Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Πέθανε ο δημιουργός του «ΘΙΑΣΟΥ» (Βίντεο)


Δικό μας σχόλιο: Θα διακινδυνεύσουμε να χαρακτηριστούμε "συνομωσιολόγοι" αλλά τα ισχυρά συναισθήματα δεν μας επιτρέπουν να μην αναφέρουμε μια σειρά τυχαίων (;) γεγονότων: ο αναβάτης της μηχανής που τον παρέσυρε είναι ειδικός φρουρός, την ίδια στιγμή του τροχαίου στον τόπο των γυρισμάτων παρευρίσκεται περιπολικό, το πρώτο ασθενοφόρο παραλαμβάνει τον ειδικό φρουρό και τη συντροφό του και το δεύτερο εμφανίζει ξαφνική μηχανική βλάβη. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το θέμα και την χρονική συγκυρία της νέας ταινίας του Θ. Αγγελόπουλου μας προβληματίζουν ιδιαίτερα.

Καλό ταξίδι σύντροφε...

Πηγή: http://tsak-giorgis.blogspot.com

Σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Δραπετσώνα χθες Τρίτη, στη διάρκεια των γυρισμάτων της νέας ταινίας του, ο δημιουργός του «Θίασου»σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος. Εκτός από τις σπουδαίες ταινίες «Αναπαράσταση» και«Μέρες του ’36», ο Θόδωρος Αγγελόπουλοςάφησε πίσω του τις δύο κατά τη γνώμη μας καλύτερες ελληνικές ταινίες: Τον «Θίασο» και τους «Κυνηγούς». Παραθέτουμε ένα βίντεο με κάποια πολύ δυνατά αποσπάσματα από τον«Θίασο».

-Πρόκειται για τη σκηνή της Πρωτοχρονιάς του 1946 που με τον συμβολικό του τρόπο ο σκηνοθέτης αποδίδει την ήττα, τον«αφοπλισμό» αλλά και την περηφάνεια και την ηθική υπεροχή της αριστεράς.
-Για την κινηματογραφική παρουσίαση του Δεκέμβρη του ’44.
-Για την κουστωδία τέλος των κανίβαλων που με νταούλια και ζουρνάδες περιφέρουν σαν τρόπαιο τα κομμένα κεφάλια του Άρη και του Τζαβέλλα, πριν καταλήξουν στον φανοστάτη των Τρικάλων...

«Ο Θίασος» προβλήθηκε πρώτη φορά στις 27 Σεπτέμβρη του 1975, στην επέτειο της ίδρυσης του ΕΑΜ, με πρωταγωνιστές πολλούς σπουδαίους ηθοποιούς (Βαγγέλης Καζάν, Εύα Κοταμανίδου, Αλίκη Γεωργούλη, Χριστόφορος Νέζερ, Στράτος Παχής, Νένα Μεντή κ.ά.).
Σε μουσική επιμέλεια Λουκιανού Κηλαηδόνη, πολλά γνωστά τραγούδια συγκλονίζουν παρά τους τρόπον τινά «χαμηλούς τόνους» και την λυρική τους απόδοση: «Τόχουμε γράψει στο Σύνταγμα με αίμα, λαοκρατία και όχι βασιλιά…», «Της λευτεριάς καμπάνα χτυπάει να σηκωθούν, κι όλοι οι σκλαβωμένοι να λευτερωθούν».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου