Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

«Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχει υψώσει στην Ακρόπολη τη σημαία των γερμανικών τραπεζών»


     Mέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής



Στις 12 Οκτωβρίου 1944 γίνεται από τους γερμανούς κατακτητές η υποστολή της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη. Η πλατεία Συντάγματος πλημμυρίζει. Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ απελευθερώνουν την Αθήνα.

Μια βδομάδα μετά ο πρωθυπουργός της εξόριστης βασιλικής κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, μαζί με τον άγγλο στρατηγό Σκόμπι, αναρτά την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη, για να κηρύξει δύο μήνες μετά, τον Δεκέμβρη, την έναρξη του εμφυλίου πολέμου με την αιματηρή επίθεση ενάντια στους άοπλους διαδηλωτές που πλημμύρισε με αίμα την πλατεία Συντάγματος.

Η ελληνική σημαία που φαίνεται να κυματίζει σήμερα στην Ακρόπολη είναι οφθαλμαπάτη. Εδώ και μήνες ο Γ. Παπανδρέου έχει υψώσει τη σημαία των γερμανικών τραπεζών.

Η Ακρόπολη, το Σύνταγμα, η σημαία είναι σύμβολα  της λαϊκής κυριαρχίας στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Και είναι αποφασισμένος να τα υπερασπισθεί.

Και θυμάται τους στίχους του Άγγελου Σικελιανού τις δύσκολες ώρες της κατοχής : «Τα χελιδόνια του θανάτου σου / μηνάν μια άνοιξη καινούρια, Ελλάδα. / Μάταια βιγλίζει των Ρωμαίων/ η  κουστωδία τριγύρα σου»

Aθήνα, 11/10/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου