Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Πρωτόγνωρη κατάσταση με Ρουπακιώτη που δεν υπογράφει τα μέτρα





Μια ιδιόμορφη κατάσταση, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης δεν υπογράφει τις δράσεις που αφορούν το υπουργείο που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.

Ήδη γίνονται προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα από τον Φ. Κουβέλη και το Μαξίμου τηρεί στάση αναμονής.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Βουλής, Αθανάσιο Παπαϊωάννου, είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του σύγχρονου ελληνικού κράτους συμβαίνει κάτι ανάλογο. Όπως ανέφερε o κ. Παπαθανασίου, σύμφωνα με το καταστατικό της Βουλής χρειάζεται να υπογράψουν όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί για να μπορέσουν τα μέτρα να πάνε προς ψήφιση στην Ολόμέλεια.

Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση κατά την οποία δηλώνει κόλλημα ένας υπουργός, οπότε υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός, ενώ κατά περίπτωση μπορεί να υπογράψει και υφυπουργός, εφόσον κάτι τέτοιο προβλέπεται από τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Κώστας Χρυσόγονος, ανέφερε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στον υπουργό με βάση το Σύνταγμα.

Σε κάθε άλλη περίπτωση το νομοσχέδιο είναι ανυπόστατο. Όπως τονίζει μάλιστα, για να μπορέσει το οποιοδήποτε νομοσχέδιο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, πρέπει να υπάρχουν οι υπογραφές όλων των συναρμοδίων υπουργών.

Σε κάθε άλλη περίπτωση πρέπει να υπάρξει αντικατάσταση του υπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου