Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ

Πηγή: seisaxthia.blogspot.com

Παναγιώτης Σπυρόπουλος, Οικονομολόγος, Μέλος της Πολιτικης Επιτροπης και του Ε.Π.Α.Μ. Δυτικής Αττικής.

(Τελικά υπάρχουν ακόμα άνθρωποι)
                     
Προχθές το βράδυ, πραγματοποιήθηκε το πρώτο μάθημα σε μαθητές της 3ης Λυκείου που προέρχονται οικογένειες ανέργων, χαμηλόμισθων και γενικότερα οικογένειες  που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, σε Συνοικιακό Φροντιστήριο στο κέντρο της Αθήνας (που για αρκετούς λόγους πέρα από τον ανταγωνισμό, ο ιδιοκτήτης παρακάλεσε να μη δημοσιευτεί η επωνυμία του), από άνεργους και υποαπασχολούμενους καθηγητές. Η μόνη επιβάρυνση του νοικοκυριού θα είναι 55€ το μήνα κι αυτά θα τα καταβάλουν αν έχουν, μόνο και μόνο για να καλύπτονται τα έξοδα των καθηγητών, σε αντίθετη περίπτωση θα τα καλύπτει το φροντιστήριο.


Με μεγάλη μου χαρά αντίκρισα μαθητές που πραγματικά διψούν για γνώση, γεμάτοι όρεξη για διάβασμα και σε ποσοστό άνω του 80% ήταν αριστούχοι!!! Το όφελος είναι πολλαπλό:
  •         Δεν τεμαχίζονται τα όνειρα των παιδιών που επιθυμούν να μορφωθούν και να περάσουν σε ένα πανεπιστήμιο
  •         Απασχολούνται άνθρωποι που είναι άνεργοι εκπαιδευτικοί ή υποαπασχολούμενοι
  •         Το ηθικό των οικογενειών και γενικότερα μιας κρίσιμης μερίδας της κοινωνίας αναπτερώνεται, μέσα από μια λαίλαπα φόρων και υποχρεώσεων που τις επιφορτίζουν καθημερινά
  •         Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, μια κοινωνία αλληλεγγύης και ανταπόδοσης στον συνάνθρωπο

Θα ήταν σκόπιμο να παραθέσω ένα σύντομο χρονικό της επίτευξης αυτού του εγχειρήματος. Σε μια συζήτηση εκτός μαθήματος στο φροντιστήριο που εργάζομαι με τον ιδιοκτήτη, για την παρούσα κοινωνική κατάσταση, μου ανέφερε ότι έχασε τουλάχιστον 10 μαθητές, οι οποίοι αδυνατούσαν να κάνουν προετοιμασία για τις Πανελλήνιες λόγω οικονομικών προβλημάτων και ότι οι περισσότεροι από αυτούς του χρωστούσαν κάποιους μήνες από την περσινή περίοδο. Ο ίδιος κατανοώντας τις περιστάσεις, τους πρότεινε να ξεχάσουν το προηγούμενο χρέος τους και να ξεκινήσουν κανονικά προετοιμασία. Αυτοί δε δεχτήκαν, κυρίως από φιλότιμο, πράγμα που τον στεναχώρησε αφάνταστα, διότι εκτιμούσε τα παιδιά και τους γονείς και ειλικρινά πίστευε ότι θα ήταν άδικο και κρίμα να μην έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν! Του πρότεινα τότε, να φτιάξουμε ένα τμήμα, ειδικά για αυτούς, προσλαμβάνοντας άνεργους εκπαιδευτικούς ή υποαπασχολούμενους από το ίδιο το φροντιστήριο, με τη διαφορά από τα κανονικά τμήματα ότι αυτά θα είναι πολυάριθμα, περίπου των 10 ατόμων. Το δέχτηκε με μεγάλη ικανοποίηση, ρώτησε το λογιστή του, έβγαλε μια ενδεικτική τιμή (ώστε να πληρώνονται οι καθηγητές, αλλά και να έχουν το αίσθημα τις ανταποδοτικότητας οι γονείς) και άρχισε τα τηλέφωνα για να τους καλέσει.

Η πρώτη ώρα που έκανα μάθημα προχθές, μπορώ να πω ότι ήταν πραγματικά η πιο όμορφη, η πιο συγκινητική και η πιο γεμάτη ώρα διδασκαλίας στην κοντά 10ετή πορεία μου ως καθηγητής!!!  Αντίκρισα βλέμματα καθαρά, γεμάτα ζωντάνια και δίψα για μάθηση. Παρόλο που το τμήμα απαρτίζονταν από 14 παιδιά, η ώρα κύλισε άκρως εποικοδομητικά για όλους μας, δίχως να υστερεί από τα άλλα ολιγομελή τμήματα. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση - ανταμοιβή που λαμβάνει ένας καθηγητής είναι κατά 99% ηθικού χαρακτήρα και ειλικρινά το ποσοστό αυτό πλέον δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος αριθμός να το εκφράζει. Είναι ανεκτίμητο το συναίσθημα να νιώθεις άνθρωπος!
Η αρχή έγινε. Τώρα είναι στο χέρι μας να σπάσουμε τα στεγανά μας και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία άλλη, παράλληλη ίσως από αυτή που μας «προσφέρουν». Να επανακτήσουμε τις χαμένες αξίες και να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον.

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!! ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΤΗΝ ΣΤΕΡΟΥΝ, ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!

Οι δράσεις μας ως Ε.Π.Α.Μ. Δυτικής Αττικής εντείνονται μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, σε τέσσερις βασικούς άξονες δράσης:
·         Νομική αλληλεγγύη,
·         Ιατρική αλληλεγγύη, 
·         Εκπαιδευτική αλληλεγγύη,
·         Αλληλεγγύη σε είδη πρώτης ανάγκης
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου