Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Δ. Καζάκης: Γιατί η Μέρκελ θέλει την Ελλάδα στο ευρώ;

του Δημήτρη Καζάκη

«Εγώ, ως η Γερμανίδα καγκελάριος, καθώς και η γερμανική κυβέρνηση, πάντοτε εφαρμόσαμε μια πολιτική που προβλέπει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη», σημείωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «οι δεσμεύσεις τις οποίες αναλάβαμε», οι δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν «ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα, την Ελλάδα και τα κράτη-μέλη της ΕE, τηρήθηκαν και έτυχαν σεβασμού.»

Προς το συμφέρον ποιού κ. Μέρκελ; Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατίθενται από το Υπουργείο Οικονομικών, και δημοσίευσε το Der Spiegel (19/8/2013) η Γερμανία έρχεται να εξοικονομήσει συνολικά € 40,9 δισεκατομμύρια σε πληρωμές τόκων κατά τα έτη 2010 έως 2014. Ο αριθμός προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ των πραγματικών και των προβλεπόμενων τόκων. Μεταξύ 2010 και 2012, η γερμανική κυβέρνηση εξέδωσε € 73 δισεκατομμύρια λιγότερα σε νέο χρέος από ό, τι είχε προγραμματιστεί. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, το κόστος της κρίσης του ευρώ για τη Γερμανία έχει μέχρι τώρα προσθέσει μέχρι € 599 εκατ..

Η Γερμανία έχει διαθέσει 15,2 δις ευρώ για τη "διάσωση" της Ελλάδας. Φυσικά, πρόκειται για δανεικά που θα πληρωθούν με επιτόκιο τριπλάσιο από εκείνο με το οποίο η ίδια η Γερμανία τα δανείστηκε. Βέβαια τα δάνεια αυτά - πάντα με το αζημίωτο - δεν δόθηκαν για την Ελλάδα, αλλά για τις Γερμανικές τράπεζες που κατείχαν πάνω από 60 δις ευρώ σε ελληνικά ομόλογα την εποχή που μας έβαλαν στο πρώτο μνημόνιο και κινδύνευαν με κατάρρευση σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους με κούρεμα εκείνη την εποχή.

Στις κλειστές συνεδριάσεις του Γερμανικού κοινοβουλίου όπου ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Γερμανός διοικητής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κάνει παρουσιάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα για τα οφέλη της Γερμανίας από τις επιχειρήσεις διάσωσης του Νότου και κυρίως της Ελλάδας, ένα συμπέρασμα πάντα πρυτανεύει. Οι επιχειρήσεις "διάσωσης" δεν έχουν κοστίσει ευρώ στη Γερμανία. Αντίθετα έχει επωφεληθεί η Γερμανία πολλαπλά.

Στις παρουσιάσεις αυτές, σύμφωνα με το Reuters (2/5/2013), αναφέρονται συνήθως δυο μελέτες που δείχνουν ότι το Βερολίνο έχει αποκομίσει σημαντικά κέρδη ως ακούσια συνέπεια της κρίσης. Η μια μελέτη είναι από τη γερμανική ασφαλιστική Allianz, όπου έχει υπολογιστεί ότι το Βερολίνο έσωσε € 10,2 δισεκατομμύρια κατά την περίοδο 2010-2012 λόγω του χαμηλότερου κόστους δανεισμού, καθώς οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων μειώθηκε από 3,39% σε 1,18% σήμερα. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αν η Ελλάδα πρώτα και ύστερα οι άλλες χώρες δεν είχαν τεθεί υπό καθεστώς "διάσωσης".

Η άλλη μελέτη είναι του Jens Boysen-Hogrefe από οικονομικό ινστιτούτο IFW και δείχνει ότι ο Γερμανικός ομοσπονδιακός προϋπολογισμός διέσωσε € 8,6 δις μόνο το 2011 λόγω των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ και των ευνοϊκών επιπτώσεων λόγω του γεγονότος ότι οι επενδυτές εντός ευρωζώνης θεώρησαν ως ασφαλές καταφύγιο τη Γερμανία. Έτσι τεράστιες ροές κεφαλαίου κυρίως από το νότο βρήκαν τον δρόμο για τη Γερμανία.

Αυτή η εξοικονόμηση για τον Γερμανικό προϋπολογισμό ανήλθε σε 9,6 δις ευρώ το 2012, ενώ για το 2013 θα είναι αξίας 2 δις ευρώ, αναφέρει η μελέτη του IFW. "Εάν προσθέσουμε τα πλεονεκτήματα των επιτοκίων που αποκτήθηκαν κατά την περίοδο 2010-2012 και εκείνα που η Γερμανία θα επωφεληθεί τα επόμενα χρόνια, φθάνουμε τη συνολική ελάφρυνση των τόκων για το γερμανικό προϋπολογισμό να υπολογίζεται σε 67 δις ευρώ", αναφέρει η μελέτη της Allianz που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012. "(Που είναι) αρκετά για να περικοπούν περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες από την αναλογία του χρέους της Γερμανικής κυβέρνησης κυβέρνηση".

Τι είναι λοιπόν τα 15,2 δις ευρώ που έδωσε η Γερμανία για να ξελασπώσει τις δικές της τράπεζες διαμέσου της Ελλάδας; Τίποτε. Ούτε βέβαια θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι η Γερμανία προκειμένου να δεχθεί την "διάσωση" της Ελλάδας, η κυβέρνηση Παπανδρέου υπέγραψε μαζί της μια αποικιοκρατική συνθήκη που αποκαλείται "Ελληνογερμανική εταιρική σχέση". Η συνθήκη αυτή υπογράφηκε στις 5 Μαρτίου 2010 όταν ο Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το Βερολίνο.

Με βάση αυτή τη συνθήκη η Ελλάδα μετατράπηκε σε οικόπεδο για την Γερμανία. Οι υποδομές, η υγεία, η παιδεία, η δημόσια περιουσία, οι ΟΤΑ, η ενέργεια, κοκ, τέθηκαν στη διάθεση της Γερμανίας. Με βάση αυτή τη συνθήκη κατέφθασε και στην Ελλάδα και ο Φούχτελ, ως ειδικός υφυπουργός επί ελληνικών θεμάτων. Κι ενώ η συνθήκη αυτή εφαρμόζεται πρωτίστως διαμέσου της εξαγοράς των ΟΤΑ και των περιφερειών, καμιά κυβέρνηση έως σήμερα δεν την έφερε για επικύρωση στη Βουλή. Φανταστείτε τι περιλαμβάνει για να μην τολμά κανείς από τους κυβερνώντες να την περάσει από το απόλυτα ελεγχόμενο κοινοβούλιο.

Όσο η Ελλάδα θα βρίσκεται εντός ευρώ και θα συνεχίζει να βρίσκεται "στο χείλος του γκρεμού", η Γερμανία έχει μόνο να κερδίσει. Να κερδίσει από τα χαμηλά επιτόκια, από τις εισροές κεφαλαίων στην οικονομία της, από την λεηλασία της Ελλάδας. Κι από πάνω ο ελληνικός λαός ως δουλοπάροικος θα της χρωστά μέχρις τετάρτης γενεάς τα 15,2 δις ευρώ που της κόστισε η όλη "διάσωση". Ένα κόστος που έχει ισοφαριστεί πολλές φορές μέχρι σήμερα.

Πόσο ανόητος πρέπει να είναι λοιπόν κάποιος αν στ' αλήθεια πιστεύει ότι η Μέρκελ και η συμμορία της θέλει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Γιατί; Για να χάσει την προσφορότερη αποικία που διέθετε ποτέ το Γερμανικό Ράιχ; Να γιατί θα κάνει ότι μπορεί για να κρατηθεί η Ελλάδα μέσα στο ευρώ και στο "χείλος του γκρεμού" για να μπορεί η Γερμανία να καρπώνεται τα οφέλη. Να το περιεχόμενο των δεσμεύσεων που μας έχουν επιβάλλει.


Αλήθεια, πώς θα χαρακτηρίζατε αυτόν που δηλώνει - όπως ο Σταθάκης στην DW (7/1/2015) - ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν; Εγώ τον αποκαλώ πουλημένο τομάρι και δοσίλογο. Το ίδιο ακριβώς με τους σημερινούς κυβερνώντες. Εσείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου