Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

«Πραξικόπημα» στην Παραγουάη


Πηγή: http://www.ethnos.gr

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Το Κογκρέσο μέσα σε λίγες ώρες υπερψήφισε πρόταση μομφής εναντίον του Φερνάνδο Λούγο. Στη θέση του ορκίστηκε αμέσως ο φιλελεύθερος αντιπρόεδρος Φ. Φράνκο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Λούγο πλήρωσε τη σύγκρουσή του με το δεξιό κατεστημένο της χώρας

Ο Φερνάρδο Λούγο ανάμεσα σε υποστηρικτές του. Ο ανατραπείς αριστερός πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες σε «ειρηνικές διαμαρτυρίες»

Τα τανκς μπορεί να μη βγήκαν στους δρόμους της Παραγουάης, αλλά όλοι (πέρα από τους ίδιους τους πραξικοπηματίες) μιλούν για πραξικόπημα. Οχι στρατιωτικό, αλλά «κοινοβουλευτικό» και «συνταγματικό», το εν λόγω πραξικόπημα έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή, όταν το δεξιό κογκρέσο της λατινοαμερικανικής χώρας, μέσα σε λίγες ώρες, στοιχειοθέτησε, κατέθεσε και υπερψήφισε πρόταση μομφής, ανατρέποντας τον αριστερό πρόεδρο Φερνάνδο Λούγο, 14 μήνες πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του και εννέα μήνες πριν από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Νέος πρόεδρος ορκίστηκε άμεσα ο φιλελεύθερος μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος Φεντερίκο Φράνκο.

Επισήμως, οι γερουσιαστές ανέτρεψαν τον Λούγο με την αιτιολογία πως αυτός «δεν διαχειρίστηκε σωστά» τα επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδας. Ο λόγος για τις άγριες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στα ανατολικά της χώρας, όταν αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν διά της βίας να απομακρύνουν 150 ακτήμονες αγρότες από τις εκτάσεις ενός εύπορου γαιοκτήμονα, συγκρούσεις στο πλαίσιο των οποίων έχασαν τη ζωή τους 17 άτομα.

Ωστόσο, για την πλειονότητα των αναλυτών η παραπάνω αιτιολογία αποτελεί απλώς «πρόφαση» και κρύβει πίσω της μια πολιτική μάχη που διεξάγεται μεταξύ του 61χρονου αριστερού προέδρου και του δεξιού κατεστημένου της χώρας (ενός κατεστημένου το οποίο εξακολουθεί να ελέγχει το Κοινοβούλιο και τη Γερουσία).

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως ήδη από την έναρξη της πενταετούς θητείας του, το 2008 (οπότε αυτός έγινε ο πρώτος μη δεξιός πρόεδρος της χώρας έπειτα από 61 χρόνια), ο Φερνάνδο Λούγο είχε να αντιμετωπίσει ένα εξαιρετικά καχύποπτο και εχθρικό κλίμα, καθώς όλες οι «εξουσίες» (Κογκρέσο, οικονομικό κατεστημένο, γαιοκτήμονες, ΜΜΕ) πήραν θέση εναντίον του. Πρώην επίσκοπος, ο 61χρονος Λούγο μπήκε στην πολιτική υποσχόμενος να ανακατανείμει τη γη υπέρ των περίπου 87.000 οικογενειών ακτημόνων της Παραγουάης. Ωστόσο, οι μεγαλογαιοκτήμονες της χώρας δεν τον άφησαν να φέρει εις πέρας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Αντιδράσεις

Στο άκουσμα της είδησης περί ανατροπής του Λούγο ξεσηκώθηκε κύμα αντιδράσεων στο εξωτερικό. Αργεντινή, Βραζιλία και Ουρουγουάη ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους για διαβουλεύσεις, κάνοντας λόγο για «διάρρηξη της δημοκρατικής τάξης», ενώ εντονότατες ήταν και οι αντιδράσεις από Κούβα, Κολομβία, Χιλή, Βενεζουέλα, Βολιβία και Ισημερινό. Την ανησυχία της εξέφρασε η Ευρωπαϊκη Ενωση. Ο ίδιος ο Λούγο κάλεσε τους υποστηρικτές του σε «ειρηνικές διαμαρτυρίες» .

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου