους ελεγκτές και με τους πολιτικούς αρχηγούς, περιέχει και άλλα μέτρα, πέραν των περικοπών των συντάξεων.

Το κυριότερο πάντως είναι η άμεση υλοποίηση από φέτος μέτρων που κανονικά θα εφαρμόζονταν 
από το 2013, μεταξύ των οποίων είναι:

  • Η μείωση κατά περίπου 23% του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των άλλων ελλειμματικών Ταμείων. Εξετάζεται μάλιστα να εφαρμοστεί για όλους όσοι έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά συνταξιοδότησης, αλλά δεν έχουν λάβει το εφάπαξ και φυσικά θα ισχύσει για όσους συνταξιοδοτούνται από φέτος και εφεξής.
  • Η μείωση των αγροτικών συντάξεων κατά 20-30 ευρώ το μήνα, ακόμα και της βασικής των 350 ευρώ, που προκαλεί ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις, καθώς το μέγιστο όφελος θα είναι της τάξης των 24 εκατ. ευρώ. Η επιχειρηματολογία είναι να συμβάλουν και οι συνταξιούχοι αγρότες στη δημοσιονομική εξυγίανση.
  • Η επέκταση του νέου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ ενδεχομένως και με αναδρομική εφαρμογή από το Νοέμβριο του 2011. Προτείνεται συγκεκριμένα σε όσες ΔΕΚΟ δεν έχουν εφαρμοστεί οι περικοπές των αποδοχών, με ευθύνη των διοικήσεών τους, να επεκταθεί η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου που ισχύει στο δημόσιο τομέα από τον περασμένο Νοέμβριο και μάλιστα αναδρομικά.
Λόγω αντίδρασης των πολιτικών αρχηγών, εξετάζεται η αναπροσαρμογή του ορίου των συντάξεων, πάνω από το οποίο θα αρχίσουν οι περικοπές, από τα 1.000 ευρώ που ήταν αρχικά, σε 1.400 ευρώ. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε μείωση των συντάξεων κατά 5% από 1.000 μέχρι 1.400 ευρώ.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ

Με την εφαρμογή μέτρων του 2013 από φέτος που προτείνει η κυβέρνηση προκειμένου να γλιτώσει νέα μέτρα για την κάλυψη των αποκλίσεων που εμφανίζονται ήδη στα οικονομικά στοιχεία του 2012, αποφεύγοντας κοινωνικές εντάσεις.

Με τον τρόπο αυτό το 2012 θα έχει νέα μέτρα (με την έννοια ότι κάποια απ' αυτά που θα εφαρμοστούν δεν ήταν προγραμματισμένα να υλοποιηθούν φέτος), αλλά από την άλλη δεν θα αυξηθούν οι απαιτήσεις των πιστωτών για περικοπές μεγαλύτερες των 11,5 δισ. ευρώ. Αν πάλι υπάρξουν νέες αποκλίσεις μέσα στο 2013, κρυφή ελπίδα του οικονομικού επιτελείου είναι ότι αυτές θα μπορέσουν να υλοποιηθούν σταδιακά αν η χώρα πετύχει την επιμήκυνση της εφαρμογής του προγράμματος.
Κατά την πρωινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας συζητήθηκε η υλοποίηση των συμφωνημένων μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ για φέτος, αλλά και των περικοπών ύψους 11,6 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί από το δεύτερο μνημόνιο.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείο, το οποίο συμμετείχε στην πρωινή σύσκεψη με την ηγεσία των ελεγκτών, ξεκαθάριζε ότι η πρόταση της κυβέρνησης αφορά σε μέτρα 11,5 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων είναι ήδη -σε μεγάλο βαθμό- σε γνώση της τρόικας μέσα από την αλληλογραφία των ημερών που προηγήθηκαν της χθεσινής επίσκεψής των ξένων εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό η ίδια πηγή τόνιζε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εφαρμόσει από φέτος μέτρα τα οποία με βάση το πρόγραμμα θα έπρεπε να αρχίσουν να υλοποιούνται από το 2013. Σημείωσε όμως ότι αυτά δεν θα αποτελούν νέα μέτρα, αλλά εφαρμογή νωρίτερα δράσεων ήδη συμφωνημένων από το μνημόνιο, οπότε το ποσό για τις περικοπές δαπανών θα παραμείνει 11,5 δισ. ευρώ, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι η τρόικα ζήτησε χθες πρόσθετα μέτρα για το 2012.

Σε ό,τι αφορά αυτά καθαυτά τα μέτρα, τόνισε ότι για τις περικοπές των ειδικών μισθολογίων έχουν ήδη βρεθεί "ισοδύναμα μέτρα" ύψους 200 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα συζητηθούν με την τρόικα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου