Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Φοιτητικές Συνελεύσεις - Αποφάσεις για Καταλήψεις σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ! Το Φοιτητικό Κίνημα στην πρώτη γραμμήΠηγή: www.iskra.gr


ΑΦΥΠΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ;
ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΩΝ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Έντονος αγωνιστικός αναβρασμόςεπικρατεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας, καθώς ο κυβερνητικός αυταρχισμός με τις απειλές γιααστυνομική επέμβαση συναντά, πέραν του διευρυνόμενου απεργιακού μετώπου των διοικητικών υπαλλήλων, τις αγωνιστικές αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών, οι οποίοι προχώρησαν το βράδυ της Τρίτης (19/11) σε κατάληψη 6 τμημάτων στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας (Φυσικό, Μαθηματικό,Χημικό, Βιολογικό, Παιδαγωγικό και Πληροφορικής) και της Νομικής Σχολής.
Υπό κατάληψη, μετά από απόφαση των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών, βρίσκονται και 4 σχολές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ναυπηγών, Μεταλλειολόγων Μηχανικών,  Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών και Τοπογράφων Μηχανικών).
Την ίδια ώρα, διευρύνεται το μέτωπο των απεργιών των διοικητικών υπαλλήλων ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας στα Πανεπιστήμια όλης της Ελλάδας. Μέχρι την Παρασκευή δεν θα λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες με 24ωρη απεργία την Τετάρτη και 48ωρη ως Παρασκευή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Αύριο Τετάρτη ολοκληρώνεται η απεργιακή κινητοποίηση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο βρίσκονται για 11η εβδομάδα σε απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς χθες αποφάσισαν δύο 48ωρες απεργίες μέχρι την Παρασκευή. Τη Δευτέρα τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής τους έθεσαν την παραίτησή τους στη διάθεση του πρύτανη Θ. Πελεγρίνηεπισημαίνοντας το αδιέξοδο στη λειτουργία του ιδρύματος. Η Σύγκλητος δηλώνει την «άρνηση του διδακτικού προσωπικού να προσέλθει στις αίθουσες διδασκαλίας υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως ελέχθη από τον υπουργό Παιδείας».
Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, με τον αρμόδιο υπουργό Κων/νο Αρβανιτόπουλο να καταφεύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να χαρακτηριστεί η απεργία καταχρηστική και να ξεκινήσουν οι διώξεις των αγωνιζόμενων εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη φορά που ο υπουργός Παιδείας κατέφυγε στη Δικαιοσύνη, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ωςπαράνομη την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.
Θ. ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ: ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
Άμεση αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας ζητεί με δήλωσή του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, καλώντας το υπουργείο Παιδείας να «αφήσει τις εμμονές του».
«Κάνω έκκληση στο υπουργείο Παιδείας να αφήσει τις εμμονές του, ώστε να λειτουργήσει άμεσα το ΕΚΠΑ και να μην χαθεί το εξάμηνο. Η πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της έχει κατ' επανάληψη δηλώσει την αμετάκλητη απόφασή της για 'Ανοιχτό Δημόσιο Πανεπιστήμιο'» ανέφερε ο Θ. Πελεγρίνης.
Ο Πρύτανης καταγγέλλει την ανακοινωθείσα από την κυβέρνηση μοριοδότηση των προς διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων ως μη ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα και εφιστά την προσοχή των αρμοδίων για «τις έννομες συνέπειες ακόμη και ποινικές ευθύνες».
«Ζητώ» τονίζει «την άμεση αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας και διάλογο μεταξύ της πανεπιστημιακής κοινότητας και του υπουργείου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αρχίσουν άμεσα τα μαθήματα».
Προσθέτει δε ότι «στο Πανεπιστήμιο δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι, η Παιδεία ανήκει στο Έθνος. Ζητώ εκ μέρους της κοινότητας του Πανεπιστημίου μας συγνώμη από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τις οικογένειές τους για την ταλαιπωρία, την οποία υφίστανται εξαιτίας του αδιέξοδου στο οποίο έχει οδηγηθεί το Ίδρυμά μας. Ορισμένοι, όμως, με άνομα μέσα απεργάζονται την υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας και τον μαρασμό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ζήτημα αυτό δεν αφορά στη διοίκηση του ΕΚΠΑ, αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό» επισημαίνει ο Θ. Πελεγρίνης.
ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ο Κ. Αρβανιτόπουλος προσφεύγει ξανά σήμερα στη Δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων καταχρηστική. Ο υπουργός Παιδείας καλεί τους φοιτητές και τους καθηγητές να προσέλθουν στα μαθήματά τους δηλώνοντας τα εξής:
«Με την απαράδεκτη απόφασή τους να συνεχίσουν με νέα 48ωρη απεργία οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παραβιάζουν το νόμο, γιατί δεν συμμορφώνονται με δικαστικές αποφάσεις, που έχουν ήδη κρίνει την απεργία τους παράνομη. Η άρνηση της Συγκλήτου και του πρύτανη να εφαρμόσουν το νόμο και να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο, τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για την απώλεια του εξαμήνου. Η ευθύνη που αναλαμβάνουν είναι τεράστια. Αυτοί που θέλουν, εντός και εκτός Πανεπιστημίου, να μετατρέψουν τα δύο Ιδρύματα που παραμένουν κλειστά σε πεδίο μάχης, θα μας βρουν μαζί με την κοινωνία απέναντι. Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιοανήκει στον Ελληνικό Λαό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον των παιδιών του και τις θυσίες των οικογενειών τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου