Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Άνοιξαν οι κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα στην ΚριμαίαΣτις 8 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στην Κριμαία για το δημοψήφισμα, με το οποίο οι κάτοικοι της χερσονήσου καλούνται να αποφασίσουν εάν επιθυμούν την ένωση με τη Ρωσία.

Το δημοψήφισμα θεωρείται μάλλον τυπικό καθώς ελάχιστοι αμφιβάλλουν για το αποτέλεσμα, με τον Ουκρανό μεταβατικό πρόεδρο να προειδοποιεί για τον κίνδυνο η Μόσχα να εισβάλλει ακόμα βαθύτερα στην Ουκρανία.

Ήδη η Ρωσία έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Κριμαίας, ενώ οι κάτοικοι -το 60% των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής- αναμένεται να στηρίξουν την ενσωμάτωση με τη Ρωσία.

Το ερώτημα που θέτει το δημοψήφισμα στους ψηφοφόρους δίνει την επιλογή μεταξύ «της επανένωσης με τη Ρωσία, ως μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ή στην «αποκατάσταση του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας». Η επιλογή της διατήρησης του status quo εντός της Ουκρανίας δεν τίθεται ως ερώτημα στο δημοψήφισμα.

Λαβρόφ: Σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο το δημοψήφισμα

Τη θέση της Μόσχας ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο επανέλαβε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Το τηλεφώνημα αυτό, που σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αποτελούσε συνέχεια των συνομιλιών που είχαν οι δύο υπουργοί την Παρασκευή στο Λονδίνο, έγινε με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον.

«Ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα της Κριμαίας συμμορφώνεται πλήρως με το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ότι τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν την αφετηρία για τον καθορισμό του μέλλοντος της χερσονήσου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Ρώσος υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι «είναι ανάγκη οι αρχές του Κιέβου να χαλιναγωγήσουν την ανεξέλεγκτη βία των υπερεθνικιστικών και ριζοσπαστικών οργανώσεων που τρομοκρατούν τους αντιφρονούντες ρωσόφωνους».

Χώρες της Δύσης χαρακτηρίζουν το δημοψήφισμα παράνομο, δηλώνουν ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα και προειδοποιούν τη Ρωσία ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν προχωρήσει στην ενσωμάτωση της Κριμαίας.

Διελκυστίνδα Ρωσίας-Δύσης

Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία.

Η Ρωσία άσκησε βέτο σε πρόταση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο απορρίπτεται ως παράνομο το δημοψήφισμα. Η Κίνα απείχε της ψηφοφορίας.

Οι τοπικές αρχές της Κριμαίας έχουν ανακοινώσει ότι τα εκλογικά τμήματα θα φρουρούνται από στρατιώτες και προβλέπουν ότι το 80% του 1,5 εκατομμυρίου των ψηφοφόρων θα εγκρίνει την ένωση με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα που, όπως τονίζουν, θα είναι «ελεύθερο και δίκαιο».

Το Σάββατο, μια διεθνής αποστολή παρατηρητών με επικεφαλής τον Πολωνό, αριστερό πολιτικό Ματέους Πισκόρκι ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για νοθεία.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν έχει στείλει παρατηρητές γιατί, όπως διευκρίνισε, δεν το ζήτησε η κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία θεωρεί αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ έχει καλέσει τους κατοίκους της Κριμαίας να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία.

Σε μποϊκοτάζ έχουν καλέσει επίσης και οι Τάταροι της Κριμαίας που αποτελούν το 10-12% του πληθυσμού της περιοχής.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Η κυβέρνηση της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα ένα exit poll, ενώ οι παρατηρητές αναμένουν ότι τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας.

Πριν από το δημοψήφισμα, αντίπαλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα, σχετικά με το θέμα της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου