Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ο Αγώνας για τη Δημόσια Υγεία είναι πρωταρχικά ζήτημα Δημοκρατίας
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Με το κλείσιμο τον πολυιατρείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δίνεται η χαριστική βολή στα όποια ψήγματα δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης είχαν απομείνει τελευταία στη χώρα. Ανοίγει πλέον η λεωφόρος για τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα και τις ασφαλιστικές εταιρείες να κερδοσκοπήσουν ασύστολα σε βάρος του πιο πολύτιμου αγαθού του ανθρώπου που είναι η ίδια η υγεία του.

Όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν, παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες το σύστημα λειτουργούσε εξυπηρετώντας, έστω και ατελώς, εκατομμύρια πολιτών. Παρ’ όλα αυτά, προετοιμάζονταν συστηματικά το έδαφος για την πλήρη κατεδάφιση του ΕΣΥ και κάθε δομής δημόσιας περίθαλψης και υγείας, πράγμα που συνέβη από τη στιγμή της δημιουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

Σκόπιμα οι κυβερνήσεις διατηρούσαν τις απαρχαιωμένες δομές, τη γραφειοκρατία, την πολυδιάσπαση των φορέων παροχής περίθαλψης, ενώ σταδιακά έβαζαν από την πίσω πόρτα, την ιδιωτική ασφάλιση και μεθόδευαν την εισβολή στους χώρους της δημόσιας υγείας των ιδιωτών, αφού η Υγεία θεωρείται και είναι, γι’ αυτούς, ο πλέον κερδοφόρος τομέας παροχής υπηρεσιών.

Σκόπιμα άφηναν τους πολίτες να καταταλαιπωρούνται σε κάθε επαφή τους με το σύστημα και να εξαναγκάζονται σταδιακά να στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας. Παράλληλα, φρόντιζαν να έχουν ομήρους τους εργαζόμενους στην δημόσια υγεία με άθλιους μισθούς, με πλασματικές εφημερίες, προσωποπαγείς θέσεις και άλλα πολιτικά τερτίπια υποθάλποντας και προάγοντας τα ζητήματα διαφθοράς.

Σκόπιμα κατάργησαν και την Εθνική Φαρμακοβιομηχανία και την Φαρμακαποθήκη, ώστε με την ανεξέλεγκτη δράση πολυεθνικών και εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών, την επιτηδευμένη ανεπάρκεια σε βιοτεχνολογικό εξοπλισμό και, την απουσία αληθινού ελέγχου ποσότητας, ποιότητας, αναγκαιότητας ιατρικών πράξεων και θεραπειών, εκτινάχτηκε το κόστος της υγείας σε μη εξυπηρετούμενα μεγέθη.

Με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό και τον εξορθολογισμό του συστήματος συγχώνευσαν και κατήργησαν τους έτσι κι αλλιώς εν πολλοίς προβληματικούς, με τους ελάχιστους εύρωστους μεν, δυσλειτουργικούς δε, κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, για να φτιάξουν τον εξαμβλωματικό Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο οποίος δεν άργησε καθόλου να καταρρεύσει.

Ο θάνατος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως πάροχου υγείας επί της ουσίας έσβησε τα ίχνη της ληστείας των αποθεματικών των ταμείων επί κυβερνήσεως Σημίτη αλλά και το PSI του Βενιζέλου και παράλληλα εξυπηρέτησε τις εκατοντασέλιδες εντολές της TASK FORCE και των συνεργαζόμενων εργολάβων της υγείας.

Η «Δημόσια Υγεία» πλέον συνδέεται αυστηρά με το πορτοφόλι των ήδη φτωχοποιημένων ασθενών πολιτών οι οποίοι θα πληρώνουν τις υποτιθέμενες υπερβάσεις από πλαφόν εξετάσεων, ή θεραπειών, τα εισιτήρια στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη και εξωτερικά ιατρεία, τη συμμετοχή σε νοσήλια, χειρουργικές επεμβάσεις και εξετάσεις.

Επί της ουσίας, η διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σπρώχνει τα ήδη φτωχοποιημένα στρώματα του πληθυσμού σε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση, με κύριο χαρακτηριστικό, αυτή τη φορά, την αρρώστια, τις επιδημίες και το θάνατο, ενώ τα μεσαία στρώματα, όσο αντέχουν οικονομικά ακόμα, καθίστανται έρμαια των ασφαλιστικών εταιρειών και των «θεϊκών» τους καρτών υγείας.

Έτσι, ο αγώνας που με επιμονή δόθηκε, όλο αυτό το διάστημα, από το σύνολο του ιατρικού προσωπικού, αλλά και των άλλων εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας, παρά τη κατασυκοφάντησή του και την ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών κοινωνικού αυτοματισμού, δεν ήταν κλαδικός αγώνας συντεχνιακού χαρακτήρα συντήρησης ανύπαρκτων προνομίων, αφορούσε και αφορά σε όλη την κοινωνία. Όσοι  δεν έχουν καταθέσει ακόμα τα όπλα και συνεχίζουν να μάχονται κάτω από δυσμενείς συνθήκες και προοπτικές, να κρατήσουν ζωντανό ό,τι έχει απομείνει από το Ε.Σ.Υ. και τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας, δεν είναι μόνο δικός τους συντεχνιακός αγώνας. Είναι αγώνας όλων μας. Είναι αγώνας κάθε πολίτη που δεν θέλει να μετατραπεί σε ραγιά και δουλοπάροικο, χωρίς στοιχειώδη ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο καλεί όλους τους πολίτες να κατανοήσουν ότι η μάχη που δίνεται στο χώρο της Δημόσιας Υγείας δεν είναι ξεκομμένη από τον συνολικό αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Γιατί η Δημόσια Υγεία, όπως και η Παιδεία, είναι πρωταρχικά ζήτημα Δημοκρατίας.

Δεν αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση ενός απαρχαιωμένου, γραφειοκρατικού, σπάταλου και διεφθαρμένου συστήματος υγείας, που ταλαιπωρεί τους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτό, αλλά πρώτα και κύρια τους πολίτες.

Αγωνιζόμαστε με κάθε μέσο και τρόπο για ένα πραγματικά Δημόσιο, αντικειμενικά Δωρεάν και πάνω απ’ όλα Ποιοτικό Σύστημα Υγείας για όλους τους πολίτες και όχι μόνον για τους πλούσιους.

Ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να δημιουργηθεί στο όνομα της ιδιωτικής κερδοφορίας και της δήθεν επιχειρηματικότητας.

Ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να δημιουργηθεί παρά μόνον αφού η χώρα απελευθερωθεί από τα δεσμά που της χάλκεψαν ξένοι επίβουλοι κατακτητές και οι εγχώριοι πρόθυμοι συνεργάτες τους.

Ένα τέτοιο ποιοτικό σύστημα θα το δημιουργήσουμε μαζί, εξ αρχής, αφού πρώτα αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία στη χώρα.

ΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΚΑΘΕ ΚΛΑΔΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ, ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑ ΤΗΣ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ»

ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Αθήνα 18 Φλεβάρη 2014
Η Πολιτική Γραμματεία του Ε.Πα.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου